Az aktuális rész ismertetője: A Kab-hegy aljában fekvő Nagyvázsony jól ismert kirándulóhely minden történelmi múltunk iránt fogékony túrázó számára. Ez a kis település az évtizedek folyamán meg tudta őrizni és mindig kicsit tovább tudta vinni azt a szerepet, amelyet a legtöbben már kisiskolás korukban megszerettek. Az évtizedek során ősi örökségük, helyi kincseik bemutatásának őrzőivé váltak. Ezek az értékek: a Kinizsi-vár, a postamúzeum, a tájház, a pálos kolostor festői romjai, a műemlék Szent István templom. Mindezek mellé élénk lovasturizmus és vendégszerető, a helyi ízeket szívesen kínáló emberek társulnak, ők teszik igazán vonzóvá ezt a községet. Az Ízőrzők műsorában a következő ételeket mutatták be számunkra: Káposztás lepény, Borsos pisztráng kapros öntettel és juhtúrós puliszkával, Leveles sajtos kifli, Bukta étcsokoládés szilvalekvárral, Rakott savanyú káposzta, Rizsfelfújt borsodóval. Jó volt megtapasztalni, hogy a szépkorú nagyvázsonyiak mellett a fiatalok is ismerik és tovább viszik a helyi ételek készítését. Lehet, hogy kicsit másképp, mint dédanyáink idejében, de ugyanolyan lelkesedéssel, szeretettel és nagy kreativitással.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások