Külvárosi fények

Bakancslistához adom
Laitakaupungin valot
16 éven aluliak számára nem ajánlott finn filmdráma, 75 perc, 2006

Értékelés:

48 szavazatból
Szerinted?

Koistinen-nek, az egyedül élő magányos férfinek az a különleges adottsága, hogy senki sem kedveli. Nemcsak azok, akik ismerik, hanem azok sem, akik először találkoznak vele. Egy bevásárlóközpontban dolgozik éjjeliőrként, a főnöke három év után is képtelen megjegyezni a nevét. A többi munkatársa állandóan cukkolja, főleg a nőkkel kapcsolatos tapasztalatlanságáért és ügyetlenségéért. Az egyetlen személy, aki emberségesen bánik vele, az a szomszédos étkezdében dolgozó nő, Aila. Ám hirtelen minden megváltozik, amikor egy feltűnő szőke szépség, Mirja leül mellé egy étteremben. Ez az első eset, hogy valaki érdeklődést mutat iránta, nem csoda hát, hogy Koistinen először képtelen felengedni a számára ismeretlen helyzetben. De érzelmei lassan előbújnak, és kis idő múlva már egy párt alkotnak Mirjával. A nő vérbeli femme fatale, így nem csoda, hogy Koistinen nemsokára egy bűneset fő gyanúsítottjaként találja magát.
Bemutató dátuma: 2007. január 25. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Ahoj poplacsek 2023 okt. 22. - 18:24:03 9/10 Előzmény trev
Szerintem segített az átbeszélés és most valahogy jobban vételen vagyok, ma valahogy állatira élem a filmet.
9/10
trev 2023 okt. 22. - 18:21:08 9/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Te aztán nem vagy semmi. :-D De igazából a 3/10-el sincs semmi baj, ha úgy érzed. :-)
9/10
Ahoj poplacsek 2023 okt. 22. - 18:18:37 9/10
át is pontozom legott
9/10
Ahoj poplacsek 2023 okt. 22. - 18:13:18 9/10 Előzmény trev
Az a vicc, hogy a feleségem most nézi újra mert múltkor belealudt és eltette a lejátszási listájára (ez egy totális véletlen, mondtam is neki, hogy micsoda időzítés), és azután, hogy ennyit írogattunk róla most így fél órája egyelőre nagyon bejön :))
9/10
trev 2023 okt. 22. - 17:19:51 9/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Részemről a szerencse. :-)
9/10
Ahoj poplacsek 2023 okt. 22. - 17:17:38 9/10 Előzmény trev
Értjük egymást, és köszönöm a minőségi eszmecserét! Igen, az üresség nyilvánvaló és tapintható volt, csak én valóban nem rezonáltam vele. Azt gondoltam, hogy ott az üresség, szép nagy, OK. És azt is, hogy hát akkor most mit kezdjek vele. Elfogadom, hogy ettől ez még lehet jó film.
9/10
trev 2023 okt. 22. - 17:01:51 9/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Ezt a "hipnotizál és behúz" dolgot alá tudom támasztani szubjektíven, én is éreztem, és akár egy csöpögő csap is lehet művészet, ha ad valamit. A semmiből semmi-vel viszont nem értek egyet, mivel ahol te semmit látsz, ott számomra pont így ragad meg egy életérzést, egy ürességet, ami nagyon is mély emberi élmény ebben a filmben (is). Lehet, hogy pusztán arról van szó, hogy a film témája neked személy szerint nem adott semmit, vagy nem sokat, és nem arról, hogy nem érted. Ezzel nekem nincs is bajom, csak úgy fogalmaztál, hogy "szerintem ennél a mozinál nem megalapozott a felhajtás", nem pedig úgy, hogy "nagyon jó film, de nem rezonálsz vele, ezért csak 3/10".
9/10
Ahoj poplacsek 2023 okt. 22. - 16:35:31 9/10 Előzmény trev
Köszönöm, hogy leírtad.

Azt gondolom, hogy értem a film megoldásainak szimbolikáját, csak engem ez nem fogott meg. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor kopi luwak kávét ittam. Értem az alapelgondolást, hogy ha cibetmacskával megetetjük a kávét és kiszaratjuk vele, az elvileg egy különleges eredményt ad. Átlátom a folyamatot. Még meg is kóstoltam az eredményt. Nem győzött meg, pedig értem és szeretem a kávét. Úgy éreztem a kóstolás alapján, hogy az egész valószínűleg parasztvakítás. Aztán meg is kérdeztem két, egymástól független, kávéval foglalkozó barátomat (mikropörkölő műhelyek), hogy mit gondolnak róla, és mondták, hogy hát igen, a kopi luwaknál sokkal fontosabb a sznobfaktor, mint a tényleges hozzáadott érték (ami szerintük valójában nincs benne). Ráadásul felvilágosítottak, hogy etikai probléma is van vele, mert a cibetmacskákat is úgy tömik, mint nálunk a libát. Valahogy így vagyok ezzel a filmmel is, nem tudom, mennyire követhető a párhuzamom.

Az alábbit írtam néhány hete, amikor megnéztem, a mafab.hu-ra:

"Hű, a keserves mindenit. Ez nem volt mindennapi élmény, de nem különösebben jó értelemben, viszont legalább egész rövid volt. Nem mai film, de nem is túl régi, 2006-os, az akkori finn környezetben játszódik, mégis inkább a 20. század közepére visszanyúló, retró elemekkel sűrűn tarkítva, ami a lakberendezést, a háttérben elhangzó zenéket, az emberek megjelenését illeti. Ez adott is neki némi érdekességet a kétségtelenül jó érzékkel beállított képek mellett, ezért tudtam egyáltalán értékelni. Máskülönben olyan volt, mintha egy film paródiája lett volna, mintha direkt rettenetesen amatőrre akarta volna csinálni a rendező. Valaki azt írta az IMDb-n, hogy olyan érzése volt, mintha egy csöpögő csapot nézett volna. Tökéletes meglátás, nem tudnám jobban leírni, tényleg olyan volt. Leülsz, és 75 percig nézel egy csöpögő csapot. Kicsit hipnotizál és behúz, de közben nem történik semmi, eltelik a film, és rájössz, hogy volt egy semmi, aminek lett egy semmi befejezése. Valamiért mégis átlagosan nagyon kedvező értékeléseket kapott, ami számomra rejtély, mert nem hiszem, hogy ennyien értették, csak én voltam hülye hozzá. Pedig pont én szoktam lenni az, aki a keveseket érdeklő rétegfilmeket előszeretettel magasabbra értékeli másoknál. Azért nézzétek meg, hogy utána ide tudjatok írni ti is, hátha rájövök, hogy mit kellett volna másképp csinálnom, hogy átjöjjön a filmnek a zsenialitása."

Hát így vélekedtem én akkor, a megtekintés után.
9/10
trev 2023 okt. 22. - 15:07:52 9/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Számomra ebben a filmben esszenciálisan van benne mindaz, amit talán skandináv karakternek lehetne nevezni (magány, szociális kompetenciahiány fura kompenzálása, elszigetelődés témája, ami talán még az éghajlatukban is kódolva van). Szinte az összes általam látott skandináv drámában benne van ez a hangulat, de itt deprimálóan töményen. A szerepelők úgy vannak egyoldalúan, szinte karikatúraszerűen ábrázolva, hogy a sötét összképet, amit külön-külön is megtestesítenek, paradox módon színesen kommunikálják, és járulnak hozzá a film értékéhez. Semmi sallang, faék egyszerűségű történet, egydimenziós szereplők, és mégis (vagy talán pont ezért) működik. Külön érdekesség számomra, hogy ez az egydimenziós jelleg nem is végződhet másképp, bizonyos eseményeknek a filmben szinte nincs is alternatív kimenete. A kategóriák között nincs átjárás. Nem tudom, érted-e, nem biztos, hogy jól fogtam meg azt, amit érzek a filmmel kapcsolatban.
9/10
Ahoj poplacsek 2023 okt. 22. - 14:52:19 9/10 Előzmény trev
Simán, bármi lehetséges. Te mit gondolsz erről a filmről, hogy értékeled és miért?
9/10
trev 2023 okt. 22. - 13:53:10 9/10 Előzmény Ahoj poplacsek
Vagy nem vagy filmértő ember. Az is lehet, nem? Esetleg bizonyos filmeket értesz, másokat meg nem. :-)
9/10
Ahoj poplacsek 2023 szept. 26. - 21:23:00 9/10
Azért adtam három csillagot, mert voltak benne olyan nüanszok, amiket értékelni lehetett. Filmértő embernek tartom magam, de szerintem ennél a mozinál nem megalapozott a felhajtás.
2/10
minnavonbarhelm 2013 márc. 24. - 17:59:07 2/10
nagyon gyenge sajnos. pedig az északi filmeknek én is nagy kedvelõje vagyok, sõt, Kaurismäkitõl is láttam már jót, de ez...egy nagy nulla. sajnos.
6/10
sanderb 2012 nov. 21. - 20:51:53 6/10
Az északi filmeket általában kedvelem, de ez a film kevésbé jött be. A fenti leírás felkeltette az érdeklõdésemet, és ahogy néztem a filmet, egyre inkább az jutott eszembe, hogy ez a film a Port-os leírás paródiája. Egyszerûen blõdség volt ez az egész, s mintha a karakterek(?!?) mindegyike az ország Forma-1-es hírességérõl (Kimi Räikkönenrõl) lett volna mintázva. Egyébként meg általában egy dél-európai film egyetlen percében simán több érzelem, temperamentum és humánum van, mint ebben a filmben összesen. De nem ettõl nem jó igazán, valahogy az egész nem állt össze. 10/6
1/10
Rahar 2012 aug. 15. - 12:11:40 1/10
Alapvetõen azért nézek filmeket, hogy érdekes történeteket ismerjek meg, ha ehhez mondanivaló is társul azt nagyra értékelem és ha még igényes képi megvalósítás és színészi játék is társul annak külön örülök. Eme filmnek pillanatnyilag 8,4 az átlagpontszáma, ezért igencsak jó alkotásra számítottam, de hiába. A színészek munkája nagyrészt abban merül ki, hogy faarccal néznek maguk el. A képi megvalósításnál van egyedi megoldás, viszont a tompa fények és a mesterséges környezet számomra végig nyomasztó alaphangulatot adott, ami valóban szép teljesítmény, de ha nem muszáj, akkor miért kell nekem negatív érzéseket elszenvednem majd másfél órán keresztül? Az alaptörténet nem keltette fel az érdeklõdésemet, a cselekményvezetésnek sikerült alulmúlni a kezdést. Unalmas, érdektelen, lényegtelen. Nekem nagyon nem tetszik eme alkotás. A filmnek valóban van mondanivalója, de az nagyon gyenge és ha ezt valaki el akarja mondani azért felesleges volt elkészíteni eme terméket.
9/10
leho 2011 szept. 13. - 11:39:57 9/10 Előzmény oomph
:) A fényeknek tényleg különös hangulata és szerepe van a filmben. Elsõk között ugranak be a filmrõl azok a nappali, mégis tompa fények.
9/10
leho 2011 szept. 13. - 11:34:54 9/10
Különös film a férfi makacsságról, idealizmusról. A fõszereplõ bár egy idõ után sejti, majd világosan tudja is, hogy „álmai nõje” gúnyt ûz belõle, mégis a férfi erotikus vonzódása, illúzióihoz való ragaszkodása okán nehezen tud megválni tõle (lehet, hogy fordítva azért a nõkre is érvényes ez a viselkedés másabb árnyalatokkal). Hosszú az út odáig, míg igazán értékeli azt, aki õt is – a történet elejétõl kezdve – szereti, és elfogadja úgy, ahogy van. (Persze, az a nõ is vonzó:)
10/10
oomph 2009 júl. 26. - 21:32:55 10/10
Hm, elég vegyes dolgokat írt mindenki a filmrõl.
Szerintem semmi baj nincs azzal, hogy a története egy nagyon egyszerû és általános történet, amit esetleg már más formában és másként láthattunk a filmvásznon. Ez majdhogynem minden történetrõl elmondható.
Az, hogy a képi világa egy nagy nulla...nos, lehet az én szememmel van a gond, de ez volt az elsõ ami a film során felötlött bennem, hogy milyen érdekes a képi világa és mennyire különös hangulatot ad a filmnek.
Színészi játék pedig szerintem nem volt rossz. Nyilvánvalóan, láttam már jobbat is, de szerintem helytálló volt.
Összességében nem sajnálom, hogy megnéztem tegnap este ezt a filmet, sõt. Nekem tetszett, ha nem is a legjobb filmek között tartom számon, azok közül, amiket láttam.
Roni72 2009 júl. 26. - 18:13:19
Költõi kérdés: gondolkodtál-e el már azon, hogy a hollywood-i filmekben az embereknek a legritkább esetben kell pl. munkába járniuk?
Mondanivaló nélküli giccs: ez Hollywood. Ami pedig dög unalom: az maga az Élet.
sztimierd 2009 júl. 26. - 17:55:48
Eléggé érdekes ez a film...
Nem mondanám rossznak, de azért nem a legjobb..
De engem egy-két apróság nagyon zavart a filmben, igaz nem tudom hogy Északon Finnországban valóban ilyenek az emberek, de szinte sértette a fülemet, hogy egyetlenegy kérem vagy köszönömöt nem hallottam...
Ezen kívûl, az, hogy a szõke nõ feltûnõ szépség..Hááát nem tudom..Én még csinosnak is alig mondanám..
És a fõszereplõt pedig valahogy nem tudtam sajnálni a "szomorú sorsa" miatt, mert õ volt a hülye, dühítõen hülye..
Összes hozzászólás