Meglepő eredményt hozott egy klímaváltozásról szóló kutatás a magyar fiatalok körében

A magyarok többsége úgy véli, hogy a klímaváltozás hatással lesz a következő generáció életére. Bár a fiatalok tisztában vannak vele, hogyan lehetne zöldebben élni, kevesen vállalják az ezzel járó változtatást a saját életükben.

Klímaváltozás vagy járványok? A DUE Médiacsoport online felmérése azt vizsgálta, hogyan vélekednek erről a magyarok, mennyire tartanak tőlük. A kutatást online, 1186 fős, nem reprezentatív mintán végezték. Egyelőre a klímaválság tűnik ijesztőbbnek (40 százalék), de elég sokan (37 százalék) leginkább mindkettőtől tartanak. A klímaválságtól jobban félnek a 14–25 év közöttiek (58 százalék), a 60 felettiek 49 százaléka viszont mindkettőtől egyformán.

A válaszolók 44 százaléka úgy véli, hogy a globális felmelegedésnek köze van a Covid19-hez hasonló járványok kialakulásához. Az elemzésből kiderült, hogy a válaszadók többsége tisztában van azzal, mit tehetne a zöldebb életmódért, de kevesen hajlandóak valóban változtatni. Arra a kérdésre, hogy mi az a változás, ami a bolygónk szempontjából hasznos lenne, a sorrend a következőképpen alakult: 1. több gyalogos, kerékpáros közlekedés (85 százalék), 2. kevesebb ruhavásárlás (71 százalék), 3. kevesebb utazás (66 százalék), 4. otthoni munkavégzés (36 százalék), 5. fokozott higiénia (26 százalék).

Ugyan a 14–25 évesek 74 százaléka állítja, hogy a kevesebb utazás jót tenne, mégis csak 13 százalék mondana le a repülésről. A távolról szállított egzotikus gyümölcsök fogyasztásához is ők ragaszkodnak a leginkább: csak minden tizedik lenne hajlandó felhagyni vele. A teljes demográfiai skálát vizsgálva érdekes, hogy minden tizedik válaszoló kész felhagyni a húsevéssel, sőt a budapestiek 15 százalékban hagynák el a húst. Amit a legkevesebben lennének hajlandóak nélkülözni, az az autóhasználat: százból csak négyen mondanának le róla.

A kutatás arra is kitért,

milyen változásokat hozott a pandémia az életünkbe.

Minden tizedik válaszoló úgy ítélte meg, hogy a járványidőszak alatt kevésbé élt zölden. A 14–25 évesek között százból tizenöten vélekedtek így. Ehhez képest a 60 felettieknek csak 5 százaléka értékelte így az életmódját. A kérdőív kitöltőinek többsége (47 százalék) ugyanúgy vagy még zöldebben (43 százalék) élt.

Forrás: PR Garden


A felmérés egyik legérdekesebb kérdése, hogy a klímaválság befolyásolja-e a gyermekvállalási szándékot. Elmondható, hogy a megkérdezettek 18 százaléka nem szeretne utódot „ilyen világra”. A megkérdezettek 42 százaléka elgondolkodott már ezen, de egyelőre nem tenne le a családalapításról. A válaszolók 39 százalékának viszont nem jut eszébe a klímaválság, ha a gyermekvállalásra gondol. Abban egyetértés mutatkozik, hogy gyermekeink életére hatással lesz a klímaválság – 88 százalék vélekedik így.

És hogy mennyire vagyunk optimisták a jövőt illetően? Nem nagyon.

Csak a megkérdezettek 11 százaléka válaszolta azt, hogy szerinte képesek leszünk megakadályozni, hogy az évszázad végére másfél Celsius foknál nagyobb mértékű legyen a globális felmelegedés; 62 százalék egyértelműen úgy gondolja, hogy erre nincs esély.

„Éppen ezért fontos, hogy minél tájékozottabbak legyünk, gondolkodásunkat hiteles adatokra és információkra építsük.

Így jobban megértjük az összefüggéseket, hogy mi az egyéni felelősségünk. Ez segít, hogy lépésről lépésre átvegyünk olyan szokásokat, amelyekkel mi magunk is jobban óvjuk a környezetünket” – mondja dr. Szayly József, a Nagy Diák Klímatesztet szervező DUE Médiacsoport vezetője

A www.klimateszt.hu oldalon is kitölthető játék szintén azt a célt szolgálja, hogy reálisabb kép alakuljon ki a fiatalokban a környezetvédelem kérdéseiről. Az országos programba a tavaszi indulás óta már közel 25 ezer fiatal kapcsolódott be, és szeptember 5-ig még mindig várják a játszani és tanulni vágyó fiatalokat a www.nagydiaktesztek.hu oldalon.


(via PR Garden)

 

A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu