Személy

Dieter Kehler

rendező

Hozzászólások

grosz_i 2021 dec. 03. - 12:03:55

Interjú Dieter Kehler rendezővel (RTV - rtv-Zeitschrift) - 2019. júl. 11.
Kehler úr, nemrég (2019. II. 26-án) elhunyt Rosamunde Pilcher. Ön az írónő számos könyvéből, novellájából készített filmet és a szerzőt személyesen is ismerte. Tulajdonképpen milyen ember is volt az írónő?

Dieter Kehler: Több mint 35 Rosamunde Pilcher filmet rendeztem, és közben Rose-t, mint ahogy a barátai, családtagjai Pilchert hívják, nem csupán megismertem, hanem ebből személyes barátság is kialakult, amiről nem szívesen mondtam volna le. Nagyra értékelem a humorát, egyéni sármját, a bámulatos tehetségét, a család iránti elkötelezettségét és a realitásérzékét. Lényegében mindenkit elbűvöl, akivel megismerkedik.

Halála mekkora vesztesség a tévébirodalom számára?

Dieter Kehler: Rosamunde Pilcherrel véget ér egy korszak, ami Németországot jelentősen egybekapcsolta Angliával, mind pozitív, mind negatív vonatkozásban. Az alkotása azonban továbbra is fennmarad, tovább él. Az ő egyéni víziója és álma egy eszményi világról úgy tűnik, ma újra egyre nagyobb jelentőséget kap. „Valószínű születnek újabb mesék” - mint ahogy Rose írja - mert a mai világ, a politikai realitás alapján, cseppet sem néz ki ennyire rózsaszínben.

Mennyire nőtt Önnek Cornwall, ill. Dél-Anglia a szívéhez?

Dieter Kehler: Anglia déli partja - vagyis Cornwall, Devonshire, Somerset, Dorset számomra gyerekkorom óta ismerős. Iskolásként, majd egyetemista diákként a szüleimmel baráti családoknál töltöttünk minden vakációnkat, itt éltem át az első szerelmet, itt volt az első csók… és itt tanultam meg az angolkeringőt. Szóval a Dél-Angliai tengerpart nem csak a 35 Pilcher-film kapcsán nőtt a szívemhez. Az enyhe klímájával, az egzotikus flórájával Európa egyik legszebb részének tartom.

Van-e az Ön számára kedvenc Pilcher szereplő?

Dieter Kehler: Erre a kérdésre nem tudok egyértelmű nemet mondani. Mint rendező, számomra minden jó és tehetséges színész a kedvencem, és megpróbálom a rendezésem során a képességeikből kihozni a lehetőleg az optimumot. Ez egyébként érvényes minden színészre, a kevésbé tehetségesekre egyaránt. Személyes szimpátiákat, vagy antipátiákat minden esetben távol igyekszem távol tartani a szakmai életemtől.