Az aktuális rész ismertetője: Kisszékely Tolna megye azon ritka községei közé tartozik, amely a legnagyobb történelmi sorsfordulók idején is megtartotta lakosságát. Összetartó emberek élnek a faluban, akik odafigyelnek egymásra, óvják és ápolják értékeiket. Ezt tapasztaltuk, amikor az Ízőrzők műsorával ellátogattunk a településre. Az érdeklődők a Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény több körútját végigjárva számos természeti, épített és kulturális értékkel megismerkedhetnek. A régi iskolában berendezett Helytörténeti Gyűjtemény egyik termében az idősebbek nosztalgiával ülhetnek be a régi iskolapadokba, a fiatalok pedig kipróbálhatják a tintába mártott tollal írást. A helyi hagyományőrzők bemutatták nekünk a csádékötél készítést, fellépett a Bokréta Dalkör, a Margaréta Tánccsoport pedig kisszékelyi páros táncokat adott elő. Helyi termesztésű zöldségfélékből, házi tejtermékekből, saját tartású, vagy a környék erdeiben nevelkedett állatok húsából, illatos, egészséges zöldfűszerekkel megbolondítva az alábbi ételeket készítették a kisszékelyiek: Kisszékelyi reggeliző krémek: tojáskrém, körözött, töpörtyűkrém, Marhafartő leves májgombóccal, Vaddisznósült tócsival és erdei mártással, Mazsolás lustarétes, Sertéssült specl tésztával és párolt káposztával és Máglyarakás.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások