Az aktuális rész ismertetője: Igal Somogy megye Rómája némi túlzással, bár való igaz, ez a szép fekvésű kisváros szintén hét dombra épült. Hírét-nevét mégsem a festői lankáknak köszönheti, hanem annak a véletlen szerencsének, hogy területén kőolaj kutatás során jó minőségű termálvízre bukkantak. Erre a természeti kincsre méltán büszkék az igaliak, és mára már korszerű, sokmedencés fürdővel várják a felfrissülni, vagy gyógyulni vágyókat. Két mártózás között érdemes megnézni a gyönyörűen felújított Szent Anna templomot, vele szemben a Kálvária dombot, illetve a szőlőhegyre kisétálva a messzire vakító hófehérségével kitűnő Szent Donát kápolnát. A civil szervezetek közül fellépett a templomi kórus, valamint somogyi táncokat láthattunk a néptánccsoport előadásában. Az Együtt Igal Városért Egyesület ügyes kezű, hagyományápoló asszonyai tökös és cukkinis ételek gazdag tárházát mutatták be műsorunkban. Ezzel is megemlékeztek arról a legendáról, amely szerint Igalban mindig "tökös búcsút" tartottak. Ugyanis a leleményes helyi háziasszonyok az Anna-nap idejére bőségesen termő tökkel és cukkinivel gazdagították húsos ételeiket, ezzel várták vendégeiket: Tökbélleves, Burgonyával rakott cukkini, Töklekvár, Edit-féle tökös rakottas gazdagon, Cukkinis tészta reszelt sajttal, Cukkinis-mákos muffin.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások