Lavina

Bakancslistához adom
Turist
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott svéd-dán-norvég játékfilm, 118 perc, 2014

Értékelés:

118 szavazatból
Szerinted?

Egy svéd család úgy dönt, hogy a francia Alpokban tölt pár napot, hogy kiélvezzék a síparadicsom adta gyönyöröket. Minden remekül alakul, egészen addig, amíg egy hatalmas lavina elsöpri a síparadicsom nagy részét, miközben épp egy pályaszéli étteremben pihen a család. Az anya első gondolata, hogy gyermekeit megóvja. Férje után üvölt segítségért, azonban ő saját bőrét mentve fut a lavina elől. Annak ellenére, hogy a család túléli a katasztrófát, az igazi dráma akkor kezdődik, amikor Thomas, az édesapa és a feleség is szembesül a férfi gyávaságával. Thomas mindent megpróbál, hogy visszaállítsa magát az apa és a férj szerepébe.
Bemutató dátuma: 2014. október 2. Forgalmazó: Cirko Film
FEA2 FEA2

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • BAFTA-díj

  2016
  Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Ruben Östlund
 • Európai Filmdíj

  2014
  Legjobb film jelölés: Ruben Östlund
 • Európai Filmdíj

  2014
  Legjobb rendező jelölés: Ruben Östlund

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
IamTwo febr. 04. 15:58:37 3/10
Ööö érdekes film. Ja nem :|
Az egész család idegesítő volt számomra, de a gyerek leginkább, vagy síeltek vagy tabletet/telefont nyomkodtak. Ezen kívül más életük nem nagyon volt.
Mártír néninek talán volt némi igaza, de nem idegenekkel kellett volna kibeszélni.
Nem tudom, hogyan kell szinkron sírni, de nem sikerül. Igaz, svédül sem sokkal jobb.

Az utolsó síelős jelent végleg megakasztott, minek is megyünk lesiklani két kis gyerekkel olyan viharos időben, amikor pár méter a látótávolság? Csak azért, mert kijelölt pálya? És miért kellett asszonyt ölben hozni, ha 1 perc múlva felpattan, mert semmi baja?


Amekkora hype volt körülötte a megjelenésekor, hát nem bánom, hogy eddig halogattam, de azt igen, hogy megnéztem. A 3* kizárólag a tangóharmonikára átszerelt Négy Évszaknak jár, ami rettentő nyomasztó volt a filmben.
4/10
etikett1 jan. 31. 15:35:28 4/10
Látom másnak se jött be nagyon ez a rettenet, de én bevállalós vagyok.
3/10
olahmiki1959 jan. 24. 05:56:39 3/10 Előzmény olahmiki1959
Most látom, hogy mennyi jelölést kapott, mint legjobb idegennyelvű film.
Hát. ha ezt jelölték, akkor milyen lehetett a többi?...:)
3/10
olahmiki1959 jan. 24. 05:54:05 3/10
Ezt egy kb. 45 perces tv filmnek kellett volna megcsinálni, nem egy kétórás nagy játékfilmnek, és még akkor is érdektelen lenne.
Becsületesen megnéztük, de a vége felé már alig vártuk, hogy vége legyen...:)
Valahol egy agyrém film!
1/10
L. Judit jan. 22. 00:02:09 1/10
Hú hát ez nagyon megviselt. Nagyon snasszra sikeredett 2 óra.
6/10
Sweet-But-Psycho jan. 18. 20:37:33 6/10
Különös film. A felvetett probléma komoly: gyáva, pipogya, kisstílű családfő, aki nem elég, hogy magára hagyja családtagjait egy "vészhelyzetben", de utána szánalmasan magyarázkodik, és továbbra is csak önmagát sajnálja. Lélektani krízishelyzet, amely sokkal jobb filmet is eredményezhetett volna. A végére eluntam. Gyakorlatilag indifferenssé vált számomra, hogy a feleség hisztérikus mártírkodásával tulajdonképpen férje balfékségén is képes volt túltenni. Egyedül a fenekével nem volt problémám...
5/10
offtopic
sexykex jan. 18. 19:59:00 5/10 Előzmény Edmond Dantes
Ja! Hó az volt dögivel. Városi ember lévén, rühellem a havat. Nem csoda, hogy ágyúval is lőttek rá. (Én legalábbis azt tettem volna robbantgatás helyett. Irányított lavina. Ja! A filmesekre, akik felbosszantottak.)
5/10
sexykex jan. 18. 19:49:32 5/10 Előzmény amandala
Jé, valóban? Mrs. Pipogyáné fortyogott egy keveset, majd ivott rá és akkor fűnek-fának kidumálta a férjét. Mr. Pipogya képtelen volt eldönteni, hogy az együtt töltött száz év fontosabb a nejének, vagy az elbaltázott néhány másodperc. Ezen aztán jól elvoltak, kiakadtak, tönkre vágták a pihenést, hülyét csináltak magukból, megfertőzték a barátokat, a gyerekeket és ráadásul igazuk sem volt. Remek film, tényleg. (Szerintem korábban simán lerendeztem a lélektant is.)
Edmond Dantes jan. 18. 18:57:02 Előzmény sexykex
Pontosabban: l a v i n a egy pohár vízben meg egy hegynyi hóban.
10/10
amandala jan. 18. 17:12:46 10/10 Előzmény sexykex
Ez egy lélektani dráma, nem kalandfilm.
5/10
sexykex jan. 18. 11:29:38 5/10
Vihar egy pohár vízben. A lavina érkezése valóban félelmetes, de túl sok minden egyébként nem történik.

Vészhelyzetben az ember általában ösztönösen cselekszik, a tapasztaltabbak kicsit ügyesebben. A férjem elszaladt a lavina elől, mert megijedt, hogy bízhatnék benne a továbbiakban – kérdezi a feleség. Apa meg bénázik, kétségei támadnak, holott az ő viselkedése volt az észszerűbb és a jobb. Anyuci magához ölelte a gyerekeit, megdermedt az ijedségtől és nem csinált semmit: lényegében várta a halált. Ha a férj mellett vannak a gyerekek valószínűleg vitte volna azokat is, vészhelyzetben ugyanis menekülni kell. Észszerűnek látszott elhagyni a teraszt és bízni a vasbeton épületben. Ha a családot ellepi a hó szükség van egy élőre, aki majd menteni próbál.
A férj a ködben is azonnal indult segíteni, bár a gyerekeket talán nem kellett volna ott hagyni. Egyrészt megijednek, másrészt elveszhetnek. Jól mutatta a film anyuci bénázását a buszon is, ahol kis híján pánikot generált ahelyett, hogy a társak segítségével megfékezte volna a buszsofőrt. Amikor elakadtak nem lett volna szabad tovább engedni a buszt – új sofőrt kellett volna kérni a szállodától.


Gondolatokat azért ébreszthet a film. Például azt, hogy aki nem bolondja a síelésnek, az ne menjen télen hegyre és semmiképpen ne menjen szállodába. Főleg, ha nincs egy húsz éves barátnője.
7/10
Shela jan. 17. 17:09:14 7/10
Véleményem szerint ezt a filmet tudni kell jól nézni, a mondanivalóra koncentrálva, nem keresve az amerikai filmek fonalvezetését. Így vontam le a végén azt a következtetést, hogy nem elvesztegetett idő megnézni és elgondolkodni, hogy biztos vannak olyanok, a filmben szereplő férfin kívül is SPOILER: akik katasztrófahelyzetben a saját irhájukat mentenék inkább mint a családjukét.
SPOILER:
A film végén a vörös hajú férfi sem ragaszkodott már a szőke fiatal lányhoz, eszébe jutottak a gyerekei és a felesége, még, ha ez nem is lett kimondva.
1/10
ef jan. 17. 09:00:49 1/10
Tipikus svéd libernyák feleslegesen vontatott művészfilm.
Spoiler:
Apa fogat mos miközben a felesége mellette ül a WC-n és a kisdolgát végzi.
Ez többször is.
Spoiler vége.
Illetve nem is annyira libernyák. Hiányoznak a fekete viking síelők a filmből. Csupa szőke vagy vörös fehér.
BLM mozgalom ki fog akadni.
5/10
dt9250 jan. 17. 08:26:49 5/10
Ismerőseim dicsérték, és annak idején megvolt a csinnadratta is, így talán túlzott várakozásokkal ültem le. Hát, nem érte meg későig fennmaradni, megvárhattam volna, amikor korábban adják... A férj sírásos jelenete számomra se volt hiteles, de az éppen megismert fekete hajú "laza" nő és Ebba közötti párbeszéd sem. Szép képek (2020 covidos telén legalább a tévében láthatunk síelést...), kissé szürreális hangulat, érdekes zeneválasztás, közepes film.
Kit Fisto jan. 16. 22:16:16
Érdekes, a hozzászólások tükrében a film szörnyen rossz, mégis 7,3-mon van :)
pkovaks jan. 16. 13:34:20
Öcsem, meg egy ekkora gagyi film...es meg dijjaztak is...KIDOBOTT 2 ora...
2/10
krampampuli 2019 ápr. 01. - 22:57:07 2/10
Hát ez nagyon rossz. Az elmúlt évek legnagyobb csalódása. Ehhez a filmhez nem élettapasztalat kell hanem olyan helyzet, hogy ne tudj mást csinálni mert kidobott 2 óra az egész. 2 pont de csak a TV szimulator funkció miatt :)
loserock 2019 márc. 31. - 22:00:34 Előzmény fkr
Szívemből szóltál!
Párommal nem tudtuk egyben végig nézni, csak két darabban. Nem a sok fehérség és a feldübörgő Vivaldi miatt nyomasztó a film, hanem az az avittas szerencsétlenkedés a kiborító, amit egymással és magukkal művelnek. Csakhogy a film ennek az érdekesebb részeit ki sem bontja rendesen, helyette a nézés valami felháborodással vegyített depressziót okoz. Olyan, mintha nem lenne kész a film, néhány draft beesett, néhány képet megkomponáltak, néhány vicces ötletből elkészült pár percnyi jelenet. Csakhogy ezt valahogy szétnyújtották kettő órára és elkezdték filmnek nevezni. A végét például nem is nagyon lehet értelmezni. (Spoiler-féle)

Anyuci lemarad, apuci kiáltozik, helyben hagyja a két szerencsétlen gyereket, majd a karjaiban elhozza anyucit. De miért is? Anyuci talán eltörte a lábát? Nem, mert pár perc múlva felpattan és megy velük tovább. Vagy csak igényelt egy kis törődést, és ezért csinálta a gyermekeit is veszélyeztető kamu cirkuszt? Netán a két szülő titokban összebeszélt, hogy eljátszák ezt a szitut, hogy a gyerekek bizalmát helyre billentsék? Mert akárhogy nézem, egyre inkább az a valószínű, hogy nem lett befejezve a forgatókönyv.Szóval, ez sehol sincs egy jó skandináv filmhez képest, viszont az hosszan, azért itt-ott szépen vett képekkel. Ha valaki gyáva családfőt szeretne látni, annak mondjuk a Melanklólia c. filmből a megfelelő kb. 15 perc is többet fog adni.
fkr 2019 márc. 28. - 15:50:21
Nem tetszett. Nekem az jött le, hogy túl lett reagálva egy szituáció, nem lett elengedve egy olyan probléma, amiből ezáltal sokkal nagyobb lett. Mintha valós problémák híján óriásivá lett volna fújva valami, amit ha szomorúan is, de el kellett volna engedni. Igen. Nem olyanok vagyunk, mint amilyennek hisz a párunk, illetve a párunk se teljesen olyan, mint amilyennek gondoljuk. De ezért nem kell kicsinálni egymást, ha tényleg fontos a másik.
3/10
kecsup 2018 okt. 20. - 17:26:43 3/10
Én sokféle filmet nézek, de ez egy orbitális nagy faszság volt. Ebből a 2 órás szerencsétlenkedésből a harmadát lazán ki lehetett volna vágni. A legjobban azt hiányoltam, hogy a két szülő balfaszkodását kellett nézni mondjuk ahelyett, hogy azt bontották volna ki jobban, miként élik meg a gyerekeik az egészet. Amikor a csávó a szobában meg előtte a folyósón sírt, az már a legalja volt. Meg csak azt se mondanám, hogy egy átlagos család problémáiról volt szó. Szar volt az egész, nem is értem, hogy lehet 7 fölött az értékelése. Skandináviában élek, láttam már fasza finn meg svéd filmeket. Ez nem volt az.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu