Az aktuális rész ismertetője: Nagydobos egy kis falu a keleti végeken, amelyet a sütőtök tett világhírűvé. Volt idő, amikor a New York-i tőzsdén is jegyezték, és különvonatokkal szállították Budapestre. Napjainkban a település Sütőtök Fesztiválja az az esemény, amely évről-évre több vendéget vonz Nagydobosra. Ezeken a rendezvényeken is megismerkedhetnek a helyi férfikórussal, a község népi hagyományaival, kézműveseivel. Az Ízőrzőkben Szászi Zoltánné népi iparművészt és Jóni János fafaragót mutatjuk be. A helyi gyógyhatású mézekről Boros József, a nagyméretű, hamvas színű sütőtökről Filep László osztott meg néhány titkot. A nagydobosiak különösen jószívű vendéglátók. Ezt bárki megtapasztalhatja, ha szán egy kis időt arra, hogy elbeszélgessen az itt lakókkal. Bennünket is szeretettel fogadtak, majd hat jobbnál-jobb ételt főztek az Ízőrzők műsorába: Nagydobosi sütőtök leves, Sertéstarja nagydobosi sütőtökkel, Nagydobosi sütőtök lapcsánka, Nagydobosi sütőtök egytál, Gesztenyével, aszalt szilvával és sütőtökkel töltött csirkemell, Sütőtök felfújt sütőtök pudinggal.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások