Az aktuális rész ismertetője: A horvát nemzetiségi Tótszerdahely Nagykanizsától 18 kilométerre fekszik, délről Horvátországgal és a Murával határos. Gasztronómiájában igen erősen őrzi a horvát ízeket. Jellegzetes étele a disznóölések idején tálalt savanyúleves, az árpagyönggyel készített hagyományos és az e tájegységen honos kukoricadarás hurka, a "vágott zsírral" hintett laska és a pácolt hal. A tésztafélék közül a diós kukoricapogácsa és a túróval és répával ízesített "totyógós" rétes receptjét is megismerhetjük a filmből.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások