Az aktuális rész ismertetője: Lajoskomárom hazánk egyik legfiatalabb községe. A Fejér megye délnyugati részén található település Mezőkomáromtól 5, Dégtől 7 kilométerre fekszik. 1802-ben a Batthyány család hozta létre, azzal a szándékkal, hogy a földet, amit ekkor még sűrű erdő borított, gazdaságosabban műveltesse meg jobbágyaival. Lajoskomáromban a mai napig nagy figyelmet fordítanak a hagyományok őrzésére. A filmben láthatjuk, hogyan készül a tyúkhúsleves cérnametélttel, a főtt-sült csirke, a székelykáposzta, az aranygaluska, a töltött dagadó és a felhőszelet.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások