Pat Garrett és Billy, a kölyök

Bakancslistához adom
Pat Garrett & Billy the Kid
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai western, 106 perc, 1973

Értékelés:

32 szavazatból
Szerinted?

Garrett és Billy kölyök valaha együtt rótta az utakat, illegalitásba burkolózva. Garrett egy idő után úgy dönt, a tisztesség útjára lép, és rendőrnek áll. Nem sokkal később bebörtönzi régi barátját. Billy azonban megszökik, és meggyilkolja Garrett két helyettesét. Garrett kénytelen hajtóvadászatot rendezni hajdani legjobb barátja, Billy elfogására. Sokan akarják Billyt holtan látni: bankárok, földbirtokosok és a terület kormányzója is. Alias, az újságíró is Billy után veti magát. Ő látta a szökését, és be akar állni a csapatába, hogy saját szemével győződjön meg arról, hogyan válik a férfi legendává. Menekülése közben Billy nem hajlandó rejtőzködni, és hamarosan össze is találkozik Garrett-tel. Barátságukról biztosítják egymást, bár tudják, hogy hamarosan egyiküknek meg kell halni.
FEA2 FEA2

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
4427 2013 márc. 16. - 21:37:21 Előzmény Jill
...és végre DVD-n is elérhetõ!

Élvezettel olvastam a remekbe szabott mini-elemzést. Köszönöm!
Jill 2012 aug. 04. - 04:14:51 Előzmény kispufi
Seriously? Hány western készült róluk? Milyen mozinézõ az, aki nem tudja, mi történt Fort Sumnerben? Ez kb. olyan, mintha valaki azon sírna, hogy elspoilereztek neki egy Shakespeare-darabot. Vagy hogy az Earp fiúk és Doc gyõznek az O.K. Corralnál.
Ford Mustang 2011 nov. 07. - 18:42:41
Kár, hogy csak az mgm-en adnak ilyen jó kis régi westerneket, meg a tcm-en.
kispufi 2011 nov. 07. - 16:14:37
Nem tudom, miért és hogy történt, de eddig nem láttam a filmet, ma viszont szándékoztam volna végignézni. Kedves Jill, ha ismernéd a *SPOILER* felirat használatát, biz' Isten, meg is tettem volna. De most már nem különösebben szükséges, hisz a történet a jóvoltadból ismertté vált számomra, mondhatom: köszönöm szépen. Az alakítások azért még érdekesek lehetnek, mint ahogy egy-egy jó meccset is visszanézünk egy-két szép megmozdulásért, de csak jobban izgulok, ha nem tudom a végeredményt.
Jill 2009 máj. 19. - 11:47:42 Előzmény bobi64
Ha szerinted Peckinpah hollywoodi rendezõ, meg felmagasztalja Billyt, akkor nem tudom, mi a faszt láttál, de hogy nem ezt a filmet, az biztos...
bobi64 2008 máj. 25. - 00:45:03 Előzmény Jill
szerintem ez is egy a hamis "gengszterfelmagasztaló" hollywood-i hazugságok közül. itt mindenki hülye meg szemét, csak a sokszoros gyilkos "billy the kid" nem. sokáig megvolt videokazettán,de most értettem meg dolgokat belõle igazán. azonnal töröltem is.
goodboy 2008 febr. 28. - 11:21:37 Előzmény Jill
Ennek az elemzésnek minden sorával egyetérttek, gratulálok hozzá. Amúgy nekem is a kedvenc westernfilmemjeim egyike, elõször gyerekkoromban láttam, akkor még sok mindent nem értettem belõle, de valami megfogott benne. Azóta láttam többször is és lenyûgözött.
Jill 2007 júl. 07. - 20:40:40
Röviden: gyönyörû film.

Sam mindig is odavolt ezért a történetért, pláne a kedvenc motívuma (egymás ellen forduló barátok) az egésznek a központja...
A film a régi vadnyugati értékek siratása. Mert itt már nincsenek értékek - a kapitalizmus (Chisum meg a hozzá hasonló nagykutyák) tönkretette a Vadnyugatot. Erkölcsök már rég nincsenek, nem számít sem a barátság, sem a becsület. Fegyvertelen embert lelõni? Miért ne? Hátulról? Naná.

Erõszakos film, de a kegyetlenségét oldja a fülbemászó gitárzene, és az egésznek a lírai-melankolikus hangulata. Egy dokumentumfilmben mondták róla, hogy "ha Antonioni westernt csinál, az ilyen lett volna". Valóban: a cselekmény nagyon egyszerû - a banditát lesittelik, meglóg, közben kinyír két embert, és egykori barátja, a rablóból lett pandúr, nyomába ered, és végül lelövi.
De itt nem maguk az események a lényegesek, hanem az, ahogyan ezt Peckinpah elmeséli - rendkívüli atmoszférája van a filmnek, és noha sokat gyilkolásznak benne (átlag minden öt percre jut egy szereplõ), annyira kedvetlenül öl mindenki, hogy az egész inkább lélektani dráma, mint hagyományos western. Minden megvan benne, ami a mûfaj sajátsága, de minden a visszájára fordul.
Az üldözött nem akar menekülni, az üldözõ az istennek se akarja kinyírni - mégis megteszi.

A szereplõk meg az utolsó kis epizodistáig nagyszerûek.
Kris Kristofferson pedig igenis jó! Ok, idõsebb volt, mint a karakter a valóságban, de ez nem dokumentumfilm, Sam víziójába nem is illett volna egy energikus, ijfú hõs. És így is nagyon jól kijön az apa-fiú szintû viszony Garrettel.
James Coburn meg zseniális. Ezt a szerepet minrtha neki találták volna ki - kiábrándult, megkeseredett, öregedõ férfi, aki már semmi örömet nem talál az életben, és mikor megöli a barátját, a puszta létezése is értelmetlenné válik. A házassága rég tönkrement, kurváknál keres vigaszt, meg az italban - nem sok sikerrel. Tipikus vesztes. A régi vadnyugat embere volt - hiába próbál alkalmazkodni az új idõkhöz, megalkuvása sem menti meg.

A szereplõ színészek egyéb szerepeinek sorából ki lehetne rakni a westerntörténetet. Csak néhány példa...
- Coburn - A hét mesterlövész, Egy marék dinamit
- Richard Jaeckel - 3:10 to Yuma
- Katy Jurado - Délidõ, A félszemû Jack
- Jason Robards - Volt egyszer egy Vadnyugat, Cable Hogue balladája
- Chill Wells: Rio Grande
- Richard Bright - nem westernes ember, de õ Al Neri a Keresztapából...
- Emilio Fernández - Vad Banda (mellesleg neves mexikói rendezõ)
- Slim Pickens - Sam egyik alapembere, négy filmjében szerepel (plusz a cowboykalapos bombázópilóta a Dr. Strangelove-ban)
- Elisha Cook Jr. - Shane (továbbá klasszikus noiroktól a Star Trekig sok monden egyéb)
- Harry Dean Stanton - A vadnyugat hõskora, Egy maréknyi dollárért
- L. Q. Jones - az összes Peckinpah-westernben elõfordult
- Rutanya Alda (mi az ördög... rá kellett jönnöm, hogy Ruthie Lee, a prosti azonos a Szarvasvadász Angelájával...)

Szóval, Sam jól összeválogatta az ember
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu