Mennyország most

Bakancslistához adom
Paradise Now
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott palesztin-francia-német-holland-izraeli filmdráma, 90 perc, 2005

Értékelés:

20 szavazatból
Szerinted?

A film két gyerekkori jó barátról, Kaledról és Szaidról szól, akiknek reménytelen hétköznapjai egy merényletre való készülődéssel nyernek új értelmet. A palesztin fiatalok bombatámadásra készülnek az izraeli katonák ellen, ám végül is különböző módon döntenek a Tel-Avivba szánt bombákról...
A film nem igyekszik sem hősként, sem terroristaként ábrázolni az Izraelben ártatlan polgárokkal együtt saját magukat is felrobbantó palesztin fiatalokat. Célja, hogy minél autentikusabb környezetben mutassa be két öngyilkos merényletre készülő fiatal utolsó napját, hogy feltárja milyen egyedi, emberi indíttatás rejlik egy merényletre készülő palesztin döntése mögött.
Bemutató dátuma: 2005. november 10. Forgalmazó: Odeon

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2006
  Legjobb idegennyelvű film
 • Európai Filmdíj

  2005
  Legjobb forgatókönyv: Hany Abu Assad
 • Oscar-díj

  2006
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2005
  Arany Medve jelölés: Hany Abu Assad

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
rockfordfosgate85 ápr. 27. 21:16:12 1/10
Ez a film konkrétan nem szól semmiről! Rettenet unalmas. Csávókám rohangál a bomba övvel jobbra-balra, nem tudja, hogy mit akar...
Kb ez a történet.
10/10
Heathcliff 2008 dec. 11. - 22:20:47 10/10 Előzmény Skyfox
Nos, talán azért jutott eszembe, mert az Izrael körüli hisztériában mindenki agymosott: a palesztin merénylõk és a zsidó dzsihádosok, az arabok, a perzsák, a moszlimok, a liberálisok, a konzervatívok, az ortodox keresztények és az ultraradikális keresztények…..
Mindenki, csak én nem :):):)

Tudod, Isten ígéreteivel kufárkodni a világon a legnagyobb üzlet. Nulla befektetéssel rengeteg fanatizált embert lehet nyerni, akik bármilyen disznóságra képesek a „szent ügyért”. A cehhet pedig, a túlvilági ígéreteket és mennyei áldásokat úgysem a kufárnak kell állnia…

Nyilván a film készítõinek is valami ilyesmi járhatott a fejében, amikor kigondolták ezt a filmet. Nincs motiváció? Nem lehet azonosulni a szereplõkkel? Nincs katarzis? Olyan, mint egy vígjáték? – lehet, hogy pont ez volt a cél. Hogy bemutassák a „szent ügy” pitiáner kisszerûségét, értelmetlenségét, abszurditását. A kamerás jelenet szerintem állati jó lett, mert vitriolosan gúnyolódik. Az egész film pedig nagyon távolságtartó. Hát persze hogy nem akar azonosulni az öngyilkos merénylõkkel; sem hõsnek, sem gonosznak nem akarja õket beállítani. Talán hasonló hiányérzetet hagy maga után, mint a Traffic: abból is hiányzott az olyan sztori, akivel igazán azonosulni lehetett volna. Senkinek a története nem váltott ki érzelmeket. (Brecht óta vannak törekvések az elidegenítésre; hogy ezzel a technikával ne feléljék, hanem felébresszék a nézõk aktivitását. Hogy a színészi játék ne érzelmekre indítsa a nézõt, hanem döntéseket kényszerítsen ki belõle; hogy ne élményeket, hanem ismereteket közvetítsen; ne szuggeráljon, hanem érveljen; a jelenetek ne egymásért, hanem önmagukért legyenek; középpontba nem az ösztönök, hanem az indítékok álljanak.) Lehet, hogy ennek a filmek is ilyesmi a célja.
Ondok jól írta: a nõi fõszereplõvel szájbarágósan elmondatták, mi volna a megoldás, a kiút.

De egyébként nekem épp elég érdekes volt így is, nem hiányzott belõle még több izgalom. És – összehasonlító tapasztalatok híján – nekem az egész hitelesnek tûnt.
offtopic
Skyfox 2008 dec. 11. - 10:59:30 Előzmény Heathcliff
Heatcliff, heatcliff... Már azt sem értettem a hitgyüli miért került elõ a cilinderedbõl, de hogy a mogadishui kislány kivégzése mitõl olyan fontos ebben a fórumban az megint követhetetlen számomra. Én belinkelt cikkel arra szerettem volna felhívni a figyelmet,hogy a filmben a személyes motiváció igencsak lóg a levegõben. A világ azon táján csak így megy, hogy odalép hozzád egy jóakaró és gratulál, hogy mekkora megtiszteltetés ért egy öngyilkos merénylet képében? Még jó hogy nem lottón húzzák a szerencsés nyertest!- gondolhatnánk mi ezt innen messzirõl. Pedig megy ám az agymosás gyerekkortól kezdve, úgyhogy mire felnõnek már sokan úgy érzik, hogy ezzel vmi nagy dolgot visznek végbe. (Tegyük hozzá, hogy néha szinte "megélhetési küldetésrõl" van szó, hiszen a hátramaradt családtagok az ottani mércével mérve jelentõs összeget kapnak, ha sikeres a merénylet.)
Szóval, ha vki nem ismeri a történelmi elõzményeket és társadalmi hátteret esélye sincs hogy értsen vmennyit a filmbõl, ami sztem elég gyengére sikeredett. Az eleje majdnem megütötte egy békebeli csehszlovák vígjáték szintjét (kamerás jelenet), aztán unalomba fullad az egész. Nincs feszültség, így nincs katarzis sem. Ezt így bármelyik rendezõ megcsinálhatta volna. Sokkal többet vártam ettõl. Talán majd lesz jobb is, ha a palesztinok nem gyújtogatni járnak moziba...
ondok 2008 dec. 11. - 01:18:04
Nagy hajjal sokkal jobban néz ki a fõhõs mint kopaszon.:)
ondok 2008 dec. 11. - 01:16:06
Nos a film elég jól indul,de aztán vontatott lesz.Az minden estre figyelemre méltó,hogy nem elég a politikai meggyõzõdés és szabadságért való önfeláldozás,hanem még be kell igérni ,hogy rögtön leszáll két angyal és tálcán hozza a jutalmat.sajnos ilyen tetteket tényleg zömmel buta emberek követnek el.Az meg külön finomság ,hogy a kitervelõk, szervezõk velük vannak,de csak messzirõl :) .Valaki itt írta a Hit gyülekezetét,amit nem igazán értek ,hogy azok kit buzdítanak öngyilkosságra? Ilyen alapon az összes egyházat lehetne írni ,élén a római katolikussal.Mondjuk az igaz ,hogy mindegyikben van egy adag szédítés.Az arab asszonynak van a legtöbb esze:hogy ezek a dolgok teszik legitimmé és indokolttá Izrael eljárását az arabokkal szemben.
offtopic
ondok 2008 dec. 10. - 21:19:33
A fene egye meg nem találom a John lennon könyvemet.Kb 25 éve vettem ,lehet ,hogy kölcsönadtam valakinek?
10/10
offtopic
Heathcliff 2008 dec. 04. - 14:30:38 10/10 Előzmény Skyfox
Köszi; a fórumos résszel együtt elég bõséges és több (teljesen elvakult) szempontot is megmutat. A napi dzsihádosok is megtalálták a maguk sátánját, az iszlámban. Vagyis a lényeg, hogy minden oldal az üdvözítõ világosság birtokosának higgye és lássa magát, és fölényes biztonsága tudatában meg legyen gyõzõdve arról, hogy a másik tábor az ördögé, akik felé szükségtelen a kímélet és a tisztelet. Ettõl aztán mindenki mennyeien boldognak érzi magát, igaz a film címe...:(
A kérdés már csak az, kinek mennyi eszköze és lehetõsége van a másik oldaliak megkínzásához és likvidálásához...:(
Amire hivatkoznak a zsidó dzsihádosok, hogy a mogadishui kislány megkövezése alapján NYILVÁNVALÓ, hogy az iszlám a sátán vallása...akkor a zsidó és keresztény vallás ugyan kié? Mert ott pont ugyanezt mûvelték, pont ugyanilyen elvakult tökfejek... Hacsak a sátány nem cirkulál a vallások közt...:S
Iszonyatos, hogy el is hiszik, hogy a kislány megkövezésébõl következik, hogy õk a szent oldalon állnak és szent ügy érdekében fröcsögnek...

