Az aktuális rész ismertetője: Kocs település Komárom-Esztergom megyében található. Lakói méltán büszkék arra, hogy itt készítették el az 1400-as években az első kocsiszekeret, amely aztán az egész világon elterjedt, és hatalmas népszerűségre tett szert. Nem véletlen, hogy múzeumot alapítottak a tiszteletére, ahol sok érdekességet megtudhatunk a kocsi kocsiról. Kocson épült fel a Dunántúl legnagyobb falusi református temploma, vele szemben a gályarabságra ítélt lelkész, Kocsi Csergő Bálint tiszteletére parkot találunk. A római katolikus templom a falu legmagasabb pontjára épült, tervezői között Fellner Jakab is szerepel. Ellátogattunk még a tájházba, ahol Vass Henrik népi iparművész míves faragásait is megcsodálhattuk, és itt lépett fel a több generációt felvonultató Aranykocsi Néptáncegyüttes is. Kocs régi községházának épülete valószínűleg postakocsi állomás is volt, ennek egyik szép helyiségében készültek az Ízőrzők asztalára a következő ízletes ételek: Babkása töpörtyűvel, májjal, Kása leves, Kocsi dödölle búzadarából, Tüskepecsenye, Lisztes gombóc párolt káposztával és Négerkocka.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások