Az aktuális rész ismertetője: Sokszínű, soknemzetiségű helyen jártunk. Nagymányokon elsőként a kálváriára kapaszkodtunk fel, hogy madártávlatból nézhessünk le a völgyben fekvő kisvárosra. Ezután máris a német tájházhoz indultunk, amely 2012-ben elnyerte az év tájháza kitüntető címet. Megérdemelten, ezt magunk is tapasztalhattuk, hiszen az épületben a hagyományőrző egyesület tagjainak köszönhetően szó szerint életre kelt a múlt. Itt, a konyhában készültek a régi sváb ételek: Hurkaleves _ Worstsuppe, Szögletes sós fánk Kniefleck, Főtt hús egresmártással _ Stachelbeersosse, Császármorzsa Kaiserschmarn. A tájház udvarán a Glück Auf Hagyományőrző Egyesület énekkara, táncosai és zenekara is bebizonyította, hogy sok helybéli őrzi még az ősök kultúráját. A második nap során a székelyek vendégei voltunk. Pár éve átadott szép tájházukban énekelt a női kórus, akiket az újonnan alakult dalárda tagjai is erősítettek. Meghallgattunk egy rövid történeti ismertetést a bukovinai székelyek hányattatott sorsáról, a házban található tárgyi emlékekről. Bepillanthattunk a kézművesek szép munkáiba, majd itt is a konyhát vettük célba, és a rakott tűzhelyen főztünk, sütöttünk: Bikfa galuskát, Tiszta kalácsot és almás kalácsot.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások