Vágy és vezeklés

Bakancslistához adom
Atonement
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-francia filmdráma, 130 perc, 2007

Értékelés:

452 szavazatból
Szerinted?

Anglia, 1935. A tehetős családba született Briony a kiváltságosok életét éli viktoriánus villájukban. Az élénk fantáziával megáldott kislány írónő szeretne lenni. Amikor az egyik hétvégén összejön a család, a rekkenő hőség hatására a régóta elfojtott érzelmek veszélyes robbanóelegyként törnek felszínre. Egy sor félreértés következményeként Briony ártatlanul meggyanúsítja Robbie Turnert, a nővére, Cecilia szerelmét egy bűncselekmény elkövetésével. A gyanúsítás is elég ahhoz, hogy tönkretegye kettejük bimbózó szerelmét, és örökre megváltoztassa mindannyiuk életét.
Bemutató dátuma: 2008. január 24. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Szereplők

Briony idősen
Cecilia Tallis
Briony Tallis, 13 évesen
Briony Tallis, 18 évesen
Mrs. Jarvis

Alkotók

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb látványtervezés
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb film: Tim Bevan
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb film - drámai kategória
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb filmzene: Dario Marianelli
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb filmzene: Dario Marianelli
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Christopher Hampton
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb film jelölés: Eric Fellner
 • Európai Filmdíj

  2008
  Legjobb férfi alakítás jelölés: James McAvoy
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Jacqueline Durran
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb operatőr jelölés: Seamus McGarvey
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Keira Knightley
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb színész - drámai kategória jelölés: James McAvoy
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Saoirse Ronan
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Saoirse Ronan
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Christopher Hampton
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb rendező jelölés: Joe Wright
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb női mellékszereplő jelölés: Saoirse Ronan
 • Európai Filmdíj

  2008
  Legjobb filmzene jelölés: Dario Marianelli
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb női alakítás jelölés: Keira Knightley
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb férfi alakítás jelölés: James McAvoy
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: Christopher Hampton
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb filmzene jelölés: Dario Marianelli
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb vágás jelölés: Paul Tothill
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb rendező jelölés: Joe Wright
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb jelmeztervezés jelölés: Jacqueline Durran
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb operatőr jelölés: Seamus McGarvey
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb látványtervezés jelölés
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb brit film jelölés
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb hang jelölés
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb smink és maszk jelölés
 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  2007
  Arany Oroszlán jelölés: Joe Wright

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Lirgyria febr. 09. 23:22:52 10/10
10/10
Gyönyörű. Főleg a helyszínek, a látvány... de az egész film remek.
Fecni007 2019 jún. 24. - 22:59:54
Ismét meggyőződtem arról pár perc után, hogy a magyar szinkron egy mekkora fos, bármennyire is szeretik ajnározni. Alig akadt olyan mondat, amiről azt mondanám, hogy természetes a hangsúlyozása. Senki sem beszél a valóságban olyan hanghordozással, mint a film magyar hangjai. Ilyen beszélt magyar nyelv nincs. Ez műmagyar kiejtés.
Gilike 2018 aug. 22. - 22:45:18
Csodás színészek, fantasztikus képi világ, hibátlan rendezés, közben meg a történet úgy rossz, ahogy van.
Nagyon ígéretesen kezdődik a sztori, aztán ami a csavart lenne hivatott szolgálni, totál hiteltelen.
A film második fele ráadásul indokolatlanul lassú. Nekem csalódást okozott. Ráadásul jellemzőek az olyan, szerintem teljesen öncélú jelenetek, amelyek a mondanivalót semmilyen szinten nem szolgálják.
Pl SPOILER az a rész, amikor a főhős sírva fakad a halott lányok látványától. Annak ott mi értelme van? Már tudjuk - az elejétől fogva tudjuk - hogy ő a jó fiú. Mivel járul hozzá ez a rész a történet ívéhez? Értem én, hogy a háború kegyetlensége és borzalmai, de az meg szintén nem tartozik szervesen a történet lényegéhez.
Külön-külön egyébként teljesen rendben lenne a film minden része, de együtt az egész számomra nem működött.
10/10
bsand 2018 máj. 08. - 17:10:36 10/10
tuti film!!!
7/10
InteriorLulu 2018 ápr. 19. - 10:07:28 7/10
Ritka, amikor egy filmet kevésbé értékelek, mint akár a kritikák sora, akár az imdb-s/portos pontszámok szerint a néző. Márpedig most ez van. Egyszerűen nem jött át eléggé.
Talán csak mert túl egyszerű a téma: egy nagy fantáziával bíró tizenpáréves lánynak a hatóság előtt tett, a valóságot tudatosan elferdítő vallomása egy szerelmespár mindkét tagjának életére tragikus hatása lesz, és a hamarosan kialakuló bűntudata egész életére egyfajta vezeklésre készteti.
Emellett egyszerűen untatott a történetmesélés lassúsága, az, hogy túlságosan gyakran hosszú percekig nem történik semmi, főképp a film első felében.
Továbbá szerintem kardinálisan fontos részleteket zavaróan elnagyol, sőt inkább negligál, vagy éppen érthetetlennek hagy a film: itt már mások is megemlítették, hogy az ártatlanul megvádolt Robbienak - a filmben látottak alapján - gond nélkül meglehetett volna a felmentő alibije; vagy az, hogy a saját kislánykori tette okán már tizennyolcéves kora óta kvázi vezeklő írónő csupán élete végefelé, a 21. regényében dolgozza fel az eseményeket.
Valamint a háborús jelenetek némelyikét is egyszerűen öncélúnak érzem, melyek szerintem semmit nem tesznek hozzá a mondanivalóhoz. Mégha ide is kapcsolódik a film szerintem messze legjobb része, az a bizonyos dunkerque-i, igen hosszú, alaposan körbepásztázó, zseniális snitt is.
eberti 2018 ápr. 18. - 09:59:28
az ilyen szemét dögnek is tönkre kell vágni az életét örökre!
10/10
Jimana 2018 márc. 01. - 02:19:40 10/10
Gyönyörû film. Sajnálom a végkimenetelét.
Roberto DiCapribogyó 2017 dec. 16. - 01:21:09
Sokan irták a hozzászólásokban, hogy milyen szép ez a film, ill. úgy látom egész sok oximoron rajongót is ("szép és szomorú") bevonzott ez az alkotás...nekem pont az volt a bajom a filmmel (a könyvet nem olvastam), hogy nem találtam szépnek az üzenetét, hisz röviden arról szól, hogy...


SPOILER VÉGIG ! !

...van két fiatal, akik szeretik egymást és jól megszivják a (rövid életük) végén, és van egy kicsinyes-féltékeny (~gonoszul viselkedõ) gyerek,aki a két fiatalnak ártott, de aki velük ellentétben meg csak eléldegél 80 évig val.szeg. jó anyagi körülmények között, szakmailag megbecsülten. Számomra ez nagyon messze van a szépségtõl, inkább egy lehangoló, ellenszenves történt...

Persze ha Briony-nak egy erõsebb jellemfejlõdése lett volna bemutatva, rögtön más lenne a helyzet. A filmben én úgy értettem, hogy már az ápolói tevékenységét is vezeklésnek szánta... Ha igy volt és valóban egy erõs bûntudata volt a tette miatt és már a háborús évek alatt belátta, hogy hibázott, akkor nem értem, hogy ezt a történet (hogy hibázott és két embernek ártott ezzel komolyan) miért csak a legutolsó 21.(!!!) könyvében irta meg, amikor már tudta, hogy meg fog halni.... magyarul nekem itt kilóg a lóláb, hogy ugyan valamennyire jobb emberré vált már a háborús idõkre, de kvázi nem eléggé és csak a halál szele téritette észhez végleg ~60 évvel késõbb... húú de szép történet:(.

Számomra az lett volna szép történet, ha tényleg, igazán megbánta volna a tettét a haláluk hirére/háború végére és az 1.könyvét rögtön ennek a témának szentelte volna, amiben szint vall egyrészt, másrészt emléket állit a párnak, harmadrészt a bevételt a két fiatal rokonainak adja, negyedrészt létrehoz egy alapitványt, ami oylan embereknek segit, akik "eltûnt" párjukat, szerelmüket keresik. Ennek pl. igy lett volna egy pozitiv, jellemformáló üzenete, hogy a szarul viselkedõ emberek sem reménytelenek és idõvel megváltozhatnak, jó tettekkel tölthetik meg a saját és más emberek életét; (itt ebben a történetben jobb hiján közvetett módon) helyrehozva ezzel korábbi hibáikat.
Roberto DiCapribogyó 2017 dec. 16. - 00:35:20 Előzmény nagykinga
De, a felvételeken egyértelmûen látszódik, hogy II. Erzsébet édesanyja látogatja meg a csokoládégyárat és zekatty-nak ez a nagy felháborodása részben indokolatlan:-). Azért csak részben, mert ahogy helyesen is irod II. Erzsébet anyja királyNÉ volt (azaz a király felesége), viszont a filmben meg királyNÕként emlegetik, ami valóban helytelen, hisz sohasem uralkodott, nem ült a trónon.
8/10
Bubus53 2017 nov. 25. - 11:47:25 8/10 Előzmény nagykinga
Hát tuti, hogy az anyja volt a filmben!
nagykinga 2017 szept. 20. - 21:14:50 Előzmény zekatty
Kedves Zekatty! Nem lehet, hogy a csokoládégyári látogatáskor 40-valahány évesen, a késõbbi Erzsébet anyakirályné szerepel a filmben?
Lánya, a jelenlegi II. Erzsébet a háború befejezésekor még csak 19 éves volt, nem gondolnám, hogy már ez elõtt is kellett volna ilyen feladatokon résztvennie.
zekatty 2017 jan. 31. - 12:25:00
Nem olvastam vissza a 20 oldalnyi hozzászólást - szóval bocsánat, ha ezt már más (is) megírta. Másodszor néztem meg tegnap éjjel a filmet, mert elõször bealudta rajta. Tegnap óriási szarvashibát vettem észre a magyar szinkronban, ahol elhangzik egy mondat: Erzsébet királynõ meglátogatott egy csokoládégyárat - mármint a háború alatt! Aki ezt "megalkotta", cseppet sem törõdött azzal a történelmi ténnyel, hogy II. Erzsébet, 1953-ban, apja, VI. György halála után lépett trónra, tehát az említett idõpontban, "csak" HERCEGNÕ volt! Utálom a felületes "fércmunkát", ez itt most ráadásul olyan történelmi tévedés, ami egyeseket "sötétben tart"!
9/10
offtopic
palikg 2016 máj. 05. - 10:42:33 9/10
Érdekes volt, ahogy visszamenõleg mutatta meg a történéseket, mi mibõl következett.
9/10.
MaryShelina 2015 ápr. 02. - 23:26:17 Előzmény Edmond Dantes
Én olvastam a könyvet, és abban - válaszolva egy másik kommentre is - valójában csak ennyiért elviszik a srácot a börtönbe. Amúgy a könyv eleje annyira nem tetszett, de az író stílusa, maga a szöveg megfogalmazása igazán szép, szerintem érdemes elolvasni, nem is egy igazán hosszú könyv :)
10/10
Nótárius 2015 jan. 03. - 12:37:16 10/10
Azon kevés lebilincselõen nagyszerû filmek egyike, amelyek után nehezen ocsúdik vissza az ember a mindennapokba,
DE:

* * * SPOILER !!! * * *

Zavarón logikátlan kidolgozatlansággal lépett át a történet az egyetlen gyermek szemtanú vallomása alapján történõ megvádolás és letartóztatás magától értetõdéségén. Ha az ikrekkel is (feltétlenül indokoltan) részletesen elbeszélgettek volna a nyomozók, hogy merre kódorogtak, és pontosan hol, mikor milyen körülmények között talált rájuk Robbie, akkor az fõhõs ártatlansága hamar tisztázódhatott volna. Igaz, akkor az egy nagyon másik film lett volna és akkor hogyan jutottunk volna el a happy end-ért szorító keserû katarzisig. (?) ;-)

* * * SPOILER v é g e !!! * * *

Ez ugyan nálam levont valamelyest a film értékelésébõl, de az elismerõ véleményekkel egyetértve, még mindig bõven maradt annyi, hogy csak e lehetõség híján nem adok 10 pontnál többet. ;-)
tortura 2014 aug. 30. - 16:51:55 Előzmény kiralykislany
Ugyan már... Én tisztelem, ha valakinek van önkritikája. Ritka erény manapság.
tortura 2014 aug. 23. - 16:27:52 Előzmény Aikidoka
Ha meg nem szenvednek benne, vagy uram bocsá' happy end egy film vége, akkor meg rögtön rásütik a "hollywoodi maszlag" bélyeget.
Edmond Dantes 2014 ápr. 08. - 21:56:23
Nem olvastam, Oscar-jelölést kapott a forg.könyv adaptációért, kérem, valaki írja meg, aki olvasta, milyen az alapmû. A film elsõ fele nekem olyan hangulatú, mint egy Agatha Christie-krimi, Poirot/Miss Marple/gyilkosság nélkül. Érzékletes, hiteles angol kor-és környezetrajz. Fura módon (számomra) pont a háborús szakaszban valahogy leül a darab és már föl sem kel a végéig. A finálé kis csavarja érezhetõ már a maga helyén/idejében is. Zene elragadó.
kiralykislany 2014 márc. 23. - 23:32:46 Előzmény kts5
kts5!
Lola (a vörös hajú lány), a forgatás idején 17-18 éves volt, így szerintem eléggé egyértelmû honnan tudta, hogyan kell egy férfit elcsábítani. Az pedig igen vicces, hogy te nyíltan bevallod, 24 évesen nem tudsz valakit meghódítani.
RememberMe 2013 nov. 12. - 12:16:02
Összességében nem értem a filmet övezõ nagy lelkesedét.
Nem rossz film, de annyira nem is jó.
Ettõl függetlenül egyszer nézhetõ, talán még mondanivalója is van.
Összes hozzászólás