Tényleg köszi; legalábbis érdekes :(
Neked mi a véleményed egyébként?
Skyfox 2008 dec. 03. - 22:00:46
Az ábrázolt cselekmény motivációjának megértését segítendõ:

http://dzsihad.blog.hu/2008/11/22/beke_eseten_is_gyuloljuk_izraelt_a_genjeinkben_van
10/10
offtopic
Heathcliff 2008 okt. 03. - 04:04:59 10/10 Előzmény Skyfox
Szia Skyfox, írtam privit is, de talán itt jobban észreveszed.
1. Láttad a filmet? Hogy tetszett?
2. Montanosszal tisztáztunk egy-két dolgot (privátban). Tehát ha neki akartál segíteni, vagy csak magadtól érdekelne, szívesen: de maradjunk a privátnál.
Skyfox 2008 okt. 01. - 15:34:39 Előzmény Heathcliff
Nem értem mirõl beszélsz.
montanosz 2008 okt. 01. - 12:06:10 Előzmény Heathcliff
a filmhez nem tudom hogy jön a hitgyüli, de máskor ne írj bárdolatlanságot és rágalmakat.
hamika2 2008 szept. 14. - 12:27:08
Majdnem elaludtam rajta,egyszerû kiszámitható történet látvány nulla.
10/10
Heathcliff 2008 júl. 31. - 06:23:02 10/10
:) Tudod a választ :)
10/10
Heathcliff 2008 júl. 31. - 01:15:14 10/10
Teljesen egyetértek veled, ezért írtam: Megnézetném... És mindenki mással is, akit lelkesít emberek értelmetlen és céltalan halála valami "szent" ügyért.
A film nem ért egyet az öngyilkos merénylõkkel; inkább az a véleménye, mennyire ostoba, aki eldobja fiatal és virágzó életét, mert valakik telebeszélték a fejét.
Mindenki szabadon dönt, mit választ. A palesztin fiú saját maga felel a tetteiért, nem háríthatja a felelõsséget a környezetére. Én is magam felelek a szavaimért, akkor is, ha azok meggondolatlanok; és persze mindenki más is, így te is. Senki semmire sem kényszeríthet és nem bírja átmosni az agyadat, tudod. :) Te egyébként is, igen helyesen, szinte kínosan ügyelsz a véleményed önállóságára. Nagyon jól teszed, szerintem. :)
10/10
Heathcliff 2008 júl. 28. - 23:06:49 10/10
Szia, nagyon köszönöm a linket, borzasztó kedves vagy, mindennek ellenére.:) Az utsó mondatot komolyan vettem, meg is rendeltem :), mert amióta elõször hallottam Auschwitzról, elõbb akartam volna zsidó lenni, csak késõbb keresztény; és azóta is túlérzékeny vagyok a témára, csak hát mindig az áldozatokkal érzek együtt.
A többit csak neked írtam le, nem nyilvános.
kgyuri0 2008 júl. 27. - 11:07:09
Egyszerûen kiválló!!!!!!
10/10
Heathcliff 2008 júl. 27. - 00:32:26 10/10
Ja, és gondolom, azok az izraeliek vállalták be a film elkészítését, akiknek ugyanúgy q*ra elegük van, és akik "palesztin-kollaboránsok".
10/10
Heathcliff 2008 júl. 27. - 00:29:20 10/10
Ezt a filmet kötelezõen megnézetném mindenkivel, elsõsorban Németh Sándorral, és a Hit Gyülekezet összes agymosott bambájával. És mindenki mással is, akit lelkesít emberek értelmetlen és céltalan halála valami "szent" ügyért. Gondolom, ezt a filmet egy se nézte meg közülük, mert megzavarná a lelki nyugalmukat.
mango 2008 júl. 26. - 20:12:33 Előzmény frame
Húú mennyi jelölést és díjat kapott! Na, az ilyet szeretem én megnézni!
frame 2007 márc. 28. - 20:54:36
said monológjáért érdemes volt..
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu