Wayne világa

Bakancslistához adom
Wayne's World
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 90 perc, 1992

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

Amikor Oliver, a link tévéproducer zsíros szerződést ajánl az alagsorból közvetítő ütődött műsorvezető párosnak, hogy az ő társaságánál vegyék fel későesti kábeltévés műsorukat, Wayne és Garth alig akar hinni a szerencséjének. Ám hamarosan rájönnek, hogy az út a pincéből a nagymenőségbe elég göröngyös, csupa veszély, kísértés és állat buli. Vajon Wayne el tudja nyerni Classandra, a rock-istennő kegyeit? Vajon Garth soron kívüli nyalánksághoz jut álmai asszonyától az édességboltban? Eme komoly kérdésekre csak egy módon tudhatod meg a választ: a Wayne világa című fergetegesen csúcsbulis filmből, tele dögös zenével, radikális macával, no és a két legkiválóbban lökött házigazdával!

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
nikato márc. 04. 20:10:00 8/10
Szandi első és egyetlen szinkronja, de kár volt érte, a 2-ban se volt jobb hangja Tiának.
A filmet szeretem.
gyereamozibabe 2020 jan. 12. - 01:33:10 Előzmény The Man Who Laughs
Jól megfogalmaztad, hogy már itt is az volt a gond, hogy Wayne társa (Garth) háttérbe szorult. A Wayne világa második részé alatt össze is vesztek Myers-szel. (olvastuk a Bravo magazinban a pletykákat) Középiskolás voltam, és mi is úgy ráztunk a fejünket a kocsiban, ahogy ezek. A Gesztis poénok (és a RAPülők) ekkoriban voltak a csúcson. Az élet megkoptatta ennek a filmnek a fényét.
eliksz 2019 márc. 26. - 00:11:52
Katona voltam, amikor agyonhájpolták. Közel 30 évet vártam arra, hogy megnézzem, de ráért volna még 30-at.
Tia Carrere énekhangján kívül egy lyukas garast nem ér az egész, sőt: a magyar "szinkronszínészek" Szandival az élen kimondottan idegesítők.
nuiii 2014 aug. 02. - 14:37:44
hatalmas királyság! mindkét rész alap. :DD
2/10
convar 2013 jan. 13. - 14:31:27 2/10
Egyszer sikerült elmosolyodnom.

Lara Flynn Boyle meg kapja be. Elvállal egy ilyen teljesen idétlen, gyermeteg filmet amiben a szerepe tul.képpen annyi hogy hülyét csináljon magából, a Tûz, jöjj velem-et meg visszautasítja. Pedig Donnát is igazán eljátszhatta volna még1x, nem halt volna bele.


2/10
8/10
tombenko 2012 okt. 12. - 18:04:43 8/10 Előzmény kroll
És ez változtat valamin?
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 12. - 13:20:56 Előzmény kroll
Ezt a sztorit még nem is hallottam - durva! :)
kroll 2012 okt. 12. - 00:36:28 Előzmény tombenko
Sõt a 80-as évek végén már Magyarországon is lehetett látni grunge bandát.


http://www.urbanlegends.hu/2007/01/nirvana-a-pecsaban/
kroll 2012 okt. 12. - 00:24:02 Előzmény Vinogradov
Naná, hogy nem mondtam hülyeséget. Mellesleg ugyanebben az évben mutatták be a facérok c. filmet is, ami már kétségtelenül az új zenei stílusról szólt.
8/10
tombenko 2012 okt. 07. - 19:40:41 8/10 Előzmény Vinogradov
Azt a szemléletmódot én sem szeretem. Fõleg, hogy ennél jóval underebb zenéket szoktam hallgatni - jórészt.
10/10
-Babi24- 2012 okt. 07. - 18:35:47 10/10
Én imádom!!! :)))
1/10
pcujsag 2012 okt. 07. - 15:19:44 1/10
gagyi.
Vinogradov 2012 okt. 07. - 13:17:12
Talán nem fogalmaztam pontosan - a grunge a nyolcvanas évek közepén tört fel és a kilencvenes évek elején vált main stream-mé. Elõtte underground mûfaj volt, azt a szemléletmódot medig nem is akarom szeretni, amely azt vallja, hogy ami föld alatti, az nem is létezik vagy nem hat a main stream-re (nyilván félreértettelek). Ennek értelmében az sem meglepõ, hogy ez az underground stílus elég nagy hatást fejtett ki main stream zenék fejlõdésére, elsõsorban a rock- és a metál-mûfajokra és már születésétõl kezdve. Ezt kár lenne tagadni és szerintem fölösleges is.

Ami a stílusbeli keveredéseket illeti, én sem mondtam, hogy bárkit meg kell, hogy lepjen az ilyesmi. Sajnos abban a korszakban még gyerek voltam, így azt csak mások beszámolóiból tudhatom, hogy mennyire volt szabad a zenei légkör, de tény, hogy az emberek általában véve sokkal tágabban és szabadabban értelmeztek mindent, mint manapság, amikor pedig elvileg divat "zenei mindenevõnek" vallani magunkat. Mondjuk akkor még a main stream dolgok is lényegesen jobbak, értékesebbek és jelentõsebbek voltak. Ez is közrejátszott a történetben.

A hair metal-on ne veszünk össze, de minden mûfajban vannak jó és rossz zenekarok, így a glam-ben is. A jókat sértenénk meg ezzel a megnevezéssel.

Azt egyébként nem állítottam, hogy nincs a filmben glam beütés - de még nagyon sok más mûfaj is teret kap benne, így a grunge jelenléte semmivel sem kevésbé hangsúlyos a glam-énél.

Amúgy egyetértünk! :)
8/10
tombenko 2012 okt. 06. - 21:33:53 8/10 Előzmény Vinogradov
Hû, micsoda történelmi áttekintés. Az egyetlen probléma, hogy hiába volt 85 környékétõl létezõ mûfaj a grunge, ha a föld alatt bujkált. A 90-es évek elején tört fel. Az meg lehet, hogy leáldozóban volt sokadszor a glam, de akkortájt még nem igazán úgy látszott, a slágerlistákat elborító (és jórészt még elõtte elfelejthetõ) áradat miatt. A Film pedig pont ennek a zenének a világát próbálta megjeleníteni filmes eszközökkel.
A stílusbeli keveredés sem kell, hogy meglepjen valakit is, hiszen tiszta Heavy Metal (a Manowar minden erõlködése ellenére) sincsen, úgy tiszta glam, vagy grunge sincsen. Fõleg a Wayne Világa által megjelenített idõszakban volt ez megszokott, teljesen természetes volt, hogy valaki egyszerre rajongott a Bon Joviért és a Bathory-ért.
Mindezek tekintetében továbbra is fenntartom a véleményemet - a film legkevésbé a grunge stílusról szól.
Végül pedig egy rövid hozzáfûzés - a hair metal pejoratív megjelölést jópár akkori együttes ki is érdemelte a zenei és szövegi semmitmondásáért. Ez a film pedig nem mellékesen ezeket is igyekszik kifigurázni úgy, hogy az említettek szerepet sem kapnak benne, ellentétben a valóban jelentõs alkotókkal.
Vinogradov 2012 okt. 06. - 16:06:03 Előzmény tombenko
Kedves Tombenko!

Jó, hogy ha tudod, hogy grunge a nyolcvanas évek közepe óta van, és, bár abszolút mellõzött garázszeneként, punk és rock határán kezdte a mûködését, azért gyorsan kinõtte magát. Annyira persze nem lett populáris, hogy hozzánk eljutott vona ebbõl bármi is - nálunk már csak érett main-stream formájában vált ismertté.

De jó pap holtig tanul. Tessék: ez pl.egy kevésbé ismert grunge-banda nótája 1987-bõl (http://www.youtube.com/watch?v=GPHyMKU5SuM).

Mindenesetre, akárhogyan is van, 1992 már messze nem grunge elõtti korszak. Sõt, ekkor kezdõdik a diadalmenete, pl. az ilyen zenekarokkal (http://www.youtube.com/watch?v=OrrE5bCA5lg - a klip 1992-es és ha ez nem grunge, akkor nem tudom, hogy micsoda az!)

Ami a hair, vagy (mivel ez gúnynév, mondjuk inkább így) glam metal-t illeti, annak a napja már erõsen leáldozóban van. Ez nem csoda, hiszen már 1978-1980 óta létezik a mûfaj és a szakemberek szerint három hullámban is kiélte a benne lévõ indulatokat. Bár azért még van benne szufla (http://www.youtube.com/watch?v=dz-Y4TfCcYU), de, szintén szakemberek szerint, a létezése pont 1992 magasságában csap át lassú agóniába, ami úgy a 90-es évek utolsó harmadáig tart.

Ekkor tehát grunge már régóta van, a glam metal pedig kezd kifulladni - s a kettõnek nem feltétlenül van olyan sok köze egymáshoz.

A nyolcvanas évek tánczenéje még javában dívott, mikor már megjelent az õs-dance. A keményebb punk mûfajoknak a legkevésbé sem jelentette az a halálát, hogy a dallamosabb sílusok, mondjuk az emo (na nem a ma ismert kamu emo, hanem az az emocionális punk-stílus, amelynek a nevét galádul ellopták) virágzásnak indult. És az indie diadalútja sem rontott semmit a dream pop esélyein.

Ugyanúgy, ahogy a kérdéses idõszak (a kilencvenes évek elsõ két-három esztendeje) elõtt sem lepett meg senkit, hogy a glam metal anno nem ártott más heavy metal mûfajoknak, vagy, hogy a post-punk egyáltalán nem tette tönkre a punk reputációját.

Stílusok jönnek és mennek, változnak és besavanyodnak, de ezeket a folyamatokat más stílusok mindig csak közvetve befolyásolják. Ezért nincs semmi köze a glam metal hanyatlásának a grunge felemelkedéséhez.

És ezért van az, hogy a Wayne's World stílusa is elég eklektikus: a glam metal, a grunge, a hard rock és a heavy metal egyaránt otthagyta rajta a nyomát, jópár genre kevésbé felismerhetõ jegyeivel egyetemben.

Szóval, összegezvén a sztorit, szerintem a barátunk nem mondott hülyeséget, mikor a grunge-ot emlegette e mozi kapcsán, a te riposztod viszont csak kis részben volt helytálló.
8/10
tombenko 2012 okt. 05. - 20:28:19 8/10
Kár, hogy ez még a grunge elõtti korszakról szól. 80-as évek végén az ún. ahir metal bandák voltak iszonyatosan felfuttatva, ezek közül a javát válogatták ki. Ezt söpörte el pár évvel késõbb a grunge.
kroll 2012 okt. 05. - 19:50:53 Előzmény -Babi24-
Emlékszem, hogy a 90-es évek elején iszonyat népszerû volt ez a film, de leginkább csak azért, mert jól megjelenítette a grunge "életérzést", az alternatív laza rocker csávó vagyok stílust.
10/10
-Babi24- 2011 nov. 26. - 08:20:33 10/10
Elképzelem, ahogy Geszti, Szikora és Szandi szinkronizálják a filmet. :) Háát, nem lehetett egyszerû. :)
Ford Mustang 2011 okt. 27. - 18:09:01
Hatalmas film! Itt még jó volt Myers.
The Man Who Laughs 2011 jan. 02. - 20:54:10
Hiába sokat dicsért és bizonyos körökben kultikus, számomra kisebb csalódás volt ez a Mike Myers vígjáték. Hiába nyomokban szórakoztató és vannak benne remek poénok (pl.: Ed O'neil és mások cameoja). A film inkább volt túlpörgetett és erõltetett. Myers már itt is azzal az eszköztárral dolgozik ami Austin Powersként világhírûvé tette, de míg azt egy zseniális paródiának tartom (az elsõ részt) ez itt inkább fárasztó volt mint humoros. Mellette Dana Carvey karakter egészen a háttérbe szorul ami nem jó az ilyen páros vígjátékoknál. Valószínûleg a szinkron is sokat rontott rajta. Egyszer megnézzem eredeti hanggal hátha változik a véleményem, mert nem volt vészesen rossz, de ahogy manapság mondani szokták "ez most nem jött át".
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu