Krízispont

Bakancslistához adom
Margin Call
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 107 perc, 2011

Értékelés:

250 szavazatból
Szerinted?

Peter (Zachary Quinto) az egyik legbefolyásosabb befektetési banknál dolgozik kockázatelemzőként. Egy reggel a vele egy emeleten dolgozók szinte mindegyike megkapja felmondó levelét, köztük Peter főnöke, Eric is. Eric (Stanley Tucci) azonban - mielőtt elhagyná az épületet - egy pendrive-ot nyom Peter kezébe azzal, hogy nézze meg a rajta lévő információkat, de legyen nagyon óvatos. A hordozón Eric utolsó munkája található, amelyben az elkövetkező napok várható gazdasági eseményeit és egy minden eddiginél nagyobb pénzügyi krízis veszélyét modellezi. Peter a kereskedők vezetőihez fordul (Paul Bettany, Kevin Spacey), akik tudják, hogy amennyiben az elemzés helyes, az egész gazdasági szféra összeomolhat az elkövetkező órákban. Megkezdődik a versenyfutás az idővel, melynek során hőseink kegyetlen döntések meghozatalára kényszerülnek.
Bemutató dátuma: 2012. március 8. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2011
    Arany Medve jelölés: J.C. Chandor
  • Oscar-díj

    2012
    Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: J.C. Chandor

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
IDS 2020 jan. 12. - 17:18:48 6/10
Tulajdonképpen egy kamaradráma, ami rámutat az emberi természet romlottságára, korrumpálhatóságára, Mindezt a pénzügyi, banki szektor tükrén keresztül mutatja be, aminek a 2008-as válság adja a hátterét. Remeke színészi játék, jól megírt karakterek és történetvezetés, Itt-ott elvesztem a szakzsargonokban, volt egy-két nehezen érthető dolog benne, de egy nézhető film. Bár hozzátenném, hogy léteznek jobb darabok e témában.

https://port.hu/adatlap/film/tv/a-nagy-dobas-the-big-short/movie-168979

https://port.hu/adatlap/film/tv/vallalati-csalodasok--the-company-men/movie-119172?section=tv&title=vallalati-csalodasok-the-company-men&id=movie-119172
zekatty 2017 febr. 19. - 20:42:58
A pénzügyi témákon "fanyalgóknak" üzenem, hogy ez nem egy egyszerû és unalmas, a szemtelenül és indokolatlanul sokat kaszáló brókerekrõl szóló film, hanem a 2008-ban kirobbant világválság kezdete, amikor is kipukkadt a lufi, vagyis a fedezetlen pénzek "ingatlan hitelként" való kihelyezésének BEDÕLÉSE az USA-ban, amely aztán az egész világra át/kiterjedt, nálunk pl. a devizahitelezés azóta sem megoldott problémáját "generálta", sajnos! Jól mutatja, hogy manapság már ritkák a "helyi" problémák, a minden mindennel összefügg elv alapján, óhatatlanul eszkalálódnak azok!
3/10
victorcreed 2016 febr. 15. - 12:45:18 3/10
Elég unalmas. A thriller kategória meg erõs túlzás. Némi káromkodás van benne, de semmi több.
3/10
stupek2 2015 nov. 10. - 20:24:29 3/10
Brókerfilm, mely megmutatja mennyit ér egy brókercégnek a saját embere. Semmit!
Mivel ehhez nem értek, és nem is jött le olyan szintre, hogy megértsem, ezért nekem semmit nem jelentett ez a film, hiába voltak benne jó nevek.
ad mala 2015 máj. 19. - 13:37:21
Mérhetetlenül nem tudnak lekötni a pénzügyi dolgok és az ilyen témájú filmek. De ez mûködött, izgalmas volt, jó tempójú, úgy is értettem hogy nem értettem:D, Spacey és Irons pedig megfûszerezte a filmet (leszámítva hogy ezzel a szinkronnal most valóban tönkrevágták Irons jeleneteit, hogy jön neki Helyey László???)
1/10
keletid 2015 jan. 24. - 08:58:46 1/10
Borzasztó!
Unalmas, vontatott, nagy színészek sz@r játéka (kivéve Kevin Spacey, Õ itt is nagy volt).
Fõleg ha nem érdekel a téma, ne vesztegess el másfél órát az életedbõl!!!
Milán Kalmár 2015 jan. 06. - 18:39:23 Előzmény Owl
az a cég történetesen a Lehman Brothers Holdings Inc. :)
9/10
Suziy 2014 jún. 01. - 22:16:41 9/10 Előzmény Ferrer
http://www.youtube.com/watch?v=_z5XVaiX2DI

Ha Messinek 3 aranylabdája van akkor Ronaldinhonak minimum 6 "dukál"

"az építész fantázia-horizontja"
4/10
Owl 2014 máj. 22. - 23:21:34 4/10
Ez egy faék egyszerûségû film volt, csak az nem értheti, aki nem követte az ingatlanválság történéseit. Egy cégrõl szólt kb. másfél órán át, nem mozgatott meg bennem semmit. Fõ témakörök: szeretem-e a pénzt, lehetek-e aljas milliókért - mindezt megideologizálva, ki és mennyit keres, mennyi végkielégítést kapok ha kirúgnak. Ennyi. Ami nem derült ki, hogy miért nincs felelõsség, vagy ha úgy vesszük, hogy egy részvénycsomag csak fiktív értéket képvisel, ami akár 0 is lehet, akkor miért megengedett az ezzel való kereskedelem, és miért nem a szerencsejáték törvény vonatkozik rá?
8/10
breeder 2014 máj. 07. - 23:29:30 8/10
***SPOILER-t is tartalmazhat!***
Jó kis film. A történetérõl nekem a 2008-2009-es világválság ugrott be legelõször.
Ott is állítólag volt valami képlet arra vonatkozólag, hogy kezeljék a pénzeket, vagyis a hiteleket!

8/10
9/10
Suziy 2014 máj. 01. - 09:35:51 9/10
Nem vagyunk egyformák, nem egyformán reagálunk dolgokra, nem egyforma érzéseket vált ki belõlünk egy megfogalmazás, egy kép, egy hang, ez bármire vonatkozik. Lehet, hogy ami felett a Te figyelmed teljesen átsiklik, az másnak az életét változtatja meg és fordítva. Gondold csak végig, ha az elektronikus médiában a nézettségi adatokat aszerint állapítanák meg, hogy a gyártóknak, szerkesztõknek melyik mûsor tetszik, a többirõl azt hinnénk, hogy nincs is, nem is létezik.
9/10
Suziy 2014 máj. 01. - 09:32:55 9/10 Előzmény Ferrer
és mondta valaki, hogy van?
Sokszor hallom mostanában online marketingesektõl, hogy "engem sem érdekel más hirdetése, akkor miért érdekelne másokat az enyém". Errõl eszembe jutott az online mlm egyik legfontosabb szabálya, mégpedig az, hogy soha ne indulj ki saját magadból, mert nem tudhatod, ami Neked nem fontos, lehet, hogy mást éppen az ragad meg.
Ferrer 2014 máj. 01. - 02:18:34 Előzmény Suziy
"de feltételezhetjük ezt is...kapcsolatok, korrupció, véletlen szerencse... jó idõben jó helyen... "

Vedd ki a kezed a bilibõl, nincs siker munka nélkül!
9/10
Suziy 2014 ápr. 29. - 10:16:19 9/10
létezik e valós statisztika? mert számokba vetett egyensúly biztos, hogy nincs ami az igazságot tükrözi kibõl, kikbõl volt több? becsvágyó földmunkás parasztokból, vagy becsvágyó földbirtokos uraságokból? elégedett földmunkás parasztokból, vagy elégedett nemes földbirtokos uraságokból? a régi és új világ, mintha nem tükrözné egymást... illetve ugyan az, csak olyan érzés, mintha nem ismernek vagy nem láttak még tükröt soha...........egy biztos, a globalizált új világban (érezhetõ) kisebbségben vannak az elégedettek, (számok szerint többségben, lásd; vallások, egyházak)

"
- Mit gondol, nagyságos úr, jól megyünk?

- Nem tudom - feleltem.

- Azelõtt micsoda szél volt, most meg egészen a hátunkban van. Nem jól megyünk, megint eltévedtünk - állapította meg háborítatlan nyugalommal.

Láttam, hogy bár meglehetõsen gyáva ember, teljesen megnyugodott, mióta sokan lettünk, és nem neki kellett vezetnie és felelõsséget vállalnia - hiszen tömegben a halál is szép. Nagy hidegvérrel tette meg észrevételeit az élen hajtó kocsis hibáiról, mintha õneki semmi köze sem volna hozzá. Valóban észrevettem, hogy az elülsõ trojka néha bal, néha jobb oldalát fordítja felénk; sõt úgy rémlett, hogy egy kis helyen keringünk. Ez különben érzéki csalódás is lehetett, akárcsak az is, hogy olykor úgy tetszett, mintha az elülsõ trojka dombra kapaszkodnék fel vagy lejtõn ereszkednék le, jóllehet a sztyepp mindenütt teljesen sík volt.

Így mentünk még egy kis ideig. Ekkor látszólag messze, szinte a látóhatár peremén, hosszú, fekete, mozgó csíkot pillantottam meg. Egy perc múlva azonban már világossá vált elõttem, hogy ez ugyanaz a szekérkaraván, amelyet nemrég elõztünk meg. Ugyanúgy belepte a hó a csikorgó kerekeket, amelyek közül néhány nem is forgott; ugyanúgy aludtak az emberek a gyékény alatt, s az elöl baktató ló is éppúgy szaglászta az utat táguló orrlyukaival, és hegyezte a fülét, mint az elõbb.

- Lám, addig keringtünk, míg megint ehhez a kocsisorhoz értünk! - jegyezte meg kocsisom elégedetlenül. - A kurir-lovak jók: de hát ostobán hajtja õket! A mieink meg teljesen kimerülnek, ha egész éjszaka így bolyongunk.

A torkát köszörülte.

- Forduljunk vissza, nagyságos úr, amíg még nincs baj.

- Miért? Valahová csak eljutunk.

- Hová jutnánk el? Hisz a sztyeppen fogunk éjszakázni. Hogy tombol a szél... Uram-teremtõm!

Csodálkoztam ugyan, hogy a vezetõ kocsis, aki már nyilván eltévesztette az utat és az irányt, nem indul az út keresésére, hanem vidáman kurjongatva, tovább hajt szapora ügetésben - de már nem akartam elmaradni tõlük.

- Kövesd csak õket - mondtam.

A kocsis tovább hajtott, de még kelletlenebbül noszogatta lovait, mint azelõtt, és többé nem elegyedett szóba velem."
Lev Tolsztoj
9/10
stenmore- 2014 ápr. 28. - 23:52:07 9/10
Te vagy a Tibi? nekem tök tiszta volt eddig is,de tibinek nem.
9/10
Suziy 2014 ápr. 28. - 22:47:17 9/10
És ezt ki mondja? Mondjuk, többek között Õ is?
"Különbözõ kutatásokra hivatkozva Malcolm Gladwell 2008-as Kivételesek címû könyvében arról írt, hogy körülbelül 10 ezer óra gyakorlás szükséges ahhoz, hogy valaki klasszis legyen saját területén, legyen szó szakmáról, sportról, mûvészetekrõl. “Kutatás kutatás hátán, zeneszerzõk, kosarasok, regényírók, jégkorcsolyázók, zongoristák, sakkozók, profi bûnözõk körében, vagy amit akartok, bármi más körben is, és mindegyik ezt a számot hozza ki végeredményként. Tízezer óra hozzávetõlegesen napi 3 vagy heti 20 óra gyakorlást jelent több mint 10 éven át. Természetesen ez nem magyarázza, hogy egyesek miért képesek többet kihozni a gyakorlással töltött idõbõl, mint mások. Csak annyit jelent, hogy soha senki nem talált még példát arra, hogy egy valóságosan létezõ világklasszis kevesebbet gyakorolt volna” – írta Gladwell, aki a felmérések idézése mellett két további példával illusztrálta az általa bemutatott elméletet: a Beatles és Bill Gates sikersztorijával."
de feltételezhetjük ezt is...kapcsolatok, korrupció, véletlen szerencse... jó idõben jó helyen...
" a legértékesebb árucikk az információ"
spekimen 2014 ápr. 28. - 13:38:49 Előzmény stenmore-
Na, akkor tisztázzuk. Maga a cég csõdbe ment, de mielõtt ezt a nyilvánosság elé tárták volna, eladták az összes részvényt és az ebbõl származó pénzbõl magukat mentették ki. Akik viszont megvették a papírokat azok sokat vesztettek. Sok választásuk amúgy nem volt, így is úgy is buktak csak a fentebb vázolt módszerrel pénzel távoztak. A film azt is bemutatta, hogy ki hogyan viszonyul ehhez az egészhez. Volt akit nem érdekelt, volt aki rosszul érzete magát attól, hogy ez lesz, volt olyan is aki ki akart szállni, de végeredményben mindenki csak saját magát mentette. Valahol érthetõ is, senki nem akar az utcára kerülni egyik napról a másikra, viszont rengeteg más ember sokat veszített az értéktelenné váló papírokon, arról nem is beszélve, hogy válság hullámot is elindítottak.
Túlélni, mások kárára. Nem egyszerû helyzet, ha elsõre annak is tûnik.
Ferrer 2014 ápr. 28. - 00:59:34 Előzmény Suziy
1. A tehetség nem ér semmit, ha nem párosul hozzá szorgalom.
2. Akkor se ér semmit, ha annak a tehetségnek nincs értéke.
sioux 2014 ápr. 27. - 21:53:45 Előzmény Suziy
A földesúrnál a feudalizmusban nincs, a korai kapitalizmusban nincs, de a maiban van. Rengeteg példa bizonyítja. Például azon múlik, hogy ha már a szülõk nem veszik észre vagy nem pártolják a tehetség rejtve villanó szikráját, akkor legyen egy tanár aki ezt észrevegye, pártolja. Innentõl már van tehetséggondozás, vannak ösztöndíjak stb. Másrészt sokan befutottak csúcstanulás nélkül is, ha volt jó ötletük és annak megvalósításához is tehetségük és kitartásuk.
9/10
stenmore- 2014 ápr. 27. - 01:27:01 9/10 Előzmény Tibi5000
Akkó nem figyeltél,mert sikerült nagyjából túladni másnap a papírokon, azért jelntetteék ki hogy megmenekültek.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu