Az aktuális rész ismertetője: Csabai Tamás idegenvezetésével elsőként a falu nevezetességeivel ismerkedtünk földön és levegőben egyaránt. Megcsodáltuk a Somssich kastélyt, kápolnáját és a mauzóleumot, majd elcsendesedtünk az erdélyi stílusú új katolikus templomban, hogy meghallgassuk Rózsás László apát úr lelkünket simogató szavait. Megismertük a Családi Kör Egyesületet és a híres kaposújlaki mézeskalács falu építők munkáit, majd Papp Zsuzsanna segítségével a készítés csínját-bínját is megtanultuk, hogy megoszthassuk a nézőkkel. Kaposújlak kézművesei közül lehetőségünk volt az ősi spiráltechnika bemutatására Balazsiné Balaskó Mária keramikus jóvoltából, majd Kugli Roland bőrműves avatott be bennünket a bőrművesség, ezen belül az ostorkészítés rejtelmeibe. Figyelemre méltó ínyencségek készültek Kaposújlakon, melyek illatára népes érdeklődő közönség gyűlt össze Esküdt Istvánék portáján, és az Európa Park kemencéje mellett. Titkos receptek kerültek elő, különleges készítési módokkal ismerkedtünk meg, amelyek még az olyan egyszerű ételt, mint a lángost is egyedivé, újlakivá teszik. Érdemes lesz kipróbálni bármelyiket. A következő ételek elkészítését mutatjuk be ezúttal: Szalontüdő Pisti módra petrezselymes tarhonyával, Szarkavári rongyos kacsamáj kajszi pálinka fürdőben, újlaki lángossal, Tárkonyos szárnyasjószág ragu hagymás gánicával, Vasi pecsenye túrós gánicával és Meggy ízes kelt bugyor.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások