Rejtély

Bakancslistához adom
Caché
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-osztrák-német-olasz-amerikai filmdráma, 117 perc, 2005

Értékelés:

116 szavazatból
Szerinted?

Georges, a befutott televíziós műsorvezető és felesége, Anne a sikeres és elégedett emberek életét élik. Ám egy nap, valami megzavarja a családi idillt - az ajtajuk előtt egy rejtélyes videokazettát találnak. A felvételeken saját magukat látják, valaki rejtett kamerával lefilmezte őket. A döbbent házaspárnak fogalma sincs arról, hogy ki és milyen szándékkal készíthette a videót. Az igazi játszma csak most kezdődik. Újabb videokazettát kapnak, melyet egyre több követ, olyan felvételekkel, amelyek zavarbaejtően intimek és egyre személyesebbek. Georges megpróbálja kinyomozni, hogy ki lehet az egyre fenyegetőbb történések mögött. A szálak saját múltjához vezetik vissza, és olyan titkok kerülnek napfényre, amelyek alapjaiban rendítik meg a biztonságosnak hitt élet falait, amelyet Anne-nel maguk köré emeltek.
Bemutató dátuma: 2006. április 27. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Georges Laurent
Anne Laurent
Georges anyja
Georges főszerkesztője
Majid fia

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Ahoj poplacsek 2023 okt. 01. - 22:27:11 8/10
Ez azért elég jól meg volt csinálva. Kellett barátkozni a minimalista stílusával, de megérte.
AdiRicka 2020 szept. 29. - 02:45:37
Nagyon hirtelen van vége, először kicsit csalódtam, aztán örültem neki, hogy kicsit elgondolkodtatott a rendező.

Sokan írják, hogy túlzásnak érzik Majid öngyilkosságát, ez azért van, mert a történetet George szemszögéből nézzük és mind a kettőnek szubjektív képe van a múltbéli konfliktusfól. Georgenak evidens volt a jó neveltetés és sokra is vitte vele, de a jó színvonalú életét Majid és a fia ennél jobban tudta értékelni a lepukkadt panellakásból. Majidnak az egész élete ment tönkre George rosszindulata miatt. Valószinűleg egy színvonalas gyerekkor hatására ő is sokkal többre vitte volna. Ráadásul Georgeot a TV-ből is ismerte ezért sem tudott róla elfelejtkezni, Georgeal ellentétben, aki ezt lefojtotta és csak a fenyegető üzenetek hatására kezdett neki előjönni korábbi bűne. A kazettákat nyilvánvalóan a fia küldte. Majid őszintén mondta, hogy semmit sem tud róla, fia pedig a saját érdekében inkább letagadta. Ha George nem látogatja meg és nem gyanusítja meg fia elrablásával Majidot, valószinűleg leélte volna nyomorult életét. Majid fia,aki apja szemszögéből nézte a történetet látván apja nyomorát, amiből mi keveset látunk, nem tudott megbocsátani Georgenak és ő kezdte el küldözgetni a fenyegető üzeneteket apja tudtán kívül. Az elégtételt akkor kapja meg, amikor a végén Georgeal beszélget és meglátja rajta a bűnhődést. Merthogy előjött a hat éves kora óta lefojtott mély bűntudat. Ez nyilvánvalóan látszik a védekező agresszív viselkedéséből.

Ez egy kis Bűn és bűnhődés történet. Engem végig feszültségben tudott tartani. Kiválóak a szinészi játékok főleg Juliette Binocheé a feleség szerepében. Nagyon tetszett a film, erős hetes.
1/10
312blabla312 2020 márc. 19. - 02:33:11 1/10
Szerintem simán ki tudom jelenteni hogy életem legrosszabb filmje ,én nem akarom elhinni hogy ezt valaki megnézi és azt mondja hogy hmm ez jó volt sőt szuper :DD feszültség nem a filmben volt hanem bennem miközben néztem mert olyan szinten idegesítően lassú hogy nem igaz amivel még nem is lenne baj de hogy a jelenetek semmiről nem szólnak pfff és értem a film mondanivalóját de könyörgöm ez kb egy 20 perces rövidfilmnek kellett volna lennie és akkor még talán teccet volna is de így és én meg 2 órát elpazaroltam .... bosszantó SZ@R film na ennyi.
5/10
gladiolus 2019 júl. 16. - 15:04:23 5/10
Ja bocs, visszaszívom, a 16-os ki van téve. Bocsesz.
fourdogs 2017 márc. 28. - 11:09:04
Mint látjuk, nem sokat költöttek a házra a forgatás óta.

A fanyalgóknak meg annyit vigaszként: ez "csak" egy európai film.
fourdogs 2017 márc. 28. - 10:31:47
Az is, amennyit erre a hozzászólásra fordítottál.

E. D.-szel tökéletesen egyetértek.
6/10
Sadenal 2015 máj. 31. - 16:07:08 6/10
Érdekes egy film volt és a kommentek olvasásával kissé tisztázódott a kép, a múltban elkövetett dolgokat mégsem éreztem annyira súlyosnak, mint amilyenek a következményei voltak. Számomra ott megbicsaklott a film.


6/10
tuaxh 2015 jan. 19. - 08:33:34
Nézzétek csak a filmet mert jó az
7/10
enber 2014 jan. 27. - 08:16:01 7/10
Érdekes szemléletû, különös filmnyelvi eszközökkel dolgozó alkotás.

SPOILER(?)
A történet, a rejtély nem is igazán a vásznon, a filmben, hanem sokkal inkább bennünk, nézõkben sejlik fel.
3/10
zsolt100 2014 jan. 01. - 13:29:10 3/10
Ez sajnos 2 óra tömény döngunalom!
5/10
bogotizsolt 2013 dec. 03. - 20:58:46 5/10
Ritka sz@r film , három nekifutásra sikerült végigvergõdnöm rajta . Semmit nem találtam benne, ami az átlag fölé emelné . Tiszta hülyeség .
wintermoots 2013 máj. 17. - 16:41:28
profin elkészített film, mely a (nem meglepõ) kritikai fogadtatás alapján sokaknak okosabbnak tûnt (szintén nem meglepõ módon) mint amilyen.
7/10
coldsilent 2012 nov. 02. - 19:52:09 7/10
Az oldalon olvasható ánló alapján nagy érdeklõdéssel ültem neki a filmnek. A pontozást nem túl sûrûn veszem figyelembe, mert a szubjektív értékelések összesítése még nem lesz objektív átlagpontszám. Láttam én már olyan 4 pontos filmet is, ami teljesen a hatalmába kerített. Szóval véleményem szerint klasszikus újhullámos mûvészfilm, némileg több párbeszéddel a megszokottaknál. Nem túl izgalmas, túlságosan mélyreható mondanivalója sincsen.

Spoiler
Szerintem annak, hogy ki küldte a kazettákat és a rajzokat, nincs is különösebben jelentõsége. Inkább a folyamat a lényeg, ahogy felsejlenek az emlékek a fõszereplõben az algériai fiúról s arról, hogy ez kire, hogyan és miként hatott ki térben és idõben. A fõszereplõ gyerekként egyedül maradt, megkapta a törõdést, az egzisztenciális löketet és párizsi bourgeois-vá nõtte ki magát, aki a kertvárosi középosztály jellemzõ életét éli. Az algériai fiút nevelõintézetbe szállították, annak ellenére, hogy a fia szerint rosszra nevelték, neki is sikerült egzisztenciát építenie, de látjuk, hogy egy lakótelepen, szerény körülmények között. Fontos, hogy mindkettejükben megmaradt a lelki seb a gyerekkori ellentétek miatt: Majid a szélsõségességig védett becsülete és fájdalma miatt menekült az öngyilkosságba; a fõszereplõ ennél sokkal "konvencionálisabban és korrektebben" intézi a dolgot, azaz bevesz két szem altatót. A film egy lelki utazás különbözõ egzisztenciák vonatkozásában.
Spolier vége

Hosszú téli délutánokra/estékre tudom ajánlani, azoknak, akiknek van kedvük merengeni egy kicsit rajta.

7/10
zora 2012 okt. 07. - 12:43:47
Ez az oldal NEM a Fringe fórumoldala. Ez valamilyen francia-német-akármilyen film.
Fringe: http://forum.port.hu/viewtopic.php?topic_id=21550 Amúgy, amit írtál, ahhoz kellene mellékelned egy SPOILER! figyelmeztetést, mert még nem mindenki látta a Fringe 4x19-et. Spoiler 5x02: Etta még összejöhet Simon-nal. Amúgy nekem nem hiányzik erre a 11 részre egy új love...
Edmond Dantes 2012 aug. 19. - 22:29:27
Igen, igen: a gyermekkor(unk) élményei, álmai, rémálmai - és megtörtént eseményei, jók s fõleg rosszak, bizony egy életen át kísérthetnek és elkísérhetnek. Biztos kézzel adagolt feszültségfokozás és cselekményvezetés...kivéve a finálét. Aki tuti megoldást és befejezést vár a film végén, az ne nézze meg, mert a vége egy nagy talány és kérdõjel.
8/10
gtothistvan 2012 júl. 26. - 11:43:42 8/10 Előzmény Királysirály
Hát ízlése* és pofono*...Szerintem megér vagy 8/10 pontot.
1/10
Királysirály 2012 júl. 04. - 18:14:35 1/10 Előzmény mapk
Nem csak úgy szar, henem hihetetlenül fos film!! 0 pontot adok!!
1/10
mapk 2012 jún. 25. - 03:21:33 1/10
Tegnap néztem sajnos nem volt net,így nem tudtam mire számítsak.
Hát a feszültség tényleg érezhetõ volt...a végén azt hittem lebaszom a Tv-t a szekrényrõl. :D
Aztán elkezdtem gondolkodni mirõl szólhat a film. :D

2 kérdés merült fel bennem:
Ki a fasz küldte a kazettákat,és minek kellett elvágni a torkát.
A lehetséges válaszok.Az embernek kicsinek tûnõ dolgok,másokra nagyon is kihatnak(van hogy negatívan).Sokan kérdik minek születtem meg?Talán hogy jobbá tegyed mások életét,és vele a tiéd is,és nem azért hogy kibasz másokkal,és így magaddal is.De ha már igen,jön a képbe a bocsánat kérés,aminek elsõ foka a szembenézés.
Georges nem akar ill nem tud,habár a csírája megvan benne,mivel a videókazettákat a lelkiismerete küldi szerintem.
Az arab meg látva,hogy nem tud,ahhoz folyamodik amihez,szeretetbõl mintegy feláldozza magát,hogy segítsen.
Ébresztõt fúj,de ez is hasztalannak tûnik,pont az ellenkezõje következik,az Alvás, a gyógyszer, a homok ,amibe beledughatja a fejét.És ezzel mintegy kritikát fogalmaz meg az Emberrõl.

Persze lehet belemagyarázás ez az egész,és inkább egy új Tv-n kéne már gondolkodnom.... :)
4/10
Gera 2012 jún. 24. - 01:09:10 4/10
(Nyomokban SPOILERt tartalmaz)

Az imént megnéztem a filmet és hát elég "érdekes" volt. Egyfelõl tetszett, mert nagyon átjött a feszültség, jók voltak a színészek és ez fenntartotta az érdeklõdésem, de sajnos ez önmagában nem elég, ha a sztori, ha egyáltalán lehet itt ilyesmirõl beszélni, egy nagy nulla. És itt most nem a ki küldte a kazettákat kérdésre gondolok, ez valóban lényegtelen. De életreszóló konfliktus hatéves gyerekek között? Ne röhögtessenek már. Érthetetlenek a szereplõk motivációi. Öngyilkosság? Minek? Satöbbi. Zee hozzászólása áll hozzám legközelebb a lentiek közül. Kurvára erõltetett a film, egy hihetetlenül gagyi konfliktus/történet, ami csak arra kellett a rendezõnek, hogy jól átitasson minket a filmbõl áradó feszültséggel, és semmi több. Ez így kevés.
Ezüstliliom 2012 jún. 23. - 21:55:35
Pedig amúgy Binoche-t szeretem.
Összes hozzászólás