Az aktuális rész ismertetője: Vannak tájak, ahová jó visszatérni. Vannak emberek, akikkel jó újra találkozni. Így voltunk ezzel most mi is, amikor az Őrségbe indultunk. Szalafőn készítettünk egy szívünknek kedves, szép őszi filmet sok finom étellel az Ízőrzők műsorába. Visszavárt minket Pityerszer, ami teljesen megújult. Sok érdekes látnivalóval szolgál azoknak is, akik már jártak ott. Batha Pál az őrségi magolajokról mesélt, és az olajütés hagyományos módszerét is bemutatta. Megismerkedtünk Horváth Csabával, aki a nagyapjától tanulta a kópickötés mesterségét. Vörös Netti néniről, az Őrség dalos pacsirtájáról sok szépet hallottunk, és a helyi asszonyok el is énekeltek néhány éneket a gyűjtéséből. Gaál Zsuzsa régi kedves ismerősünk, aki "Az őrségi konyha kincsei" címmel írt nagysikerű könyvet sok érdekességet megosztott velünk a helyi hagyományos étkekről. A műsorban szereplő ételeket is az ő könyvéből választottuk, és zömmel a Szalafői Banyaklub jókedvű, lelkes csapata készítette el boszorkányos ügyességgel. Ezek a következők: Hajdinagombóc leves, Patyolatök cicege, Köleskása prósza kormin szőlővel, Tökmagolajos túróval töltött sertésszelet hajdinakásával, Gombás-tökmagos batyu, Csutris-mákos és szilvás-tökmagos rétes.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások