Konyec - Az utolsó csekk a pohárban

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar vígjáték, 100 perc, 2007

Értékelés:

193 szavazatból
Szerinted?

Emil és Hédi fél évszázaddal ezelőtt szeretett egymásba, és az eltelt ötven év elég volt arra, hogy a két ember minden pofont megkapjon a sorstól. Egy szép napon Emil kisétál a behajtóktól fenyegetett lakótelepi lakásból, és kirámolja az első útjába kerülő postafiókot. A következő benzinkútrablásra már a vidéki nyomozópáros, a rendőrtalentum Ági és a forrófejű Andor is felfigyel. Hédi csatlakozik Emilhez, és sajátos ámokfutásba kezdenek, hogy bepótoljanak valamit az elvesztegetett életükből. A média által Vérdíjas Nyugdíjasoknak nevezett páros körül egyre szorosabbra zárul a hurok.
Bemutató dátuma: 2007. január 11. Forgalmazó: Hungaricom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • 38. Magyar Filmszemle

  2007
  Közönségdíj
 • 38. Magyar Filmszemle

  2007
  Legjobb műfaji film: Rohonyi Gábor
 • 38. Magyar Filmszemle

  2007
  Diákzsűri különdíja (első nagyjátékfilm): Rohonyi Gábor

Hozzászólások

Szerinted?
macilaci96006 2021 febr. 24. - 22:42:32 Előzmény tiadam
Tényleg elég jó film ,de azért nézd meg a talpuk alatt fütyül a szél-t. Igaz az teljesen más téma.
napraforgó 2017 márc. 15. - 07:20:02
Nekem tetszett. Klassz volt a jelenet, amikor a Csajka fölment a meredel lejtõn, ami talán több, mint 45 fokos volt, az üldözõ rendõrök autói meg nem. Na és a végén, hát - spoiler - én úgy láttam, egy nagy maci ült a volánnál...
Az ember nyilván azt kívánja, hogy a nyugdíjas pár elmeneküljön valahová. A nyugdíjasok kiátástalan helyzetére hívja fel a film a figyelmet, mert hiába dolgozol 30-40, vagy akár több évet is, és fizetsz minden adót, járulékot, a végén annyira szar helyzetben leszel, hogy vagy a kaját kell megvonnod magadtól, vagy a közüzemi számlákat nem tudod befizetni.
Én már 6 éve nyugdíjas vagyok, de tudom, hogy hasonló beosztásban, mint amiból eljöttem, már két és félszeresét kereshetném, minimum. A versenyszférában nem is lenne gond, de az állam a saját alkalmazottit fizeti legrosszabbul.... És én még tudok enni is, meg a számlákat is kifizetem. De mi lesz 10 év múlva? Akkor ez már nyilván nem lesz így... A nyugdíj emelkedik - haha - 1,6 %-kal, a piaci árak meg 25-30-40%-kal. Na most akkor mit is fogok tudni venni azon az 1,6 %-on???
offtopic
Törolt Felhasznaló 2016 okt. 31. - 19:02:33
A 8 pont úgy jön ki, hogy van aki 5-öt ad (mint pl te) de van aki többet.
5/10
stupek2 2016 okt. 31. - 18:59:11 5/10
Az elhalasztott poénok, gegek és jelenetek filmje. Rendkívûl vontatott, sokszor nem is értem mit mond Keres Emil, a rendõrök is gagyik, buták és ostobák. Egészen az utolsó percig vártam egy poént, de nem következett be. (pld kijönnek gyalog az erdõbõl.)

Egy nyugdíjasoknak való, lassú, a lehetõségeket nem kihasználó film. Nem tudom miért 8 pont az átlaga, szerintem 5.
a bal mellsõ lábam 2016 szept. 01. - 02:04:35
Ó, nagyon jó ez a film, csak egy a baj.
Mi, mai közönség, angol színészekhez vagyunk szoktatva, többek között. És emiatt még az amerikai átlaggal szemben is roppantul kritikusak vagyunk. (Nem véletlenül merítenek annyi színészt a szigetekrõl Hollywoodba is.)
Persze, lehet gyenge munkát látni angolból, skandinávból is, és néha, nagyon néha, egy-egy JELENET erejéig magyarok is tudnak fogyasztható perceket nyújtani.
De általában ezek a rokonok-barátok-saját maguk által felpontozott magyar filmecskék ehetetlen ripacskodások, túljátszott, modoros, ehetetlen, életszerûtlen selejtek.
Párbeszédek terén kimondottan nézõriasztó az egész. Akinek ez is elég, csak mert "a mienk", azt õszintén sajnálom. Ezek a színészek, már amelyik, szinkronon kívül számomra fogyaszthatatlanok.
A sok évtizedes belterjesség ilyen szép eredményt hozott. A legszörnyûbb, amikor a hétköznapi magyar emberektõl viszontlátjuk ezeket a mesterkélt modoros szörnyûségeket. (A Beugró ennek melegágya...)
Szóval maradjunk annyiban, hogy max három a tízbõl.
Azért egy kicsit Schell Judit kilóg.
MargocskaU 2016 márc. 07. - 14:34:29
Nagyon tetszett. Ahogy párhuzamot von az elmult idõkben kötött házasság tartóssága és a mai korban kötött házasságok között. Jó kis magyar film, több reklám kellene neki!
stampo 2016 márc. 07. - 12:41:04
Sajnos, nem tudok csatlakozni a lelkesedõk táborához. A film (szerintem) az elszalasztott lehetõségek számát gyarapítja, néhány rövidke jelenettõl eltekintve nem találtam semmit, amit dicsérhetnék. Nagyjából a kétharmadáig bírtam. A legjobb magyar film? Hát, nagyon nem. Vígjáték kategóriában is szép számmal vannak sokkal, de sokkal jobbak. Szerencsére.
10/10
Nótárius 2014 máj. 11. - 15:42:11 10/10
Hopppá egy 10 pontos magyar film!!!
A magyar múlt metszeteinek hiteles hangulatú korrajza; emberi esendõségûn szerethetõ karakterek, az abszurditás nagyon szórakoztató mezsgyéjén zajló, mégis elgondolkodtató cselekmény; keserûn is mosolygtató, sõt mily gyakorta nevettetõ helyzetek egész sora; egészen kiváló, természetes színészi alakítások, még a legkisebb mellékszerepekben is; a finom rezdülésekre is érzékeny operatõri munka mind-mind része a méltán megadott 10 pontnak.
Némi sömmi megítélhetõség tán levonhatna belõle valamelyest, de azt meg a Csajka visszahozta nekem.
Hja, sokat mesélhetnék róla!
Aki nem kortárs, kor-társ, avagy csak hetykén bíráló az meglehet ne is kísérletezzen megértésével, mert ahhoz elõ kellene hívni valamit, amit csak átélni lehetett. Aki fiatalként mégis jól szórakozott, külön elismerés, tisztelet érte!!!! ;-)
LexH 2014 máj. 08. - 12:41:41
Remek film, én is csak ajánlani tudom. Valóban, jövõbe mutató alkotás, ahogy az egyik hozzászóló írja.
Sajnos Rohonyi azóta sem rendez :(
offtopic
521478963 2014 márc. 23. - 20:13:21
Ma este 9-tõl a Fem3-on. Jövõbe látó forgatókönyv, 2007-bõl...Ki gondolta volna, hogy 2014-ben bankot robbantanak, trafikokat rabolnak...
andrabian 2013 ápr. 01. - 00:35:03 Előzmény jopa
Sajnos ezzel nem tudok vitatkozni. Az egyetlen mentség talán az lehetne, ha Keres Emil unokájának elsõ filmjét láttuk volna.
offtopic
umma 2012 aug. 12. - 20:47:14
Ó, sajnálom, hogy ilyen szomorú helyen találkoztatok. De remélem, azóta meggyógyultál.
Gondolom, kevesen ismerik fel; már az is csodálatos, hogy te tudtad, kirõl van szó.
offtopic
umma 2012 aug. 12. - 16:15:54
A mafilm büféjébe újságíróként jártál? Úgy emlékszem, mintha azt írtad volna, hogy tudósító voltál.
És hát ugye, a régi szép idõk, amikor a színészeket még foglalkoztatta a magyar film... és volt mafilm, meg büfé...
offtopic
umma 2012 aug. 11. - 18:44:30
Isten éltesse. Ismered személyesen is?
offtopic
kõmacska 2012 aug. 10. - 22:53:11
