Az aktuális rész ismertetője: Feked Baranya megye gyöngyszeme, egy igazi ritkaság hazai kisközségeink sorában. Zsákfalu, ami már önmagában is nyugodtabb hétköznapokat jelent. A XVIII. században a Fuldai Apátság területéről érkeztek ide a mai német nemzetiségi lakosok ősei. Hozták magukkal hagyományaikat, népviseletüket, szokásaikat, ételeiket. A faluba érkezők számára elsőként különleges épületeik tűnnek fel, amelyek csodás módon megmaradtak, és az utóbbi évek szorgos munkáinak köszönhetően jórészt kiváló állapotban vannak. A központban, a templommal szemben található a tájház és egy szépen kialakított park, ami gyönyörű dísze lett Fekednek. Különösen tiszteletre méltó, ahogy a mindössze kétszáz fős település lakói ragaszkodnak kulturális hagyományaikhoz. A Vegyeskarban és a Klumpenjager Tánccsoportban ma is szép számmal részt vesznek, és szorgalmasan járnak hetente a próbákra. A fekedi asszonyok kiváló vendéglátók. Ételeik látszólag mindennaposak, de egyik sem úgy készül, mint másutt. A vasárnapi húslevest például töltött tyúkkal főzik, majd a húst és a tölteléket ízletes meggymártással, második fogásként kínálják az ebédhez. Helyi szokás, hogy utána nem krémes süteményt, hanem "slic kreplt" slicces fánkot sütnek, ami egy finom, zsírban sült kelt tészta. Tavaszi ragulevesük minden időszakban más, hiszen mindig olyan hússal és zöldségfélével készítik, ami éppen található a ház körül, a kertben. A szaftos hús mindazoknak kiváló választás lehet, akik gyorsan akarják finom étellel meglepni szeretteiket, vendégeiket. A fekediek hagymás tört krumplit és uborkasalátát készítettek hozzá. A babfőzelék igazán egyszerű, hétköznapi étel gondolhatnánk, de a fekediek ezt is különlegesen készítik, füstölt sonkával és vizes gombóccal. A menüsor végére egy hálás süteményt tartogattak. A vaníliás kifli olcsó, gyors, és hetekig el lehetne tartani, ha megérné bárkinél azt a kort, de erre nincs nagy esély.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások