Ízőrzők / Kocs

6 éven aluliak számára nem ajánlott magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 30 perc

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?
Vetítések:
17:25, csütörtök (december 12.)
DUNA Televízió

17:20, péntek (december 13.)
DUNA Televízió

13:35, szombat (december 14.)
DUNA Televízió

Az aktuális rész ismertetője: Kocs település Komárom-Esztergom megyében található. Lakói méltán büszkék arra, hogy itt készítették el az 1400-as években az első kocsiszekeret, amely aztán az egész világon elterjedt, és hatalmas népszerűségre tett szert. Nem véletlen, hogy múzeumot alapítottak a tiszteletére, ahol sok érdekességet megtudhatunk a kocsi kocsiról. Kocson épült fel a Dunántúl legnagyobb falusi református temploma, vele szemben a gályarabságra ítélt lelkész, Kocsi Csergő Bálint tiszteletére parkot találunk. A római katolikus templom a falu legmagasabb pontjára épült, tervezői között Fellner Jakab is szerepel. Ellátogattunk még a tájházba, ahol Vass Henrik népi iparművész míves faragásait is megcsodálhattuk, és itt lépett fel a több generációt felvonultató Aranykocsi Néptáncegyüttes is. Kocs régi községházának épülete valószínűleg postakocsi állomás is volt, ennek egyik szép helyiségében készültek az Ízőrzők asztalára a következő ízletes ételek: Babkása töpörtyűvel, májjal, Kása leves, Kocsi dödölle búzadarából, Tüskepecsenye, Lisztes gombóc párolt káposztával és Négerkocka.

A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.

Egyéb epizódok:

Stáblista

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Démétér456 2022 júl. 08. - 19:01:54 7/10 Előzmény vino-et-veritas
Tökéletes meglátás - sok epizód szinte kizárólag az utolsó egy-két generáció ízlését tükrözi. Amivel nincs sok baj, bár kevésbé ezt várná az ember a "hagyományos" konyhától. A nemzetiségi falvak tényleg érdekesebbek, illetve a személyes preferenciám miatt az erdősebb környékek konyháját élvezem. A vad gombák, a vadhúsok számomra nem mindennapiak, viszont imádom őket.
vino-et-veritas 2022 júl. 08. - 16:10:40 Előzmény Démétér456
Sajnos az átlagos hazai konyha ezek körül forog általában. A sütemény/édesség-vonal kissé izgalmasabb....
Bár ott is néha fura dolgok jönnek ki. Mennyire volt hagyomány a paraszti konyhákon a kakaó, a kókuszreszelék vagy a szezámmag...
Sok részt megnézve talán inkább az elmúlt 50-70 év "gasztronómiája" dominál, mint a korábbi korszakoké...
Amúgy a "nemzetiségi" konyhák bemutatása (pl. német) több színt visz a műsorba.
7/10
Démétér456 2022 júl. 07. - 18:51:26 7/10
Kedves sorozat. Egy ponton túl nehéz fokozni a szalonna-hagyma-pirospaprika-krumpli-káposzta-tejföl kombinációkat, de mégis szeretetreméltó minden hely, minden ház, minden házi szakács. És már jó ötletet is kaptam tőlük :)
kritikus mûvész 2022 ápr. 11. - 18:19:25 Előzmény anita195
Tradíció és hagyomány... Mi is a különbség a két kifejezés között?
10/10
anita195 2021 máj. 17. - 19:54:42 10/10
Hagyományok, tradíciók és rengeteg finomság. Értékőrző műsor, nagyon szeretjük :) Garantáltan összefolyik a nyál az ember szájában.
10/10
offtopic
Bill Kaulitz 2021 ápr. 14. - 16:12:59 10/10 Előzmény surildi
❤️
10/10
surildi 2020 febr. 27. - 18:03:30 10/10
Nagyon szeretem a regi hagyomanyokat, a jo izes beszedet. Finom gusztusos regi eteleket megismerni. ♡♡♡