Az aktuális rész ismertetője: Tura a Galga-mentének legnépesebb települése, ahol különös gondot fordítanak a sokszínű néphagyományok ápolására. Szépen rendben tartott, gazdag anyaggal rendelkező tájházukban mindenből láthattunk egy kicsit. Kíváncsiak voltunk arra, hogy a múlt emlékein túl mennyire élő a népművészet, a népi kultúra a kisvárosban. Ellátogattunk Szénási Gábor tamburakészítőhöz, megnéztük a Turai Zsinnyegők fergeteges néptánc műsorát, meghallgattuk az Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület dalcsokrát, és mindezek után Unger Balázs virtuóz cimbalom játékában is gyönyörködhettünk. A hagyományos, tájjellegű ételek készítése terén ugyanazt tapasztaltuk, mint a néphagyományoknál: a nyugdíjasok mellett a helyi fiatalok nagy kedvvel, sok új ötlettel fűszerezve szívesen készítik a régi recepteket. A műsorban mindkét generációt megmutatjuk. A Nyugdíjas Klub tagjai turai csipedett levest, tejbe gölődint, hagymás gölődint, valamint házi hájas krémest készítettek. A Szaratov II. Klub lelkes főzőcsapata pedig turai parasztos káposztát, fokhagymás nyulat piros krumplival, és egy főzőversenyen is díjnyertes ételt, sertésragut gombás derelyével főztek az Ízőrzők műsorába.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások