Az aktuális rész ismertetője: Fejér megye különösen szerencsés fekvésű településére, Csókakőre egy gyönyörű, napsütéses őszi napon érkeztünk az Ízőrzők forgatásával. Már messziről megpillantottuk a falu fölé magasodó, büszke várát. A megújult középkori erődítményhez vezetett első utunk. A csókakőiek szerint a várhegy oldalának napfényes lejtőin sorakoznak a Móri Borvidék legjobb minőségű bort adó szőlőterületei. Bizonyára nem véletlen, hogy a helyi templomot is Szent Donát, a szőlőművelők védőszentje tiszteletére szentelték fel. Külön élmény volt számunkra a kórus hangszerekkel kísért, tisztán csengő éneke. A kemence előtti téren léptek fel a Barkócaberkenye Néptánccsoport tagjai. Több korosztály táncolt együtt az óvodásoktól a felnőttekig, teljes összhangban. Öröm volt nézni jókedvű előadásukat. Ellátogattunk még Szmola Edina keramikushoz, aki elsősorban konyhai használatra, sütésre, főzésre is alkalmas, népi ihletésű motívumokkal díszített tárgyakat készít. Erről meg is győződhettünk, hiszen az elkészült ételek ezekben a szebbnél-szebb edényekben kerültek az asztalra: Csókakői kolbászos leves, Rozmaringos, paradicsomos tarja, Kapros-zsendicés rétes, Tejes bableves rétesvég betéttel, Vargányás őzpörkölt sült burgonyagombóccal és Csokoládés kuglóf.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások