Az aktuális rész ismertetője: Az Ízőrzők műsorával ezúttal a 2016-ban Magyarország legszebb fekvésű településének választott Súrra látogattunk el. Azért is időzítettük a forgatást az őszi időszakra, mert nemrégiben "az uradalmi szőlők hegyén" helyi összefogással a súriak lombkorona tanösvényt építettek, ahonnét még a ködös délelőttön is gyönyörű volt a kilátás. A faluban minden tiszta és rendezett. A központban életfát emeltek az ősök és a történelmi hagyományok tiszteletére, pihenőpadjaikat maguk faragták, középületeiket szépen felújították. Az evangélikus templom oldalán elhelyezett harangjáték kétóránként megörvendezteti hallgatóit, a műemlék katolikus templom pedig gyönyörű oltárképével és freskóival ejtett ámulatba bennünket. A helyi civil szervezetek közül a Nyugdíjas Klub kórusa énekelt bakonyi népdalokat, de közülük többen a sütés-főzésben is részt vettek. A következő finomságok készültek Súron: Brokkoli krémleves fokhagymás-snidlinges pirítóssal, Kakaós-fahéjas kelt rétes, Csikós tokány kapros túrógombóccal, Habos rakott palacsinta, Szalonnás, pácolt csirkemáj tárcsán, zsírjában sült burgonyával és Keksz szalámi.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások