Az aktuális rész ismertetője: Az idei esztendő leghosszabb útjára vállalkoztunk, amikor az ország keleti csücskébe, három határ közelébe, Ajakra látogattunk. Rég jártunk már Szabolcsban, jó volt újra együtt lenni az ott élő kedves emberekkel, és újfent rácsodálkozni, hogy mennyi kincset őriznek. Ajak híres a népművészetéről, erről Leskovicsné Bözsi néni mesélt nekünk nagy átéléssel, szeretettel. A városban három templom is van, ami a maga nemében megtekintésre érdemes, mi a középkori eredetű református templomot mutatjuk be kicsit bővebben a filmünkben. Akik a népművészetet a mindennapokban is megélik, azok a Kaláris Néptánccsoport, és a Pántlikás Népdalkör tagjai. Ízőrző műsor természetesen nem lehet helyi ételek nélkül. Ezúttal a következő finomságok készültek: Zöldborsóleves csirkemájjal, Húsos palacsinta, Rakott karfiol, Almás béles, Rizses hús, Lekváros linzer.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások