Kossuthkifli

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilmsorozat, 312 perc, 2015

Értékelés:

181 szavazatból
Szerinted?

1849. május 6-ára virradó éjjel Vödric Demeter (Haumann Péter), pozsonyi cukrászmester és udvari szállító váratlanul harminc rúd beuglira kap megrendelést Debrecenből. A hazafias érzelmű Swappach őrnagy (Lengyel Tamás), Vödric leányának (Trokán Nóra) kedvese azonban kémjelentést sejt a zsíros firkában. A szerelmesek egy púpos, unatkozó vénlány (Nagy-Kálózy Eszter) és egy titokzatos, hibbant kocsihajtó (Kálloy Molnár Péter) kíséretében postakocsin indulnak el, hogy a hadszíntérré vált országon át elvigyék a beuglit Debrecenbe, és egyúttal végére járjanak a rejtélynek. Hamarosan egy halottaskocsi szegődik a nyomukba, fedélzetén egy megtört és egy bosszúszomjas atyával (Reviczky Gábor). Mire száz veszélyen át a beugli célhoz ér, már késő. És a Kossuthkifli ideje is lassan lejár.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Vödric Demeter
Swappach őrnagy
Swappach Ferdinánd tanácsos
Thalvizer Karola grónő
Dalfalvi Matyiő
Görbekerti Jeromos
fiatal Vödric Demeter
fiatal Elepi Kőszál
narrátor
Koronka százados
Gracián testvér
Hideg százados
Cselőtei Máté
magas dezentor
Érsekújvár főbírója
Hammas Erzsó
Matyi néni szelleme
Heller Pongrác
Zöldfa bérlője
Péntek Kajetán
Báró Vikszléder
Fényes Mihály
Pándi Samu
Bedrisekné
Ferstl Franciska szelleme
Kelecsényi Buttler Ernő

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
nappalitv 2023 máj. 13. - 00:57:57 7/10 Előzmény Semprini
Szerintem is marha jó, nincs benne az a vicc, hogy magyarul beszél minden török, vagy angolul Kleopátra és Antonius. Mindenképpen csakis felirattal nézze a mai ember, mert akinek jó a füle az se fog érteni sokat. Viszont a teljesen értelmetlenül rányomott, nézhetetlenre utósötétségekkel nem tudom miért kellett el.aszványolni.
10/10
metzj 2021 jan. 21. - 19:33:33 10/10
Nekem nagyon tetszett! Leginkább a hangulata. Többször is láttam a teljes sorozatot... valóban nem való mindenkinek.
1/10
xilol 2021 jan. 07. - 21:00:04 1/10
Borzalom, ezt valóban be kellene tiltani, annyira szar.
Rudolf Péter kapott 800 millió forintot anno a filmre, és ezt adta érte cserébe. Vannak aki felköpnek, aztán félreállnak, essen más fejére. Ez is egy magatartás. Kérdés, szükség van-e rá?
1/10
Blasius Biagio 2020 febr. 23. - 21:36:02 1/10
Amikor először láttuk megdöbbentünk az alig érthető rossz minőségű hangon és a sötét, számos jelenet során alig láthatóra fényképezett képen. Rudolf Péter itt nagyon mellényúlt, szomorú, hogy az állami többségi tulajdonú Richter Gedeon Nyrt gyógyszergyár -aki a hazai egyetemi kutatásba fukar módon méri a pályázatokat és minden eredményt magának követel- ehhez a bukáshoz adta a nevét és a pénzét... Az Üvegtigris filmeken Péter jókat szoktunk szórakozni, miért kellett ezt? Ez 0 / 10, kegyelemből az egy csillag.
1/10
qajakos 2019 márc. 18. - 06:50:29 1/10
Én nagyon szeretem a történelmi magyar filmeket. De ez egy egyébként sem túl tehetséges rendező katasztrofális produkciója. Nem kevés pénzbe került és ezt tudta produkálni belőle. Katasztrofális!
4/10
wolfat 2019 jan. 08. - 12:14:54 4/10
Regényt filmre adaptálni ziccer - kezdődik az egyik ismertető. Hát ez kimaradt...,amikor aprólékosan magyarázzák, hogy egy filmet miért kell szeretni, még miért jó, az már eleve gyanús.
8/10
Semprini 2016 szept. 28. - 11:18:24 8/10
Nekem kimondottan tetszett, sõt kellemesen csalódtam, mondom ezt úgy, hogy szinte egyáltalán nem nézek sorozatokat.
A tévében ezt sem néztem meg, viszont DVD-n kölcsönkaptam és kétszer is megnéztem, méghozzá úgy, hogy magyar feliratot is tettem rá, és a nehezebben érthetõ mondatoknál megállítottam és visszatekertem. Így sokkal élvezetesebb és érthetõbb volt már elsõ nézésre is, mint ha felirat nélkül néztem volna epizódonként. Sõt, amit sokan hibájául róttak fel, mármint az archaizáló nyelvezete, az így az egyik legfõbb erényének tûnt! Kifejezetten élveztem, hogy nem mai köznapi beszédet használnak a szereplõk, hanem egy keveréknyelvet, melyben rendeget, ma már nem használatos idegen- vagy régies magyar szó van. Egymást érik a szövegben az olyan kifejezések, mint a delizsánsz, redengó, ferslóg, mégis a teljes szöveget meg tudtam érteni anélkül, hogy bármelyik szóra rákerestem volna, hogy mit is jelent. Kivételt képzetek természetesen az õsmagyar Füzegy vitéz jelenetei, melyeknek viszont épp az volt a funkciója, hogy maguk a szereplõk sem értették, mit is hablatyol, bár 'elvileg' magyarul volt az is.
A szerepek szerintem jól lettek kiosztva, sokszor még a néhány mondatos epizódszerepekben is kiváló színészeket láthatunk, a fõszereplõk pedig kivétel nélkül remekelnek. A két leghálásabb szerep talán a Nagy Kálózy Eszteré és Reviczky Gáboré, és mindketten élnek is a lehetõséggel, nem játsszák túl, de azokban a jelenetekben amelyekben benne vannak, nem lehet nem rájuk figyelni. Lengyel Tamás nekem néhol kicsit sok volt, de nem is annyira a játéka, hanem maga a karakter viselkedése volt irritáló, viszont ez egy ilyen figura, így van megírva. Hozzájuk képest Haumann Péter egészen visszafogott, mégis hatásos játéka, vagy Trokán Nóra bûbájosan ártatlan naiva-figurája sokkal pasztellesebb árnyalatú, de nagyonis szerethetõ karakter mindkettõ.
A sztori amolyan kosztümös road-movie, a szabadságharc idején játszódik, de jócskán vannak benne misztikus, meseszerû elemek, tehát szükség volt vizuális effektekre, amelyek szerintem szintén elég jól sikerültek. A DVD-n látható werkfilmbõl kiderül, hogy a helyszíneket is sokszor utómunkával montírozták, és eredetileg a szereplõk zöld háttér elõtt játszottak. A végeredmény kimondottan igényes, a látványra sem igazán lehet panasz.
Mindenképp kiemelném még a Hrutka Róbert által jegyzett filmzenét, amely a mai trendnek megfelelõ, jellegében, hangszerelésben engem kicsit a Trónok harca fõcímzenéjére emlékeztet, de vannak benne Nino Rotás beütések, nem egyszer kifejezetten szép dallamokat hallhatunk, melyek remekül passzolnak ehhez a kosztümös miliõhöz.
Összegezve tehát az a véleményem, hogy Rudolf Péter és stábja kiváló munkát végzett, és bár a sorozat enyhén szólva nem aratott osztatlan sikert, szerintem nincs okuk szégyenkezni, sõt több ilyen kosztümös magyar film kellene, akár a tévében, akár mozifilmként.
7,5/10
Querelle 2016 szept. 18. - 20:35:14
Jól feküdhet ez a tehetségtelen Rudolf Péter, hogy ilyen szemétre pénzt ( és nem is kicsit ) kapott. Ez a sorozat a magyar filmgyártás szégyentáblájára való.
10/10
69 Rump 2016 máj. 27. - 20:33:17 10/10
Röviden: zseniális.
Hosszabban: élvezetes és misztikus utazás a szabadságharc korában - a dramaturgia, a karakterek, a régies nyelvhasználat, az atmoszférateremtés, mind mûködik.
cabernet sauvignon 2016 márc. 14. - 12:28:14
Ki az aki egy ilyen címû sorozatot egyáltalán komolyan vesz? Amikor az elõzeteseket adták, lehetett látni, hogy egy nagy nulla lesz az egész.
10/10
peterp 2016 febr. 08. - 22:18:19 10/10 Előzmény Anna.C.
Mert én írtam 23 kommentet csak hogy szidjam a Kossuthkiflit.
1/10
Anna.C. 2016 jan. 07. - 00:59:25 1/10 Előzmény peterp
Nem csodálkozom, ha neked tetszik ez az igénytelen, hatalmas összegbõl összetákolt "mû", de inkább fércmû...
Ennek az lehet az oka, hogy te is idegesíteni akarod a többséget, - akiknek nem tetszett a film -, szóval "mindketten" idegesítõek vagytok. :-) Viszont nagyon gyerekes is vagy.
10/10
peterp 2015 dec. 30. - 21:51:33 10/10
Ne aggódj, már meg vannak a részek ;)
romantika5 2015 dec. 30. - 18:08:38
Gondolom, fel is veszed, ha netán nem ismételnék. D
10/10
peterp 2015 dec. 29. - 22:43:05 10/10
Még mindig tetszik, második megnézés után is :)

(Már csak azért is hangoztatom, hogy idegesítsem a sok fikázót!) :D
3/10
blaze86 2015 dec. 28. - 20:17:36 3/10
Még hónapokkal elõtt hallottam egy interjút Rudolf Péterrel, hogy mennyire megfogta a regény, amibõl készült, meg, hogy mennyire remek az alapanyag... Kár, hogy az igazság az, hogy talált egy projektet, amire rákapott a jelenlegi vezetés, és így szerzett magának egy plusz melót. Mármint persze lehet, hogy remek a regény, de a forgatókönyv ezt nem adja így, ebben a formájában vissza.

Tömören összefoglalva, sajnos kicsit semmilyen ez a sorozat. Se nem elég vicces, se nem elég drámai, se nem elég izgalmas, sõt még csak nem is 100% korhû: akkor legalább kicsit legyenek koszosabbak a ruhák és fogatlanabbak a szereplõk... A nyelvezet lehet akármilyen, akár ómagyar is, a lényeg, hogy érdekes legyen a sztori. De nem az, nem így.
Legalább jobb színészeket válogatott össze, de a becsapásunkért és az állami pénzek miatt (a sajátját fogadok, hogy nem tette volna fel erre a sorozatra):

3/10
stampo 2015 dec. 28. - 19:50:12
Keveset láttam belõle, de volt egy olyan érzésem, hogy az a kevés is több a soknál. Ez a film(sor.) egyszerûen: tévedés. Mégpedig nagy. Kár érte.
4/10
Kábel Ábel 2015 okt. 29. - 09:23:34 4/10 Előzmény Zoli9898
Amiket írtál azzal legnagyobbrészt egyetértek. A hibákat pont ugyanazokban a dolgokban látom.

Viszont azzal vitatkoznék, hogy ez a sorozat csak az átlagnézõ számára volt élvezhetetlen. A környezetemben olyan emberek se bírták végignézni, akik az adott történelmi korszak iránt érdeklõdnek, sõt munkájuk révén akár napi szinten foglalkoznak vele. Szóval, az átlagosnál magasabb ilyen irányú mûveltséggel és a téma iránt pozitív beállítottsággal rendelkeznek és mégsem...
Mara60 2015 okt. 27. - 16:41:23
Abban egyetértünk, hogy egy alkotás attól, hogy nem nekem szól, lehet jó, maximum számomra érdektelen.

Viszont, amit az átlagnézõkrõl írtál, azzal nem teljesen értek egyet. Az átlagnézõk ugyanis alapból szeretik a szatírákat. Szeretnek magukra ismerni a görbe tükörben. Az átlagnézõk egész jeleneteket tudnak fejbõl a Tanúból, vagy a Brian életébõl. Vagyis csöppet sem zavarja õket, ha a szatíra komoly témákat feszeget.
Az átlagnézõk az abszurd humortól sem riadnak meg, olyannyira nem, hogy tömegesen zarándokoltak el a moziba, hogy megnézhessék Lizát, a rókatündért.
Úgyhogy ha az átlagnézõk mégsem voltak elragadtatva a Kossuthkiflitõl, akkor talán a hibát nem bennük kéne keresni.
8/10
Zoli9898 2015 okt. 27. - 13:57:10 8/10
a vége lemaradt: Az elõzõ írásom hiányosságára.
Összes hozzászólás