Az aktuális rész ismertetője: Magyarszék a Mecsek északi oldalán, Pécs közelében, egy völgyben fekszik. "… a természetes falu" _ a település szlogenje túrázási lehetőségeket, kerékpárutat, helyben termelt zöldségeket, gyümölcsöket, finom borokat és tradicionális ételeket jelent. Kisfilmünkben ellátogattunk a tájházba, a Széki Borrend hangulatos pincéjébe, de énekelt nekünk a Nyugdíjas Klub kórusa, és felvettük a Blaskapelle fúvószenekart is. Ez az epizód örökre úgy fog bevésődni az emlékezetünkbe, mint az eddigi egyetlen település, ahol egy napos forgatással végeztünk. A kisfilmek ugyanis mindig két napos, megfeszített munkával készülnek. Ennek ellenére ugyanúgy hat ételt készítettünk Magyarszéken is, mint bárhol máshol, valószínűleg a nagy háttérmunka, az önzetlen kéz alá dolgozás volt az, ami felgyorsította a sütés-főzést. Az asszonyok meg csak sürögtek-forogtak a Nyugdíjas Klub konyhájában, a két forró tűzhely és a kinti 38 fokos nyári meleg ellenére. A bemutatott ételek a következők: Széki káposzta, Kreplsuppe _ rizsfánkos leves, Lapótya _ almával töltött fánk, Barackos csirkemell, Sonkás túrós csusza, Széki kocka.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások