Róma

Bakancslistához adom
Rome
angol-amerikai kalandfilmsorozat, 2005

Értékelés:

232 szavazatból
Szerinted?

Miután a nyolcéves háborúskodást követően Gaius Julius Caesar sikerrel meghódította Galliát, visszatérni készül Itáliába. Vele vannak harcedzett légiói, a bizalmi emberei és rengeteg rabszolga. Arany és más zsákmány mellett egy elképzelést is visz magával arról, milyen gyökeres társadalmi változásokra van szükség Rómában. A megrettent arisztokraták azzal fenyegetőznek, hogy mondvacsinált okokkal bíróság elé állítják, ha beteszi lábát a városba. A szenátusban az erőegyensúlyt Caesar régi barátja, társa és mentora, Pompeius Magnus tartja fenn. Ebben a helyzetben Caesar 13. légiójának két katonája, Lucius Vorenus és Titus Pullo parancsot kap, hogy induljanak a gall vadonba, és szerezzék vissza Caesar légióinak ellopott jelvényét. Ez indítja el a körülmények különös láncolatát, melyek egymásba fonódnak az ókori Róma történetének sorsfordító eseményeiben.

Évadok:

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2006
    Legjobb televíziós sorozat - drámai kategória jelölés

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
androcles szept. 26. 22:28:04 10/10
A Róma, az egyik legjobb, ha nem a legjobb történelmi témájú sorozat, ami valaha készült, azóta csak próbálkoznak. Remélem, hogy egyszer majd sikerül, mert szívesen néznék megint egy ilyen színvonalú tartalmat, mindenféle erőltetett PC, meg faji felütések nélkül, mert manapság ezekkel a marhaságokkal mindent elrontanak és megerőszakolnak.
Zombijuve 2019 okt. 27. - 09:55:42 Előzmény andris80
Köszi!
10/10
andris80 2019 okt. 27. - 08:59:39 10/10 Előzmény Zombijuve
Javaslom ehhez még Steven Saylor Roma sub rosa sorozatát
Zombijuve 2019 okt. 20. - 10:16:39
Úgy kezdtem el nézni a sorozatot,hogy évekkel ezelőtt elolvastam Colleen McCullough 7 kötetes Rómáról szóló regényét. A regény minden idők leghitelesebb, történészek által alátámasztott írása. Nyolcvan százalékban valós a sorozat történelmileg. Úgy gondolom ,hogy ez igen jó arány. Nem csalódtam. Akit érdekel a római történelem ,annak mindenképpen ajánlom a regényt. Nem rövid a 7 kötet ,de érdemes rászánni az időt. Nem lennék meglepve, ha a sorozathoz nem használták volna fel.
9/10
blaze86 2019 máj. 28. - 00:05:04 9/10 Előzmény Viktor6665
ott a pont!
9/10
blaze86 2019 máj. 27. - 23:28:52 9/10
Történelem - és kifejezetten ókori Róma - rajongóként élmény volt a sorozat, minden apró hibája ellenére. A történelmi hűség(re való törekvés) egészen káprázatos volt, emellett az első évad fejet forgatósan sűrű és magával ragadó. Sajnos a második évadnál mintha elvágták volna, a 'tempó' legalább a felére csökkent, és egy-egy kínos pillanat is becsúszott. Azonban ennek ellenére is sajnálom, hogy csak két évadot ért meg, állítólag sokkal többel terveztek, egészen Jézus Krisztusig (ő a köv. császár alatt halt kereszthalált). Egy-egy megjegyzés még pontokba szedve:
- A történelmi hűséget már írtam, de a látvány is elképesztő
- A nyers brutalitás és erotika miatt nem véletlen, hogy pl. a Trónok Harca is merített belőle
- A szereposztás kissé mulatságos a történelmi hűséget figyelembe véve, csupa szőke brit, egészen az utolsó epizódokig elő-előjött bennem, milyen furcsa is (valamiért a felnőtt Octavianus és Kleopátra kifejezetten nem tetszett..)
- Mindazonáltal jó volt a rendezés, még ha több rendező is készítette, és tehetséges színészeket válogattak
A Netflixen most adnak egy nagyon hasonló sorozatot, 10 év után azt gondolták, újra megérett az idő... meglátjuk, mit tud, de még egy kicsit hagyom leülepedni a "két versengő katona" történetét.
Querelle82 2018 jún. 27. - 21:06:52 Előzmény compactegon
Azért a Spartacus ehhez képest nudlibugli, semmi köze a történetiséghez, merő fikció.A Róma alapvetően hiteles , jó háttértörténettel.
8/10
Cisco 2016 máj. 24. - 23:26:31 8/10
A tökéletes történelmi hûséget meg felesleges számon kérni egy filmen, azokat sohasem ismerhetjük meg a maguk valójában. Korábban tényként elfogadott történetek, események dõlnek meg sorra az idõ elõre haladtával, néha egészen hihetetlen véletleneknek köszönhetõen. Egy ilyen film jó lehet szerintem akkor is, ha fõbb vonalaiban hû a már megismert, bizonyított történelmi tényekhez, a lyukakat meg kiegészíti az alkotói képzelet, feltéve, ha nem rugaszkodik el teljesen a korra jellemzõ dolgoktól.
8/10
Cisco 2016 máj. 24. - 23:00:38 8/10
Még ezt a csúf Cleopátrát!
Igaz, hogy a közhiedelemmel ellentétben az utolsó egyiptomi fáraó valószínûleg egyáltalán nem volt egy szépség - semmilyen kép, élethû ábrázolás, szobor nem maradt fent róla, mindössze csak az õt ábrázoló pénzérme, melyen horgas orrú, elõre túlzottan csúcsosodó állú, véletlenül sem egy szépség profilja látható.
Valószínûleg ehhez a mára megismert "tényhez" igazodva választották Lyndsey Marshal színésznõt, csúnyasága valahogy mégis ijesztõen hat Cleopátra idõtlen idõk óta sulykolt, elképzelt szépségének kontrasztjaként.

A film elég jó, de kár, hogy néhány lehetséges, különösen látványosan megoldható eseményeket, mint például a Pompeius és Caesar közötti ütközetet csak stilizáltan jelenítették meg, ahogy Caesar Ptolemaios elleni csatáját sem láthattuk. Pedig milyen sokat emelt volna a filmsorozat értékén.
Ma már azonban nem ezek vetik vissza a filmet a képzeletbeli 10-es skálán, hanem az utána elkészült, valóban szenzációs, minden idõk legjobb római korról készült filmsorozata, a Spartacus. Ez olyan magasra tette a lécet, amit egyhamar nem, némi túlzással talán sohasem lehet átugrani. A korábban készült filmek, mint ez a Roma is, nem vehetik fel vele a versenyt.
4/10
kalleus10 2015 máj. 25. - 19:48:00 4/10
A hatodik resznel jarok, de unom! Tobbet vartam!
9/10
Viktor6665 2015 máj. 16. - 18:34:54 9/10
Azért durva, hogy a Octavianus gyerekszínésze jobban játszik, mint a felnõttszínész. Utóbbi nem értem hogy került be, alig hasonlít rá(2.évad 4részbe jelenik meg elõször) és csak ugyanazt a flegma arckifejezését lehet látni.
9/10
Viktor6665 2015 máj. 10. - 20:33:50 9/10
Az HBO csinálja a legjobb sorozatokat.
10/10
kisokka 2014 jún. 27. - 02:52:33 10/10
Nagyon jó sorozat, teljesen szerethetõ karakterekkel. Lehet, hogy van benne "csúsztatás", de Atia már annyira g*eci volt, hogy simán be került az általam szeretett karakterek közé(nem beszélve arról, hogy Polly Walker bitang jó nõ).
Sajnálom én is, hogy csak 2 évad készült belõle, simán lehetett volna még vinni.
9/10
compactegon 2014 máj. 21. - 22:28:30 9/10 Előzmény panpeti
ennél több pontot én is csak a Spartacusra (abból is a War of the damned-re) adtam. nagyon jó kis sorozat volt. kár, hogy csak 2 évad az egész.
10/10
panpeti 2014 máj. 05. - 20:48:00 10/10
Élethû dráma, überrealisztikus történelmi sorozat.
Szinte sokként ért a belé adgolt tömény dráma - pozitív értelemben. Gyakran van úgy, hogy az igényes dramaturgiai kivitelezés a történethûség rovására megy. És akkor mi van?
Aki a történelmet akarja ismerni az nézzen dokumentumfilmekat, vagy olvasson történelemkönyveket.
Én csak egy jó sorozatot akartam nézni, és nem csak azt kaptam. Ennél sokkal többet. Ez a világ legjobb sorozata!
Ja, én láttam a Drótot és az Ozt is, így van viszonyítási alapom.
hukrisz 2014 febr. 17. - 16:44:54
Ja majd kifelejtettem szegény Octavia-t. Akit ez a sorozat egy ledér kicsapongó nõnek mutat. Miközben pont abban a korban õ volt az erkölcs példaképe. Az elsõ férjét a sorozatban az anyja megöleti mert egy szegény senki, de valójában egy konzul volt és 14 évi házasság után halt meg. 3 gyerekük volt amibõl a harmadik már akkor született amikor Marcus Antonius vette feleségül I.E. 40-ben. Majd végül õ nevelte az elsõ 3 gyerekét, Antonius elõzõ házasságbeli 2 gyerekét a közös 2 gyereküket és végül Antonius és Kleopátra halála után az õ gyerekeiket is örökbe fogadta. Többet nem ment férjhez és Antonius hûtlensége ellenére sem csalta meg. Fõleg nem Aggripa-val. Egyébként Atia-ról is nagyon család centrikus anya képet alkotnak az írásos emlékek, pedig itt egy számító fúria.
hukrisz 2014 febr. 17. - 16:11:59 Előzmény mbi79
A sorozat kétségtelenül lebilincselõ volt. Azonban ez sokkal inkább az írók és színészek érdeme, sem mint a történelemé! Amit páran kisebb csúsztatásnak tituláltak, az számos helyen a történelem átírása dramaturgiai okokból!
Kétségtelenül megfogtak valami jót abból a kórból és igyekeztek sok történelmi valóságot is szolgáltatni, de azért egyes csaták nem úgy zajlottak és egyes szereplõk nem úgy haltak meg ahogy ebben a sorozatban. Cassius és Brutus két külön sereggel különbözõ helyen ütköztek meg Antoniussal és Octáviánussal. Mikor Cassius vereséget szenvedett egy rabszolgájával megölette magát. Mivel úgy hitte, hogy Brutus is vereséget szenvedett, de nem mert Brutus legyõzte Octáviánus seregét. Majd hetekkel késõbb amikor a második ütközet volt már az egyesített haderõvel szemben Brutus is kikapot és amikor közeledett a vég öngyilkos lett! Itt a sorozatban egy csatában halt meg mind a kettõ és hõsies küzdelemben! Tehát volt még pár ehhez hasonló történelmi eltérés. Azonban maga a film és fõleg a két légiós barátsága jó kis történet.
Egyébként Kleopátrát majdhogynem élethûen ábrázolta, mert igaz elragadó szépségrõl beszéltek róla a történetek és legendák, de a valóságban sokkal inkább csak a személyes varázs erejével csábított. Ráadásul az egyiptomi Ptolemaiosz dinasztia görög volt.
Ja még egy apróság: Servilia nem ölte meg magát Atia háza elõtt, mivel Atia legalább 1 évvel korábban halt meg!

Igazán lehetett volna folytatni a sorozatot Augustus (Octáviánus) uralkodásával egészen Néróig. Akkor egy hosszú és még érdekesebb sorozat lehetett volna.
1/10
jooasszony 2013 szept. 19. - 21:20:07 1/10
Nagyon érdekel a kor, minden fellelhetõt el is olvasok, ami vele kapcsolatos. A sorozat a két barát életére felfûzve nagyon ötletes és telitalálat. A figurák azonban teljesen másra színezettek, mint ahogyan én eddig elképzeltem õket.A legnagyobb csalódás kétségkívül a "droid" Octavianus / Augustus.... nem beszélve a szélescsípõjû, mélynövésû és durva arcú Kleopátráról. Mindezzel együtt fantasztikus és rabulejtõ a sorozat, nem tudtam abbahagyni, 4 részletben egymásutáni napokon néztem a két évadot végig. 10/10
10/10
mbi79 2013 márc. 18. - 17:47:31 10/10
Kedvenc sorozatom, nekem 10/10. Eleve a kedvenc történelmi korszakomat eleveníti meg, és a többi történelmi filmhez/sorozathoz képest történelmileg is hû, egy-két csúsztatástól eltekintve. A valódi Rómát mutatja be, ami a patríciusok, elõkelõk csillogása, a pompás építészeti remekmûvek mellett véres, szextõl, brutalitástól és cselszövéstõl nem mentes, emellett a plebs insulái, a patkányok futkostak az utcán, stb. Az egész életszerûbb, mint az idealizált alkotások. Az aprólékosan kidolgozott részletek, a jól eltalált szereplõk teszik az összképet teljessé.
Köszönet érte az alkotóknak! Ave
9/10
Bob19 2013 márc. 05. - 11:00:37 9/10
Na mostanra sikerült végignéznem. Elég jó kis sorozat, ajánlom mindenkinek!
9/10
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu