Személy

Gerendás Péter

előadó, zene, zeneszerző
 • 2014
  Egypár barát 10 előadó előadó (2014)
 • 2000
  Soá napja 2.5 ének ének (magyar dokumentumfilm, 109 perc, 2000)
 • 1998
  Karácsonyi csillagok szereplő szereplő (magyar zenés műsor, 55 perc, 1998)
 • 1997
  Irány Kalifornia! 7.8 zeneszerző zeneszerző (magyar filmdráma, 88 perc, 1997)
 • 1994
  Kis Romulusz 8.3 zeneszerző zeneszerző, színész (magyar tévéfilmsorozat, 60 perc, 1994)
 • 1994
  Kis Romulusz 8.3 színész (magyar tévéfilmsorozat, 60 perc, 1994)
 • 1989
  Hóból vagyok 1.0 előadóművész előadóművész (magyar koncertfilm, 35 perc, 1989)
 • Egy pesti lány 10 zeneszerző zeneszerző (színházi felvétel, 60 perc)

Hozzászólások

_goldie_ 2013 ápr. 30. - 16:35:48
Gerendás Péter sorsa fordulni látszik
kitüntették: http://www.hir24.hu/belfold/2013/04/18/gerendas-peter-meg-itthon-kituntettek/
és munkát ajánlottak neki:
"..Gyere, költözz Békéscsabára, akár családostól is (talán az élet kicsit olcsóbb is itt, mint Budapesten); mi segítünk új otthont találni, ha erre igényed van. Munkát kínálunk Neked: fellépést, zeneszerzést, alkotási lehetõségeket.." http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/51414-fekete-peter-nyilt-levele-meghivo-gerendas-peternek


Helyi Téma 2013.május 1. holnapi száma! :)) szerint:
"GP már január vége óta tudhatta: a Müller Péterbõl, Szirtes Tamásból, Kocsák Tiborból, Malek Andreából és Tihanyi Ákosból álló zsûri beválasztotta az Aranyborjú címû musicaljét a legjobban közé..Nem csoda ha sokan úgy érzik Gerendás õszintesége megkérdõjelezhetõ. - A témáról nem szeretnék nyilatkozni - tért ki kérdések elöl Gerendás.(bgy)"


"..A délután egyik nagy meglepetése Gerendás Péter és darabja, az Aranyborjú volt, melynek egy dalát maga a mûvész adta elõ. Gerendás körül mostanában nagy a sajtónyüzsgés, hiszen nemrég nyílt levelet írt, melyben közölte, hogy elhagyja az országot. A Liszt Ferenc-díjas zeneszerzõ megélhetési problémákra és sikertelenségre hivatkozik levelében. Mindennek tudatában jó volt látni és hallani, hogy saját musicalt írt szerzõtársaival Horváth Péterrel és Fekete Györggyel.." http://kulturgengszterek.blogspot.hu/2013/04/ujabb-sikerre-eselyes-jeloltek-madach.html

37 pályázat indult a II. Madách musical pályázatán melynek a 2. fordulója még 2012 decemberében lezárult http://szinhaz.hu/musical/49785-24-uj-musical-a-iimadach-musical-palyazaton
mára a pályamûvekbõl 9 maradt versenyben..köztük Gerendás ARANYBORJÚ-ja http://artmix.info.hu/wp/blog/2013/04/29/madach-musical-palyazat/
nov12 2013 ápr. 07. - 15:12:31
Szerintem még egy gazdagabb országban is felelõtlenség kilenc gyermeket vállalni.

Mennyi családi pótlékkal segíti havonta az állam , 100-200ezer Ft?

Mit szóljanak a Borsod Szabolcs vagy Békés megyében élõ "kisemberek" ,ha egy a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett ismert és kapcsolatokkal rendelkezõ embernek van képe így sajnáltatni magát.

Gerendás úr azt írja:"a 3 Ft 50 fillérért vett I phone –ok amik a hûségnyilatkozat lejárta után (pont amikorra szétesnek) 300 000 Ft-ba kerülnek."
Ezért is Magyarország vagy a kormány tehetõ felelõssé?????????
Ez vicc, nincs magánál ez az ember.

Talán nem kellett volna luxus telefonra költeni.

Nincs adósságom ,ellenkezõleg, megtakarított pénzzel rendelkezem,de nekem megfelelt egy kis olcsó mobiltelefon, ami érdekes módon 2008 óta még nem esett úgy szét mint a Gerendásé.


""De idõnként jön 20 ezres parkolási bírság,""
Jellemzõ.

"a kocsira felvett 5 éve fizetett frankhitel
(amibõl még 1 év hátravan)
pedig amikor megvettem már 200 000 km volt benne."

Miért nem vettünk neki inkább mi egy 0km-es 11 személyes kisbuszt,hogy az egész családja beleférjen???
--------------------------------------------------------------------------------------------
Bolyki György: Péter! Nekem jobb ötletem van!
http://muvesz-ember.blog.hu/2013/04/02/peter_nekem_jobb_otletem_van
olahmiki1959 2013 ápr. 03. - 18:49:34
Gerendás jó zenész, ezt senki nem vonta kétségbe, bár a Liszt-díja egy kicsit erõsnek tûnt nekem... Ott megint csak nem tudtam szabadulni attól a gondolattól, hogy talán nem csak a zenei pályán eltöltött életmûvének köszönhette, hanem más szempontoknak is, de mindegy.

Kicsit hasonlít a dolog Lovasi András Kossuth-díjára, ami viszont már a közröhej kategóriájába tartozik.

Gerendás alapjában véve a latinos hangzású zenét preferálja, ami nekem is az egyik kedvencem, viszont tudni kell, hogy ez a stílus Magyarországon nem igazán nyerõ, sajnos.
Amit belinkeltél, az egy kellemes, hallgatható szám, de a slágertõl - amit ez alatt a fogalom alatt értünk, - fényévekre van.
_goldie_ 2013 ápr. 03. - 16:17:26
belehallgattam néhány dalba
..és ezt én is így látom
bár most a porton a fotókat megnézve találtam ott egy dalt
talán ez már-már egész hallgathatónak mondható
http://www.youtube.com/watch?v=WoNwo8rbblU
olahmiki1959 2013 ápr. 03. - 16:01:42
Én zenészként, gitárosként azért vagyok szomorú, mert azt látom, hogy egy kétségtelenül tehetséges zenésznek, mint Gerendás Péter, sajnos, - mint hozzá hasonló más, sok százezer, de lehet, hogy sok millió embernek, - anyagi gondjai vannak.
Eddig ez rendben van, - illetve nagyon nincs rendben, - de ha emiatt kényszerül elhagyni az országot, akkor igazán együtt tudok vele érezni.
De könyörgöm!
Miért kell ezt az egész dolgot, az anyagi problémákat, megélhetési nehézségeket megfejelni, megindokolni és leönteni az ország fasizálódásának a vádjával?

Miközben egész Európában nálunk van a legtöbb zsidó kulturális rendezvény, Zsidó nyári fesztivál, Izraeli filmhét, Zsidó gasztronómiai napok, és millió más, ha csak a Klubrádióban naponta elhangzó reklámokat meghallgatja valaki, gyakorlatilag állandóan valami zsidó vonatkozású kulturális esemény reklámját hallhatja.
Özönlenek hozzánk a külföldi turisták ezekre a rendezvényekre, a fiatalok Európából és a világ más részeibõl, sõt, a múltkor - nem emlékszem pontosan, - de még a világ rabbijainak a találkozóját is itt rendezték.

Ha olyan borzasztó lenne itt a helyzet, akkor nem éreznék olyan jól magukat nálunk a világ zsidóságának a képviselõi.
Ha Gerendás Péter, Magyarország - állítólagos - fasizálódása miatt hagyja el az országot, akkor kíváncsi leszek, vajon hová fog menni a családjával.
Abba a Németországba, ahol a zsidó iskola tanárát a nyílt utcán lõtték le, vagy Franciaországba, ahol idõnként zsinagógákat gyújtanak fel, és tömegesen toloncolják haza - a nemzetközi tiltakozások ellenére - az odamenekült kelet-európai romákat?!...
Esetleg Izraelbe, ahol nem is olyan régen, az egyik börtönben egy palesztin fogoly - hogy, hogy nem, - kihallgatás közben véletlenül elhunyt?...

Nagyon szomorú, hogyha egy ismert ember rossz anyagi helyzetbe kerül, de annál sokkal szomorúbb, hogy ha úgy érzi, csak akkor kelthet maga iránt igazi részvétet, ha a zsidóságára, rasszizmusra, antiszemitizmusra, fasizálódásra hivatkozik...

Az egy kissé szíven ütött, jobban mondva, felszisszentem, amikor Gerendás Péter többek között arra hivatkozott, hogy a szerzeményeit nem játszották elég sokszor a rádióállomások, és ezek a számok azért nem lettek slágerek.
Hát, meg kell mondanom õszintén, a szerzeményei változó színvonalúak, vannak közöttük jók, és kevésbé sikerültek, de hogy slágert még nagyítóval sem lehet találni közöttük, az biztos...
Texas Bill 2013 ápr. 03. - 06:50:18
Nem értem, mi az elégedetlenséged tárgya. Nyilván nem vagyok irgalmas szamaritánus, hogy a magam bajáról megfeledkezve, csak mások bánatán bánkódjak. Tudomásul kell venni, hogy ez az ország ilyen. A tehetségeket, a széplelkeket, az álmodozókat a sárba taszítja, bedarálja. Lehet, hogy ez az országban kialakult társadalmi rend hibája, de az is lehet, hogy korszellem. Nem kizárt, hogy másutt is így éreznek az emberek.
juud 2013 ápr. 02. - 23:02:57
" kár ebbõl neki ilyen feltünõsködést kelteni,"

nem kár soha, ha hangot ad valaki a keserûségnek, és hangosan megosztja kétségeit.

minden kiáltás , figyelemfelhívás.

és aki hallja az tovább gondolkodik.
ezért nem kár. /kár : a gyûlölködõ indulatból eredõ reakcióért, egyedül arra kár pocsékolni az energiát!/

persze természetes elsõ reakció- hogy és én, én én nekem nekem nekem???!!

de talán tovább is van....

mindenki a saját helyén felébredvén talán cselekvésre ösztönzõ erõket tud összekaparni

hogy én én én találok kiutat
én én én nem kell hogy elmeneküljek

teszem a dolgom ott ahol éppen vagyok.

és nem születik harag a másik iránt aki mélyen elkeseredett. ne tételezek róla magam szájíze szerinti számára cselekvéssort!
az az õ útja.

nagyon sajnálom õket! szívembõl kívánom hogy legalább kicsivel jobb, élhetõbb helyet találjanak maguknak /igaz, ott senki nem ismeri majd, így belekötni se , de rajongani se fognak érte-viszont a gyerekek rugalmasak, nekik még sok jót hozhat az élet. Legyen nekik jó!/
_goldie_ 2013 ápr. 02. - 21:45:03 Előzmény user11
huh..ez a dal kegyetlen rossz......
és alatta a kommentek se semmik
most bevallom nem ismerem GP munkásságát
eddig általánosságban írtam a munkásságról
azt vallom..az ember a munkája alapján legyen megítélve
és ez a dal vmi bûn rossz......
offtopic
zenepalota 2013 ápr. 02. - 19:06:28
:)))))))))))))))))
Texas Bill 2013 ápr. 02. - 17:28:24
Sajnálom, hogy a Gerendás és a családja nem tud megélni. Ugyanakkor szerintem kár ebbõl neki ilyen feltünõsködést kelteni, hiszen kb. 1 millió ember van hasonló helyzetben Magyarországon. Rengetegen tengõdnek, rengetegen végeznek nem nekik való munkát, rengetegen koplalnak, rengetegen rettegnek a számláktól. Lehet, hogy azt reméli, ha ílyen módon felhívja magára a figyelmet, majd felkarolják. Nos, lehet. Legyen szerencséje! Meg legyen szerencsénk végre nekünk, tengõdöknek is!
hanguktaekwondooo 2013 ápr. 02. - 12:59:33
Keletrõl jõ a fény
vénasszonyok:nyara 2013 ápr. 02. - 12:55:33
Szerintük húzzon bõ gatyát, húzza meg a fütyülõs barackot és vissza Levédiába.
hanguktaekwondooo 2013 ápr. 02. - 12:52:17
az lenne kérdésem
hova az atyaúristenbe menjen az, aki se nem zsidó, se nem cigány,
mégis hetente megkapja.
sztem maradni kéne mindenkinek a seggén
és ejtõernyõzés helyett kezdeni vmit a kialakult helyzettel.
amit feladatként lett ledobva
offtopic
sofi 72 2013 ápr. 02. - 08:42:18 Előzmény vénasszonyok:nyara
Hülye!!! :)))))))))))))))
offtopic
zenepalota 2013 ápr. 02. - 08:02:55 Előzmény vénasszonyok:nyara
Parodista?
Szegény G. P. , remélem ezt nem olvassa..
offtopic
zenepalota 2013 ápr. 02. - 08:01:08 Előzmény vénasszonyok:nyara
PARÓDISTA??????
vénasszonyok:nyara 2013 ápr. 01. - 22:31:37
Egy ilyen jó parodista, mint Gerendai Péter bárhol megtalálhassa ja számítását.
szonya1 2013 ápr. 01. - 18:40:51
A "válaszod" téged jellemez. "Természetesen" a lényegre nem reagáltál.
vénasszonyok:nyara 2013 ápr. 01. - 18:34:11
Ezt mind (a nácizást is) egyedül Gerendás írta és nem az újságíró.
Ami az anyagi problémákat illeti, nagyon sokan írhattuk volna ugyanezeket, megfejelve számlatartozás miatti gázelzárással, ami visszaállítással együtt potom 43 000,-Ft, aminek a kifizetése igen jól jön egy családnak, akinek gondja volt a számla kifizetésével is.
Tényleg érdekes azért, hogy Székely Gábor, vagy Bojár Gábor nem akarnak elmenekülni a "hazánkban dúló elviselhetetlen antiszemitizmus" elõl.Búcsúlevél kicsit másképp…….

Nagyon fájnak nekem azok a mondatok amelyeket le fogok írni, de nem dughatom tovább a fejemet a homokba. 15 lemez, számtalan rangos díj után úgy döntöttem, hogy befejezem itthoni tevékenységemet. Ennek számos oka van.
Az egyik ok a hazánkban tapasztalható fasizálódás.
Néhány éve történt , hogy az utcán egy negyven körüli
hölgy amikor meglátott azt mondta “te szemét patkány” Úgy éreztem, a szívembõl egy darab, kitépve ott gurult el az aszfalton. Azon gondolkodtam miféle gyûlölet bujkál ma az emberekben, amikor én, aki nem vagyok politikus (náluk szakmai ártalom az ilyesmi),
televízió interjúim során a gyermekeimrõl beszéltem, zenémmel, vagy szövegeimmel, viselkedésemmel senkit nem bántottam , ilyet váltottam ki valakibõl, aki feltehetõen anya, vagy az lesz egyszer. Pedig engem legtöbben arról ismernek, hogy sok gyermekem van. Még ma is ott állok az utcán, megdermedve.
A mocskos zsidózás, a nácik szerecsenmosdatása, a politika kufárkodása az emberek létezõ elõitéleteivel, a már szinte természetes hétköznapi terminológiává lett
bizonyos “zsidó háttéruralomról, zsidó bankárokról “ szóló hazugságok, összeesküvéselméletek és ezzel egyidejüleg a jól bevált bûnbakképzés általánossá válása , a folyamatos cigányozás, buzizás miatt régóta fontolgattam a távozást. De van egy “gulyás feelingem”, mint ahogy egy Klauzál téri sólet életérzésem is. Az anyanyelv, a hazám iránti forró szeretetem, a költészet, az irodalom, Bartók, Kodály, József Attila, Kosztolányi, és a többiek, idekötnek. Szakmailag soha nem volt szerencsém. Más híres elõadókat kísértem, egy méterrel a hátuk mögött, és ennek szimbolikus jelentõsége is volt.
A második vonalban születtem, és ott is maradtam. Késõbb a saját lábamra álltam. De a Rádiók nagyon keveset játszották a dalaimat, emiatt nem lehettek slágerek azok. Az elenyészõ számú koncertek helyét átvették a vendéglátó helyek és a céges, sonkatekercs mellé játszott aláfestõ zenék. Utáltam, ahogyan hátat fordítva zabáltak jólöltözött hölgyek, urak, akik felettébb leszarták a produkciót. Ma már ezeket visszasírom, mert játék közben a számlakönyvemre koncentráltam, a családomat tartottam el abból, hogy a mûvészetemet a kaszinótojás mellé felszolgálták. De ma már nincsenek ilyenek. A cégek csõdbe mentek, de addig még gyorsan, a helyemet átvették a napi rendszerességgel jelentkezõ tehetségkutatónak álcázott valóságshowk hõsei, akik három percig tündökölnek, de utánuk folyamatosan jön az utánpótlás, és mivel tehetségekben rendkívül gazdag ország vagyunk, kilátás sincs arra, hogy az elkövetkezõ 30 évben ne takarja ki valaki néhány percre a napot. Koncertek nincsenek. Felkérnek, aztán lemondják.
Öt évente csinálok baráti segítséggel, saját szervezésben egy-egy nagyobb produkciót, de két hónap próba, felkészülés ,az életmûvem bemutatása után kicsit zsebbe kell nyúlnom a végén, miután mindent kifizettem. Maradnak a vendéglátó helyek, ahol mikroszkopikus összegeket fizetnek, és néha még abból is alkudnak. Volt egy nagyon jó színházi ötletem is , de senkit nem érdekelt, de mégcsak vissza se hívtak, hogy ezt elmondják nekem.

Az életem során összegyûjtött javaimat eladtam, amit mind feléltünk. Zongora, ami sokat jelentett nekem, gitárok, amelyeket a spórolt pénzembõl vettem. Néhány hete egy 30 éve dédelgetett 66-os Stratocaster gitártól váltam meg, amelynek eladása(nagy érték) pont egy hónapi megélhetésünket bitosította. Pedig nem élünk nagy lábon. Ez nem normális dolog. Ez az ország élhetetlenné vált . Értéktelenné vált az érték. Felment az ára a selejtnek. A gyermekeim az iskolában akkor vannak megdicsérve, ha mozdulatlanul ülnek a padban, mint a robotok. Az ablak akkor nyílik ki automatikusan, ha a mûszer oxigénhiányt jelez . Igazgatói intõt kapnak jelentéktelen csínyekért. A zeneiskolában (ahol zenével elenyészõen keveset foglalkoznak) lelkipásztori jellemzést kérnek, és választanunk kell ,hogy hittanra járunk, vagy etikára, amivel alaposan körül tudják rajzolni, mindenki identitását. Folyamatos Apeh szorongatásban vagyunk , 3 havonta inkasszóznak ,mert a Bt. Költségeit ha van bevételem, ha nincs, fizetnem kell. De idõnként jön 20 ezres parkolási bírság, eladhatatlan zártkerti ingatlanon lévõ használhatatlan sufni utáni 40 ezres építményadó, elviselhetetlen telefonszámlák, 3 Ft 50 fillérért vett I phone –ok amik a hûségnyilatkozat lejárta után (pont amikorra szétesnek) 300 000 Ft-ba kerülnek. Büntetések , 71 ezres gázszámla, 30 ezres villanyszámla és kocsira felvett 5 éve fizetett frankhitel (amibõl még 1 év hátravan) pedig amikor megvettem már 200 000 km volt benne. A ház ugyan tehermentes, de bármikor ráterhelik a tulajdonlapra, esetleg valamilyen kifizetetlen számla miatt, így akár mi is hajléktalanok lehetünk. 6 kiskorú gyermekem van, de igazából a jövõképem kb egy hétre elegendõ és az is eléggé lesújtó. Nemcsak a jövõtõl félek már, hanem a jelentõl.
Ezért úgy döntöttem, hogy elindulok valamerre. Még nem tudom igazán merre. Dél felé, vagy inkább északra? Sikerül-e, vagy nem? 57 éves vagyok. Ennyi idõs korában apám már vágta a centiket a nyugdíjhoz. Nekem se nyugdíjam nem lesz, se centim.
Nem vagyok hajlandó korrumpálni, vagy pártokhoz, politikusokhoz dörgölõdzni. Nem vagyok képes könyvet írni “hogyan veszítettem el a szüzességemet” .Nem tudok tanítani ,nincs türelmem hozzá,mert folyamatosan arra gondolok,miért kell ezzel kínlódnom, vannak nálam sokkal képzettebbek, akik nálam ezt jobban csinálnák, amihez meg én értek,, azt meg nem csinálhatom.
Egy másik országban kell valahol meghúznom magam egy ideig, és bízni abban , hogy van olyan hely a Világon, ahol értékelik amit én tudok. Mert itt nem, ezzel jobb szembesülni. A gitáromba kapaszkodok, mint egy hajótörött. De nem azért írom ezeket, mert sajnáltatni akarom magam, Isten õrizz! Megoldottam mindig, és most is meg fogom. Bízom a tehetségemben. Idáig mindig én tartottam a lelket a barátaimban, bizonyos “napsütésrõl, meg madárfüttyrõl” beszéltem,de már nem tudok ilyen okosakat mondani. Muszáj visszakapnom a reményt, a jövõképet, a mosolyt, hogy gyermekeimre úgy nézhessek, ahogy néhány éve.
És miközben ezt írom, kislányom Róza idehozott egy papírt “Boldog Húsvétot apu
_goldie_ 2013 ápr. 01. - 16:31:40
nem értem miért kell zsidózni....
engem mindig az érdekelt mit tesz le az asztalra
miért nem a munkáját kritizálják? miért a származása miatt kell piszkálódni?
ott van pl. W.Alan..Goldie H. meg egy csomó nagy nevû filmes vagy Kern..Garas..Réz A.
kedvelem õket és szeretem amit csinálnak..pedig keresztény vagyok

másoknak miért esik ez nehezükre?
Összes hozzászólás