Á, tényleg, köszi.... õ volt Stefi, az egyik szomszéd. Ez az életrajza: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rnagy_Katalin
offtopic
kõmacska 2012 aug. 10. - 22:15:59 Előzmény kõmacska
Na, megnéztem: a 75-ös út nemhogy Fejér megyében nincs, hanem még a közelében sem - hanem Zalában. Ebbõl csak az következik, hogy a szerzõnek nagyon tetszenek a 25-ös szám többszörösei (a kocsi rendszáma AN-92-75, a lezárt út 75, a szobaszám 625, vagyis 25x25); a 11-es szám: a gyerekük 11 évesen halt meg, a házaspár tagjai között 11 év a korkülönbség stb. Nyilván a Fejér megyében is valami fifikus rejtett üzenet; pedig nyugodtan tehették volna a Balaton mellé a sztorit, Schmied Zoltán igazán jó utóda lenne Bujtor Csöpinek. Ebbõl a filmbõl lehetett volna, sõt még eztán is lehetne még sorozat, esetleg kicsit hasonlóan a francia Taxihoz, ahol a kétbalkezes rendõrnek és talpraesett nejének idõközben szintén született gyereke.
offtopic
kõmacska 2012 aug. 10. - 00:13:24
A zenéje tényleg nagyon jó http://www.youtube.com/watch?v=z57eeSBB5rI
Arra kíváncsi lennék, miért pont Fejér megyébe tették a sztorit (a szép emlékû móri bankrablás nyilván ihletet adott hozzá), amikor a vörös utakon való poroszkálás talán Fenyõfõ környékére tehetõ, ami Veszprém megye, és a balatoni úttörõtábor meg a firenzei orvvadász is Veszprém megyéhez köthetõ, nem Fejérhez. Na mindegy, úgysem tudnám megmondani, hol vették fel. A murvabányás jelenetet talán maga az öreg Orbán szponzorálta...a hírtévé biztosan beszállt a bizniszbe.
_goldie_ 2012 aug. 09. - 23:48:12 Előzmény -greghouse-
így van ritka a jó magyar film
becsülni való
a tigriseket pedig elzavarjuk :)
offtopic
kõmacska 2012 aug. 09. - 23:35:43
Úgy számoltam, ha '71-ben halt meg a fiuk, harminc éve, akkor a sztorit 2001-re teszik. Tehát az idõs úr 1920-as, a felesége '31-es születésû. És cirka 21 éves lehetett 1952-ben - az ávós kitelepítések ugyanis az ötvenes évek elején és nem a végén zajlottak; ez elég szembetûnõ hiba volt a történelmi hitelesség tekintetében.
Az nem zavart, hogy a film két párkapcsolatot mutatott be párhuzamosan; az viszont elég érdekes volt, hogy a szituációk, beszélgetések túlnyomó része civódásból állt, kisebb-nagyobb konfliktusokból, neheztelésbõl. A szereplõk általában rosszkedvûek és ingerültek voltak. Ez merõen szembemegy a nyugati filmes stílussal, ahol még idegen emberek is könnyen szót értenek egymással, és a kapcsolatok nagy részében egyetértenek a felek. Itt viszont mindenkiben, mindenhol, állandóan felszínre törtek a tüskék, a marakodás, a harag. Ez egyrészt dicséretes, hiszen a sztori igyekezett reális maradni; másrészt..... na már megint jöhetnek a panelek, hogy hát igen, mi már csak ilyen haragos, összeférhetetlen, morgolódó nép vagyunk, bezzeg a nyugatiak boldogok, mert õk gazdagok stb stb stb stb stb. És lám-lám, a pénz rögtön értéktelített állapotba juttatta a fõszereplõket, az öregúr a bármi áron való zsákmányszerzéstõl különös bájra tett szert, hõssé vált, aki végre képes boldoggá tenni a feleségét.
Az ilyen emberábrázolás természetesen az alkotókról árul el igazán sokat. És arról is, hogy ezt a "bölcsességet" nyomják számunkra orrba-szájba, hogy már hányingerünk van tõle - a nyugatiak boldogok, jó konfliktuskezelõk, nyugodtak, kiegyensúlyozottak, béketûrõk, mert sok a lóvéjuk és jól élnek; bezzeg mi idegroncsok vagyunk, állandóan egymás haját tépjük, mert szegények vagyunk; tehát a konfliktusok fõ forrása a pénz hiánya és a megoldás legfõbb forrása a pénz. Aki sok pénzt szerez, az akár meg is halhat, mert megboldogult, beteljesítette az életét, hiszen az élet célja a pénz. Attól az ember rögtön boldog lesz. És bátor, és merész, és hõsies, és szép, és táncra perdül, és még a terhes rendõrnõ is neki szurkol. (Bezzeg a Fargóban nem!)
A gond elszáll, mint a buborék; lelkiismeretfurdalás - hát az nem létezik...

Biztosan van olyan film, csak hirtelen nem jut eszembe egy sem, ami azt mutatná be, hogy valaki a konfliktusokon keresztülvergõdve valóban érettebbé, bölcsebbé válik, és olyasmit tanul meg, amitõl õ és mások is LELKILEG erõsödnek, szilárdulnak, gazdagodnak, épülnek. Talán az Elfújta a szél - a végére a nõ biztosan bölcsebbé vált, már nem volt olyan hisztis, elkényeztetett fruska, mint az elején. Több terhet volt képes elviselni és messzebb látott. Sajnos ehhez hasonló film, ami komoly lelki fejlõdésrõl számolna be, nem jut eszembe. Talán Az óriás Elizabeth Taylorral, de az számomra nem volt meggyõzõ, nem tûnt hitelesnek. Vagy mondjuk a Jelenetek egy házasságból - ott is vakon kellett elhinni, hogy a végére jobb lelkiállapotba kerültek a szereplõk és fejlõdtek. Ja igen, eszembe jutott még a Szerelempróba címû amerikai keresztény filmecske is, ami legalább megpróbálta bemutatni azt, hogy a konfliktuskezelés és boldogság, kiegyensúlyozottság igenis tanulható. (És nem a pénzzel együtt hullik az ölünkbe). De a filmipar általában kontraszelektíven kiveti magából mindazt, ami bármiféle valódi lelki érettség irányába mutatna.

Sajnálom, hogy ilyen szempontból ez a film sem tudja meghaladni az éretlen kamaszfantáziák szintjét. Teljesen mindegy, hogy hány évesek a szereplõ, ha a konfliktusokat, problémákat a kamaszfantáziák szintjén állva kezelik és oldják meg.

Persze, igyekeztem élvezni a filmet és nevetni a poénokon, de szerintem nem az az életszeretet és életöröm és újrakezdés stb, hogy hurrá, végre elverhetünk egy rakás pénzt, miután halálra rémítettünk másokat. Ha láttam volna a Marigold hotelt stb, szóval néhány más filmet is az öregkori életörömrõl, akkor talán még inkább szembetûnõ lenne, hogy a Konyec a lelki fejlõdés szempontjából zsákutcát mutat be. Ez a gondolkodás és életszemlélet valóban nem végzõdhet másként, mint ahogy a film. A vége nagyon erõs szimbólum volt, és roppant találó. Aki így akarja végezni, annak hajrá, ne tanuljon és ne fejlõdjön semmit.
cirmuli 2012 júl. 05. - 16:12:58
A film 2007-ben készült, de sajnos az utóbbi években csak nõtt az aktualitása.
Összes hozzászólás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu