Az aktuális rész ismertetője: Május végén, a cseresznyeszezon kezdetén érkeztünk Nagykörűre. Nem véletlenül, hiszen kíváncsiak voltunk a község messze földön híres szív alakú gyümölcsére, és arra is, milyen ételeket készítenek a helybéliek. Nagykörű elvarázsolt minket. El kell látogatni ide, hogy Önök is megérezzük különleges hangulatát: a kis utcákat az apró, rendezett porták előtt pompázó virágokkal, a sok szép köztérrel és közösségi épülettel, a hatalmas kertekkel, amelyeket szorgalmasan gondoznak a helybéliek, és mindegyikben több cseresznyefa is áll. Ugyanúgy a homokon így hívják a külső területeket akár kilométereket is sétálhatunk, mindenütt cseresznye és szépen megmunkált területek. A falu központjában, a római katolikus templom környékén gyönyörű kálvária, rózsa- gyógynövény- és természetesen cseresznyéskert. Fajtagyűjtemény, amely segít a helyieknek a választásban: melyik cseresznye a legszebb, a leginkább ültetésre méltó. A település Tisza-partja népszerű kirándulóhely, és homokos partja nyaranta strandolásra csábít. Nagy szerencsénkre az Ízőrzők forgatásának helyszíne Szász Juditék Tájháza lehetett, ahol a gyűjtemény mellett a tulajdonos szépséges kerámiáiban gyönyörködhettünk és tálalhattunk, valamint megkóstolhattuk a család saját készítésű ízletes kecskesajtjait is. Az udvaron bemutatkozott a helyi néptánccsoport, majd érkeztek a sütés-főzés mesterei, akik a következő ételeket készítették az Önök számára: Vörösboros cseresznyeleves, Zöldséges sertésragu tarhonyával, Tavaszi kaporleves, Szarvasgulyás babbal, Cseresznyés csirkemell és Csokis-meggyes piskóta.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások