Ne hagyj nyomot!

Bakancslistához adom
Leave no Trace
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai dráma, 109 perc, 2018

Értékelés:

70 szavazatból
Szerinted?

A 15 éves Tom és apja, Will, egy erdőben él Portland határában. A társadalomból való önkéntes kivonulásuk olyan egyszerű örömökkel teli életet biztosít nekik, amit nem szennyez be a civilizáció. Egy nap azonban bekopogtat ajtajukon a világ… A hallgatás törvényéről ismert Debra Granik filmje egy radikálisnak tűnő alternatív életet mutat be, ami provokatív, de gondolatébresztő módon mesél a nyugati világról és annak értékeiről.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
pante jan. 13. 09:27:48 1/10
Unalmas, logikátlan, szenvedős. 1 óra után már 5 percenként néztem mikor lesz vége. Nincs bajom a lassú filmekkel, de ebben tényleg semmi nem történik, feszültség sincs keltve. Valósághoz nincs sok köze, mert egy PTSD-s beteg nem ilyen, illetve az Usában annyira nincs szociális háló, hogy ott pont lehetne így élni (Élet a fagypont alatt, A vademberek Ben Fogle-al).
1 pont azért járt, mert bárcsak ne néztem volna meg, annyira rossz volt. Senkinek nem ajánlom. Nagyon felháborító, hogy mivel Netflixről indult a film a fanboyok ezt is felhúzták Imdb-n és teljesen félrevezető a pontszáma (indokolatlanul túl magas). Egyetlen pozitívum az erdő és a táj szépsége.
axis85 2020 szept. 27. - 14:48:24
Teljesen kivonulni a társadalombol gyakorlatilag lehetetlen. Még ha mindet maga is állít elő az ember, és még a ruháját is maga szövi meg, ahoz, hogy fenn tudja magát tartani hosszabb távon, kénytelen letelepedni valahol, hogy példának okáért termeljen magának élelmet, vagy tudjon hol raktározni a téli időszakra. Ebben az esetben viszont egy földterületet használ,ami valaki tulajdona, hogy ott lakjon, azért fizetnie kell. Ben Fogle járt rengeteg ilyen társadalomból kiszakadni vágyó embernél egy műsor keretein belül, és abból is mindig az derült ki, hogy teljesen függetleníteni magad a többi embertől és a társadalomtól hosszú távon nem igazán kivitelezhető.
4/10
sexykex 2020 máj. 23. - 10:10:24 4/10
Vissza a fára, éljen az erdő! A legtöbb állat belátogat a városokba ha éhes, de annyira lököttet még nem láttam, amelyik garzont akart volna ott bérelni. A legtöbb ember kimegy időnként az erdőbe, ha csendre, nyugalomra vágyik, pár napig, vagy hétig esetleg kint is él. Aki azonban az erdő mellé kaphatna némi kényelmet és társaságot mégis továbbáll, az abszolút őrült.
Magának a poszttraumás stressznek sokféle megjelenési formája lehet és ezeket a szakemberek 7 nagyobb csoportra osztják. Ezek közül egyik sem illik tökéletesen Will betegségére, de nem ez a film legnagyobb baja.
deanse 2020 ápr. 04. - 23:18:26
Nekem unalmas volt.
4/10
agyatlanzombi 2020 ápr. 03. - 08:03:40 4/10
Nagyon szép film, néhány erős bökkenővel: A nagylány hogy lehetett ennyire tiszta és ápolt az erdőben? Esőben sárban kint éltek, úgy kellett volna kinézniük, mint a csavargóknak, ehhez képest akár a kirándulók... Na és mivel töltötte az idejét úgy általában? Ez kimaradt. Reggeltől estig fagyűjtés, meg tűzrakás, meg persze tanulás... Hogyne! Azt hiszem két hetet sem bírna így ki egy tini, még akkor sem, ha szereti az apját. Az apa mentalitása is érdekes, mert oké, hogy nem bírja a tévét, és a nyüzsit, de vannak alternatív megoldások is, ha nem akarja, hogy kizsákmányolják, attól még találhatott volna magának vmi jobb munkát is, ha nem önmagáért legalább a lányáért. Ez a vissza a természetbe vonal teljesen hiteltelen , ha ehhez ragaszkodik, akkor menjen meleg éghajlatra, ahol ingyér van a banán, meg a narancs, és fűteni sem kell. Annyiban jó volt a film, hogy mutatott egy kicsit abból, milyen az, amikor egy fiatal lány nem nyafog, nem játssza meg magát, és még esze is van.
10/10
Brew 2020 jan. 09. - 20:02:17 10/10
Jó ideje nem láttam ennyire erőteljes drámát, ilyen kiváló alakításokkal, és ennyire puritán fogalmazásmóddal. Bárcsak több ilyen alkotás születne odaát!
Olyanoknak való, akik igazi emberek iránt érdeklődnek, nem pedig a hollywoodi klisélexikon újabb fejezetét, és maníros biorobotokat szeretnének látni a vásznon.
9/10
Gollam24 2020 jan. 08. - 14:10:52 9/10
Remek film, nagyon betalált nálam.
Én is úgy gondolom, hogy aki ilyen-olyan okból nem szeretne az ún. civilizált életben élni, azt békén kell hagyni, hagy éljen ahogy akar, nyílván a minimális higiéniai követelményeket betartva.
Amolyan civilizációs létforma kritika.
A Winters Bone-t nem szerettem, de mostantól jobban odafigyelek majd Debra Granik-ra.

9/10.
lucaildy 2019 júl. 17. - 13:50:15 Előzmény Lex Ikon
Tökéletes írás, minden szavaddal egyetértek!!! Itt a pont és kész, ennyi.
8/10
csoli89 2019 júl. 13. - 14:05:13 8/10 Előzmény Lex Ikon
Én értem amiről beszélsz, de mégis úgy érzem, hogy ez csak részben igaz. Főhősünknek nincs eléggé és olyan módon kialakítva a jellemábrázolása, ami engem igazán meggyőzne arról, hogy ez az ember szimplán csak túltolta a modernitásból való kiszakadási kísérletet. Értem én, hogy ez kézenfekvő magyarázat, de engem nem győzött meg. Mindenesetre lehet, hogy jobb is. Mert így nyitva hagyja azt a felvetést, ami szerint az emberi psziché végtelenül bonyolult módon működik és végtelenül sok apró dolog van hatással az ember jellemére.

Ha jobban belegondolsz, ennek a hapsinak nem oldódik meg a gondja attól, hogy kivonult az erdőbe. Ugyanúgy boldogtalan a fák között, akárcsak a négy fal között. Nem véletlen, hogy miért vitte magával a lányt. Mehetett volna egyedül is, de mégsem tette és okkal nem.
Meg persze... az a normális, ha a természettel összhangban élünk, na de ehhez nem feltétlenül kell lemondani mindenről és kivonulnia a társadalomból. Ez azt sejteti, hogy nem tud alkalmazkodni. Nem tud változni.

Szerintem pont az a lényeg, amit a lányával kapcsolatban nagyon jól érzékeltettek, hogy végső soron a fejünkben dől el, hogy milyen környezetet érzünk természetesnek, hogy hol érezzük magunkat otthon és biztonságban.
9/10
Lex Ikon 2019 júl. 09. - 23:04:28 9/10 Előzmény csoli89
Mondom én, hogy nem megy az elvonatkoztatás. ;)

"Az embernek igenis az a normális állapota, hogy képes változni, hogy nem szakad el a civilizációtól és a szociális kapcsolataitól. "
Összekevertél két össze nem tartozó dolgot. A civilizáció, mint írtam, nem az ember "normális állapota". A normális, az, hogy a természettel összhangban élnek. A civilizáció az emberek által kitalált valami, ami nem mindenkinek jön be. Nem véletlen van, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik elmenekülnek a civilizáció egyéniség romboló, embertelen, természet-ellenes erőszakossága elől. És itt nem az anyagiak számítanak, mert rengeteg gazdag ember él távol a világ zajától.

"Ez a film remekül érzékelteti a kislányon keresztül, hogy ez a fajta vándorló életmód végső soron nem tesz jót az embernek. "
A kislányon keresztül pont azt érzékeltették, hogy milyen könnyen elcsábítja az embereket a civilizáció és az emberi gyarlóság mézesmadzagja.

"hajléktalanok, akik köszönik szépen jól megvannak az összetákolt, szedett-vedett viskójukban"
Akkor ezek nem hajléktalanok. ;)
És valóban a világ elmaradottabb régióiban a bennszülöttek "szedett-vedett viskókban" élnek, de ez az ő otthonuk. Egy otthon nem attól lesz az, hogy betonból, téglából, acélból vagy üvegből készült.
8/10
csoli89 2019 júl. 09. - 22:37:15 8/10 Előzmény Lex Ikon
De! Az embernek igenis az a normális állapota, hogy képes változni, hogy nem szakad el a civilizációtól és a szociális kapcsolataitól. Ez a film remekül érzékelteti a kislányon keresztül, hogy ez a fajta vándorló életmód végső soron nem tesz jót az embernek. Aztán más kérdés, hogy tényleg vannak hasonló emberek, hajléktalanok, akik köszönik szépen jól megvannak az összetákolt, szedett-vedett viskójukban, amihez már hozzászoktak.
5/10
Owl 2019 júl. 03. - 11:31:31 5/10 Előzmény Ok90
Van itt némi félreértés. Szó sincs társadalom előli elvonulásról, vagy öko-izéről, természetben élésről!
A film egy kényszerbetegről szól, ami vagy megvolt neki eleve, vagy a háborús események hozták elő. Aki látott már ilyen beteget, az tudja miről van szó. A társadalom megpróbálja egészségesként kezelni, - hisz nem rohangál késsel a kezében -, holott pont rá jelent veszélyt. Figyeljük meg, hogy a betegben benne van a "menés", nem bír leállni. Ha megkérdezik hova és miért, nincs válasz! Nincs fontosabb, mint ennek a kényszeres vándorlásnak a megélése, akár a saját életét veszélybe sodorva. A betegségnél még a lánya se fontosabb, hisz gond nélkül elválnak útjaik, mikor bevonul az erdőbe. Persze, hogy szereti, de nem annyira, hogy a kiskorúval maradjon, az erdőben bóklászni sokkal fontosabb. Ez a sorrend a beteg agyban, első a betegség, a többi csak utána jöhet, akár a saját családját megtagadja.
Az összes ilyen bolondnak diliházban lenne a helye.
tortura 2019 jún. 23. - 16:28:52 Előzmény zizitop
Az USA-ban rengeteg jó filmet csinálnak. Az nem az ő hibájuk, hogy a többség az akcióra, a sci-fire meg a többi baromságra van rácuppanva. Azt gyártják, aminek piaca van. És mivel az Alkonyatnak, a Szállító 40-nek meg Walking Dead-féléknek van nézettségük, hát azokat csinálják rogyásig.
9/10
TitusLivius 2019 máj. 10. - 11:17:46 9/10
Remek film, különös hangulattal, némi hiányérzetet maga után hagyva.
10/10
Gain 2019 márc. 10. - 13:55:24 10/10
Ne tévesszen meg senkit a pontozás, (nekem hála már 6.4 :D) nagyon jo film érdemes megnézni!
7/10
Bellusov 2019 febr. 13. - 08:10:29 7/10
Nekem tetszett, Jól megcsináltak ezt a sajátságos hangvételű filmet. A vége is megadja azt a momentumot, amiből lehet következtetni, azaz leszűrni, mi lesz a lány és az apja jövője, de azért még néztem volna tovább is, a filmet.
10/10
zizitop 2019 jan. 01. - 21:48:04 10/10
6,3 pont a 10-ből? Miért? Azért, mert nem egy ostoba akciógyűjtemény, mint annyi más tucatfilm? Igazi dráma, kiváló színészi játékkal, rendezéssel és nagyon jó operatőri munkával. Kicsit lassú, persze, de el lehet rajta gondolkodni. Örülök, hogy ilyen filmeket is csinálnak az USÁ-ban.
9/10
Drizari 2018 dec. 08. - 16:31:03 9/10 Előzmény Ok90
Nem mindenki viseli el maradandó idegi következmények nélkül, hogy a szeme láttára szakította szét egyik bajtársát az akna. Vagy éppen a leküzdött ellenség kifordult beleinek, leszakadt testrészeinek a látványa. Ezek olyan erős stresszhatással járhatnak, hogy személyiségzavarhoz is vezethetnek.
2/10
bundi8 2018 dec. 07. - 22:00:38 2/10
Én mást, illetve többet vártam, csalódás...
9/10
Lex Ikon 2018 nov. 28. - 01:10:07 9/10
Jó film volt.
A hozzászólások egy részében nagyon látszik, hogy sokan nem képesek elvonatkoztatni a saját komfortzónájuktól és attól, hogy nem mindenkinek az a cél, hogy a civilizációs elnyomással éljen együtt.
Az apa csak annyit akart, hogy hagyják őket békében élni, de a "civilizált emberek" kikergetnék a világból is őket a szocializálás szent zászlaja alatt.
És nem, nem ez a normális, mivel sokkal több ideig éltek az emberek a természetben, mint városokban, meg farmokon.
A PTSD-ről meg tessék olvasgatni, ha tudni akarod, mit érzett és miért cselekedett úgy a férfi.
A csajnak jó kis Mora kése volt. :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu