Az aktuális rész ismertetője: Az Ízőrzők sorozattal ezúttal Nemesnádudvarra, a Baja közelében fekvő településre látogattunk el. A török idők után elnéptelenedett területre német telepesek költöztek, akik kiválóan értették a szőlőművelés minden csínját-bínját. Ennek köszönhető Nemesnádudvar mai arculata, a messze földön híres, több sorból álló pincékkel, a barokk római katolikus templommal, és a tiszta, rendezett, szépen karban tartott, patinás épületeket felvonultató utcákkal. A népi hagyományokat főként a táncegyüttes viszi tovább, ők fellépéseiken még büszkén viselik a régi pacskereket, amelyeket a helybéli asszonyok készítenek számukra. Megtekintésre érdemes a magánkézben lévő babamúzeum, ahol a nemesnádudvari népviselettel is megismerkedhetünk. Régi ételeik közül a következőket mutatjuk be a műsorban: Bableves disznófüllel, körömmel és házi metélttésztával, Édes káposzta burgonyával és galuskával Paprikás füstölt kolbásszal és hurkával, Gőzgombóc sósan és édesen, Bőrös borjúpörkölt bográcsban, Krumplis fluta meggykompóttal.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások