Személy

Csűrös Karola

színész, szereplő
Született: 1936. november 6. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2021. november 24. (Magyarország, Budapest)

Budapesten született 1936-ban, gyerekként táncolni tanult, 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tagja volt a győri Kisfaludy Színháznak és a Madách Színháznak, emellett rendszeresen fellépett a Bartók Gyermekszínházban is. Játszott egyebek mellett a Két emelet boldogság, a Kilenc perc, a Ballada egy lányról, A város peremén és a Patyolat akció című filmekben. Több mint ötven éve házasok Horváth Ádám tévérendezővel.


Televíziós szerepei:
A névtelen vár, Mire megvénülünk, Beszterce ostroma, Ciklámen, Házasodj, Ausztria, Az áruló, Kisasszonyok a magasban, Széchenyi, A Tündérlaki lányok, A szabin nők elrablása, Légy ügyes a szerelemben, Talpig úriasszony, Bözsi és a többiek, Nebáncsvirág, A miniszterelnök, Az ágrólszakadt igric, Szomszédok


Díjai:
Erzsébet-díj (1993)
Déryné-díj (1993)
Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2001)
Érdemes művész (2006)

Hozzászólások

alien1976 2021 nov. 24. - 19:40:34
Nyugodjon békében
offtopic
umma 2012 aug. 28. - 01:28:53
"Elsõre nem hangzik túl vonzó karriernek, ha az ember orrhangon kénytelen osztani az észt Ábel Anitának, ám Csûrös Karola erre életmûvet tudott építeni. Na jó, a sorozat elején még tombolt a vörösterror, így a Szomszédok Etusának nem volt konkurenciája, és a monopolhelyzet olyan figurákat is tévésztárrá tudott emelni, mint Bajor Nagy Ernõ vagy Pomezansky György. Karola halálos trükkje az volt, hogy a legváratlanabb helyzetekben ráfordult a kamerára és elõadott egy felvizezett R. Székely Julianna-publicisztikára emlékeztetõ kis értekezést a kenyér áráról, a kutyaszaros utcákról vagy a hányózacskók elviselhetetlen minõségérõl. A Magyar Keramikusok Szövetsége késõbb hivatalosan is tiltakozott, mert Karola miatt az õsi mesterség mûvelõit több inzultus érte a nyílt utcán. Az egyik epizód felvétele közben elszabadult a stáb kamionja, és gyorsulva gurult a szerepe szerint vasúti sínekhez kötözött Kutya úr felé. Karola közbeugrott, és a közelítõ jármûnek elõadást rögtönzött arról, hogy a szocialista erkölcsbe ütközõ-e gmk-ban Matchbox-alvázakat fröccsönteni. A kamion a beszéd hatására spontán elhamvadt, pont úgy, mint a hardcore Szomszédok-nézõk homloklebenye. Csûrös mûvésznõ manapság is látható az Életképek címû sorozatban. Kíváncsian várjuk, hogy az emlékek megédesítik-e a demagóg keramikust." http://index.hu/kultur/irrital2004/?main&day=4

A két vh között egy B. Csûrös Karola nevû hölgy szirupos lányregényeket írogatott. Az egyik mûvét én is olvastam, a nagymamám könyvei között bukkantam rá még gyerekkoromban: http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=eltunt-egy-kislany&ID=121065
Vajon a két mûvésznõnek köze lehet egymáshoz?
sofi 72 2011 jan. 25. - 21:36:30
Eltaláltad, nem varázsolnak el, sõt! Pont az ellenkezõjét érzem vele kapcsolatban. Az ellenszenv kislánykoromra visszanyúló TRAUMA hatása lehet, tehát ennek következtében igen mély és kitörölhetetlen, amikor is az egy szem csatornán nyomták a szomszédokat, és már akkor gyerekfejjel utáltam a "mindig igaza van" típusú megmondóembereket. Pedig akkor mit sem tudtam az ÉLETRÕL!:D
Tudom, hogy ez csak egy szerepe volt, de akkor is vele azonosítom, nem tudok elvonatkoztatni.

Szóval herótom volt/van/lesz tõle.
velorexescsavo 2011 jan. 25. - 21:06:31 Előzmény sofi 72
Ezek szerint Téged sem varázsolnak el Karcsi doktornõ gülüszemei. Úgy látom a többiek is hasonlóképpen értékelik a mûvésznõt.
offtopic
sofi 72 2011 jan. 25. - 20:29:18
Briliáns kritika, nagyon találó!! Sikerült bearanyoznod az estémet. Na nem annyira, mint Kovács Kati "féle" kritikáddal, de majdnem...:))


Köszi, megint!:))))
velorexescsavo 2011 jan. 25. - 17:12:41
Arccal a csûr felé!
Nem tudom Etus vagy Karcsi doktornõ irritálóbb, mert tulajdonképpen egyformák, hiszen a színészi eszköztár teljes hiánya ugyanazt a karaktert hozza létre.
A "Barátok közt"-bõl vagy a "Jóban rosszban"-ból nem lógna ki annyira, mert ezek tele vannak szuper tehetségtelen szereplõkkel, de egy Pásztor Erzsi mellett valóban feltûnõ az egysíkú játéka.
Cillit 2011 jan. 25. - 13:31:31
Egyértelmû, hogy tehetségtelen a néni, nem kicsit, nagyon. Nem sok nála tehetségtelenebb van, bár a Szomszédok bõvelkedik ripacsokban. ALKALMATLAN a szakmájához, kritikán aluli a teljesítménye.
Petrapetrus 2009 szept. 16. - 07:54:09
Egyébként az nem igazán jelent semmit, ha valaki bekerül a Színmûvészetire... A papír ebben a szakmában nem feltétlenül számít. Én ismerek olyan színészt, aki 6x-7x is próbálkozott, egyszer sem sikerült... Jelenleg pedig a színházban, ahol már kb. 20 éve tag, az egyik legnépszerûbb és legjobban kedvelt mûvész. Én még életemben nem olvastam róla sehol rossz kritikát, egyetlen egyet kivéve, de az sem az Õ hibája volt... Úgyhogy nem kell felvágni a színmûvészetis diplomákkal. Van olyan színmûvészetit végzett is, aki csapnivalóan egysíkú.

Nade bocsánat az offért, mert ugyebár ez Csûrös Karola topicja. Mivel én csak a Szomszédokból ismerem, nincs összehasonlítási alapom. Nekem ennyibõl szimpatikus, de mivel tényleg nem láttam másban, én csak a kisugárzást, az "embert", mint ismeretlent tudom megítélni.

:-)
crazyforyou 2009 szept. 15. - 22:09:45
Igen,elég sok végzõs (nemcsak) vizsgaelõadását láttam,nem csak mostanában,hanem nagyjából 1990 óta,ezért van összehasonlítási alapom,ezért merem elmondani a véleményem.Azóta felnõtt egy teljes generáció,az akkoriak szinte kivétel nélkül olyan mûvészek,akiknek 'nevük' van (nem celebmûsorokra gondolok)akár fõvárosi akár neves vidéki színházakban.Én kívánom a mai fiataloknak hogy érjék el ezt õk is,hogy 10-20 év múlva úgy csengjen a nevük,mint Páger Antalnak,Gábor Miklósnak,Márkus Lászlónak,Körmendi Jánosnak (és még sorolhatnám).Visszatérve Csûrös Karolára,én megértem ha nem szimpatikus,de nem szégyellni való pocskondiázni egy idõs mûvésznõt? Etikát nem tanítanak abban az iskolában?
1/10
UdE 2009 szept. 15. - 18:52:06 1/10 Előzmény crazyforyou
Tudja, kedves, ma is születnek erre a pályára az igazán tehetségesek.
Megnevezek néhányat (a teljesség tökéletes hiányával!!):
Vass György, Száraz Dénes, Rába Roland, Szikszai Rémusz, Fekete Ernõ, Dimény Áron, Nemes Wanda, Kõszegi Mária, Rusznák András, Majorfalvi Bálint, Petrik Andrea, Józan László
Ezek a színészek FIATAL TEHETSÉGEK!

Az amúgy igaz, hogy Csûrös Karola egyedi... nincs még egy ilyen ember, akit a színpad (és a tv képernyõ) így ledob magáról!


Kérdésem lenne Önhöz, crazyforyou!
jár idõnként a Színmûvészeti egyetem vizsgaelõadásaira? Szerintem nem, mert akkor be kéne látnia, hogy nem igaz amit itt írt: "mindenki egyforma,beléjük súlykolnak egy bizonyos stílust (hangsúly,modorosság,de még a levegõvétel ütemét is)"

és az igazi karakterek sem tûntek el - ahogy mondta, ill. írta -, erre példa az a pár név, amit fent olvashat.
crazyforyou 2009 szept. 15. - 10:59:38
Tudod kedves,régen még születtek erre a pályára az emberek,most pedig annyian vannak (vagytok) hogy Dunát lehetne rekeszteni belõlük,teljesen felhígult ez a pálya,így aztán az igazi karakterek is eltûntek,mindenki egyforma,beléjük súlykolnak egy bizonyos stílust (hangsúly,modorosság,de még a levegõvétel ütemét is).Aki nagyon benne van ebben a világban,az már nem is veszi észre,ilyenkor érdemes 2 lépést hátralépni,és úgy megszemlélni az egészet,kívülrõl látni egy kicsit.Most mindenki (úgy 10-15 éve)a "médiában" színházi világban akar dolgozi,ezért vannak ennyien,és már nagyon nehéz kiszûrni azt,akinek a vérében van.El kéne fogadni,hogy néha nem árt egyedinek lenni! Csûrös Karola ilyen: EGYEDI!
mulao 2009 szept. 14. - 23:18:59
Lehet, úgykéne fogalmazni, hogy talulhatna a mostani fiatalok néhányától......
1/10
UdE 2009 szept. 14. - 23:15:10 1/10 Előzmény crazyforyou
Kifejezetten nem értek egyet azzal, hogy "A mostani fiatalok a lába nyomába sem érnek"... én egy színházi stúdióban tanulok, játszom a színház darabjaiban, és ebben a színházban nagyon sok fiatal TEHETSÉG játszik. nem akarok kötözködõnek, pofátlannak tûnni, de valóban igaz, hogy tõle - nem az, hogy ne tanuljanak - NEM LEHET tanulni... nincs olyan amit ez a nõ tud a színjátszásról.

Egysíkú, kifejezéstelen arca van, a hangsúlyait mindig a lehetõ legrosszabb módon rakosgatja (a szünetekkel együtt), nem jelent többet a szájából egy mondat annál, ami a primer értelme.

Nem színésznõ. (és ez nem viszonyítás kérdése!)
2/10
Gabriella54 2009 szept. 14. - 21:24:31 2/10
Jó szokásunkhoz híven most is egyetértünk :)
Rettenetesen ripacskodik, ha ilyet színházban látok, behunyom a szemem (sor közepérõl mégsem illik kijönni). A tv-t szerencsére el lehet kapcsolni...
crazyforyou 2009 szept. 14. - 18:44:26
CSÛRÖS KARCSI NAGYON JÓ SZÍNÉSZNÕ!!!!A mostani fiatalok a lába nyomába sem érnek,lehet tõle tanulni!
1/10
Semprini 2009 szept. 14. - 14:12:35 1/10 Előzmény mildi
Tökéletesen egyetértek, Etus karaktere talán a legirritálóbb volt az egész Szomszédokban - és nem a forgatókönyv, hanem a színészi játék hibájából! (Nála idegesítõbb már csak Janka néni volt, de õ direkt volt ellenszenves, ilyenre volt írva a szerep, Pásztor Erzsi nagyon jól játszotta).
2/10
mildi 2009 szept. 14. - 10:41:59 2/10
Gyerekkoromban én is nagyon szerettem a Szomszédokat. Felnõttként visszanézve eléggé gyermeteg, a színészi alakítások is gyengusok - tisztelet a kivételnek, pl. Pásztor Erzsi nagyszerû (Janka néni), viszont rólunk szól.
Etus karaktere kifejezetten ellenszenves, okoskodó, közhelyeket pufogtató szupernagyi.
Színházban szerintem is egysíkú- bár ott szimpatikus, kedves, de mindig ugyanazt adja.
Az apja híres professzor volt, aztán jól is házasodott, talán ezért futtatták.
Petrapetrus 2009 szept. 13. - 09:29:24
Én csak a Szomszédokban láttam, amikor kicsi voltam. Nekem Etus volt az egyik kedvencem... :-)

Mostanában bele-belenéztem a Szomszédokba, de szinte kivétel nélkül MINDEN SZÍNÉSZI JÁTÉK pocsék benne... Legalábbis a mostani fejemmel... Régen imádtam... Hmhmhm... :-)))
1/10
UdE 2009 szept. 12. - 23:57:20 1/10 Előzmény crazyforyou
szerintem inkább egy tehetségtelen senki..... dehát, izlések és pofonok
crazyforyou 2009 júl. 11. - 21:48:10
Imádom,igazi egyéniség!!! Nagyon klassz volt a Szomszédokban,brillírozik az Életképekben,és a Madách Színházban is láttam jópár szerepben amikben szintén fantasztikusan jó volt.Számomra nagyon szimpatikus személyiség,fiatalos,vicces,aranyos.A szerepeiben is és a magánéletében is!Remélem még nagyon sokáig élvezhetjük játékát.
Összes hozzászólás