Az aktuális rész ismertetője: Reziben a legtöbben a várat ismerik, bizonyára sokan jártak már az oda vezető tanösvényen is, de azt talán kevesebben tudják, hogy a faluban a régi parókiából átalakított turistaház kertjében mintagazdaság működik. Innét látják el a község közintézményeit friss zöldséggel, gyümölccsel, fűszerekkel, sőt ezekből az alapanyagokból ízletes lekvárok, szörpök, aszalékok, savanyúságok is készülnek. Ez csábított bennünket is erre a dombokkal-völgyekkel tagolt festői községbe. Természetesen újra felkerestük a várat, érdemes volt, hiszen páratlan kilátást nyújt a balatoni tanúhegyekre, a környező településekre. A tanösvényről letérve a szőlőhegyi kápolna mellett vitt utunk, itt hamarosan helyi borászokkal találkoztunk, hogy megismerjük "Rizlingország" szőlőit, borait. A közösségi kert nyitott konyhájában csupa egészséges, friss zöldségekkel és fűszerekkel gazdagon ízesített finomságokat főztek nekünk a helyi asszonyok. Ezúttal egymást kiegészítő, ízletes ételpárosítások készültek, amelyek készítése során sok új ötlettel, információval is gazdagodtunk. Ezek a következők: Zelleres édeskáposzta leves _ petrezselymes krumplis lepénnyel, Zöldséges csirkebecsinált _ aludttejes prószával Sárgaborsó leves _ gombás hajdinával, Zöldfűszeres nyers paradicsomleves _ spenótos-túrós palacsintával és Zöldséges bürkés bableves _ napraforgómagos túrós pogácsával.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások