Miss Arizona

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-olasz filmdráma, 109 perc, 1988

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

1919, Budapest. Steint, az ékszerészt különítményesek agyonverik, de nem találják meg amit kerestek, a férfi gyémántjait. Feleségét, a könnyűvérű Micit és kisfiát Rozsnyai, a zenész menti meg, és a kis grupp végül Olaszországba menekül az üldözők elől. Majdnem egy évtized múltán, a drágakövek előkerülése után térnek vissza Budapestre, ahol mulatót vesznek, és azt Arizona néven világhírűvé teszik. Bárók, grófok, milliomosok, arisztokraták a törzsvendégek. A gazdag család jól él, és Mici, vagyis Miss Arizona azt hiszi, mindent el tud intézni, meg tud oldani. Ám vészterhes idők közelednek, ahol nem számít sem összeköttetés, sem pénz, sem ékszerek.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Win777ston jan. 06. 19:39:00 Előzmény Berente Imre
Olasz-magyar koprodukció...!
offtopic
vino-et-veritas 2023 okt. 08. - 16:47:38 Előzmény Berente Imre
OFF
Vö. Franco Nero...
Berente Imre 2023 okt. 08. - 10:32:06
Valaki okosabb magyarázza meg nekem. Miért kell magyarul nem beszélő külfödi színészeknek játszani főszerepeket az "ilyen" filmekben? marcello M. mit tudott, amire nem volt magyar színész?
Bodkamano 2023 máj. 12. - 16:57:27
Mondjuk a cikk sem eppen ertelmes. A Dunaba a nyilasok lottek az embereket az ostrom(1944.12-1945.02) alatt(meg 1919-ben a vorosterroristak az aldozataikat). Talan meg Somogyi es Bacso Bela esete volt hasonlo, de az nem rablas hanem politika. (A fehérterrort bemutató cikkei miatt az Ostenburg-különítmény két tisztje Somogyit elhurcolta. Társával, Bacsó Bélával együtt a Megyeri csárda és a Fővárosi Vízművek között meggyilkolták, holttestüket a Dunába dobták.)
Bodkamano 2023 máj. 12. - 16:52:13
"Rozsnyainé ekkor menyéhez, Mázik Mártához fordult, akinek időközben egy Wilhelm nevű német tiszttel lett kapcsolata. La Belle Marta megígérte, hogy megtesz minden tőle telhetőt, és azzal a hírrel ment vissza Rozsnyainéhoz, hogy Wilhelm egyik barátja közben tud járni az érdekében. Megkérte, hogy készítse össze az ékszereit, értékeit, és szálljon be a gépkocsiba, amit a németek küldenek, így biztonságos helyen lehet majd együtt a férjével. A gépkocsi megérkezett a megbeszélt időpontban, Rozsnyainé pedig beszállt. Soha többé nem látták élve.

A történet vége
Miss Arizonát – aki egyes feltételezések szerint kém, illetve kettős ügynök volt –, a leggazdagabb elit szórakoztatóját minden valószínűség szerint a Dunába lőtték. Rozsnyait, a Havi kétszáz pengő fixszel az ember könnyen viccel című, ma is ismert sláger szerzőjét Sopronkőhidára hurcolták. Utoljára a sachsenhauseni koncentrációs táborban látták. A háború után úgy beszélték, La Belle Márta magához vette anyósa ékszereit, majd Nyugatra szökött, és Svédországban kötött ki"
Port.hu. Az igazi tortenet az erdekes lehetett. 1920-ban is megtortenhetett volna, de akkor nem volt nemet megszallas, es azert el is kaptak az ilyeneket. Szerintem a volt meny is benne lehetett a dolgokban. Jo hulye volt a no, hogy vitte az ekszereket(vs Beremenyi: Eldorado). Gondolom a fasiszta dolog Mastorianni miatt volt benne, hogy ertsek a dolgokat.
Sindelar 2023 jan. 22. - 03:28:45
crash48, hazugságot írsz. 1920 már sok hasonlóságot mutatott 1944-gyel. Jobbos különítményesek már abban az időben is randalíroztak az országban, nem sokkal később jött a numerus clausus, amivel behatárolták az ország lehetőségeit, számos zseni hagyta el az országot. Ez NEM 1944 őszén kezdődött. 1920-ban már bőven folyamatban volt. Pont arról szól a film, hogy ez nem 1944-ben kezdődött, hanem egy folyamat volt, a szereplők viszont nem akartak tudomást venni az egyre elhatalmasodó veszélyről. Ami nem egyik napról a másikra jön derült égből villámcsapásként, hanem egy folyamat, de az ember sokszor nem akar tudomást venni róla. A holokauszt a cselekményét adta a filmnek, a mondandójával viszont bárki azonosulhat.

A téma miatti hiszti is túlzott. Az Oscar-díjas filmek elsöprő többségének semmi köze a holokauszthoz. Egyesek viszont ha találkoznak ezzel a témával, már jajveszékelni kezdenek, mintha csak erről készülnének filmek. Pedig nem a téma van túlsúlyozva. Hanem az ő lelkiviláguk - azt nem mondom, hogy lelkiismeretük - rohad.
Andyking 2015 júl. 22. - 07:32:00 Előzmény crash48
Nincs támogatás és siker,ha egy kis holokauszt nincs belekeverve.Ha most csinálnák,akkor biztos Oscar...
babalujza 2015 febr. 24. - 06:20:19
Majdnem bealudtam közben... mindenféle szempontból csalódás volt a film. Egy kb 5 perces történet több mint 2 órán keresztül szinte csak képileg ábrázolva.
5/10
crash48 2014 dec. 29. - 16:37:33 5/10
Csalódás volt számomra.A remek szereplõ és készítõgárda ellenére is.Már ott kiábrándultam rögtön az elején,h 1920 õszét összekeverik 1944 õszével.Szükség van a hatások és a hangsúlyok kiemelésére,de a hamisság utálatos-Budapest 920'-ban nem az volt ami 44' októberében lett,nem vegzálták a "STein" nevüeket-sem gyémántjuk, sem származásuk miatt.Az 1922-es Itália is csak épphogy belekóstolt a fasizmus kezdetébe,de a hajón már a fasiszata egyenruhás hangoskodik,mussolini kép alatt.És ez így folytatódik tovább.Egy ilyen filmnél a történelmi hitelesség fontos lenne a történelmi,ténybeli pontosság.Emellett giccsesnek találtam,pedig Sándor Pál filmjei általában tetszettek,ettõl is sokat vártam.