Ízőrzők / Tápiószőlős

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 30 perc

Értékelés:

34 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Régi ízőrző barátunk, Vér János kedves meghívására érkeztünk meg Tápiószőlősre. A fiatal településen elsőként a Bagolyvár Kúriát kerestük fel, amely egy igazi gyöngyszem, sok-sok látnivalóval. Őszi József bemutatta a kiállításokat, az állatsimogatót, a nagy gonddal felújított épületegyüttest. Ebben a gyönyörű környezetben négy ételt készítettünk el, de ide vártuk a HALESZ Tánc Egyesületet, és az Asszonykórust is. Arany kezű kézművesekből nincs hiány Tápiószőlősön. Lesták Pálné ízléses, csuhéból font kosarai, lábtörlői és dísztárgyai ma is sok lakás díszére válhatnának. Gál Vanda természetes összetevőkből készít kecsketejes szappanokat, melyekhez ehető gyógy-és fűszernövényeket, virágokat is felhasznál. A legnagyobb vonzereje Tápiószőlősnek mégis a helybéliek kedvességében, közvetlenségében rejlik. Ennek megtapasztalását, és a következő ínycsiklandó ételeket ajánlom mindenki figyelmébe: Gombóc juhtúróval és kolbásszal töltve, lecsós ágyon, Vörösboros marhapofa pörkölt tejben sült burgonyával, Pisztráng gyors, meleg füstöléssel, zöldsalátával , Göngyölt sertéshús almával töltve, krumplis rétessel, Rántott sertésköröm hagymás burgonyával, Almarózsa torta.

A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Démétér456 2022 júl. 08. - 19:01:54 7/10 Előzmény vino-et-veritas
Tökéletes meglátás - sok epizód szinte kizárólag az utolsó egy-két generáció ízlését tükrözi. Amivel nincs sok baj, bár kevésbé ezt várná az ember a "hagyományos" konyhától. A nemzetiségi falvak tényleg érdekesebbek, illetve a személyes preferenciám miatt az erdősebb környékek konyháját élvezem. A vad gombák, a vadhúsok számomra nem mindennapiak, viszont imádom őket.
vino-et-veritas 2022 júl. 08. - 16:10:40 Előzmény Démétér456
Sajnos az átlagos hazai konyha ezek körül forog általában. A sütemény/édesség-vonal kissé izgalmasabb....
Bár ott is néha fura dolgok jönnek ki. Mennyire volt hagyomány a paraszti konyhákon a kakaó, a kókuszreszelék vagy a szezámmag...
Sok részt megnézve talán inkább az elmúlt 50-70 év "gasztronómiája" dominál, mint a korábbi korszakoké...
Amúgy a "nemzetiségi" konyhák bemutatása (pl. német) több színt visz a műsorba.
7/10
Démétér456 2022 júl. 07. - 18:51:26 7/10
Kedves sorozat. Egy ponton túl nehéz fokozni a szalonna-hagyma-pirospaprika-krumpli-káposzta-tejföl kombinációkat, de mégis szeretetreméltó minden hely, minden ház, minden házi szakács. És már jó ötletet is kaptam tőlük :)
kritikus mûvész 2022 ápr. 11. - 18:19:25 Előzmény anita195
Tradíció és hagyomány... Mi is a különbség a két kifejezés között?
10/10
anita195 2021 máj. 17. - 19:54:42 10/10
Hagyományok, tradíciók és rengeteg finomság. Értékőrző műsor, nagyon szeretjük :) Garantáltan összefolyik a nyál az ember szájában.
10/10
offtopic
Bill Kaulitz 2021 ápr. 14. - 16:12:59 10/10 Előzmény surildi
❤️
10/10
surildi 2020 febr. 27. - 18:03:30 10/10
Nagyon szeretem a regi hagyomanyokat, a jo izes beszedet. Finom gusztusos regi eteleket megismerni. ♡♡♡