Az aktuális rész ismertetője: Magyarország legszebb községei közé tartozik a Nógrád megyében található Nézsa. Aprócska falu, sok értékkel. Erdőben, fában, friss levegőben, patakokban és festői horgásztóban nincs itt hiány. Mégis, a település központjába érkezve elsőként az impozáns Reviczky kastély állít meg bennünket, mely a szerencsés nézsai gyerekek iskolája. Különlegesek a Szent Jakab templom falképei, melyek Jeges Ernő ritka munkái közé tartoznak. A helyiek összefogásával megépített stációk vezetnek a temetőkertben a kálváriához. A törökdúlás után érkeztek ide a mai lakók szlovák ősei. A hagyományőrzők dalaikban, népviseletükben ma is őrzik a nyelvet, a viseletet, a népszokásokat, és természetesen az ételeket is. Csíktészta habart lecsóval, Rakott nokedli, Lekvárral töltött gőzbukta mákba és kakaóba forgatva, Almával töltött nyúl petrezselymes burgonyával és lila káposztával, Bevert szelet _ lakodalmi rántott hús hagymás krumplival és Diós isler.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások