A küzdők

Fiatalság, bolondság, tartja a mondás. Van benne némi igazság, de én inkább a tapasztalatlanság számlájára írnám, az ilyen korban elkövetett "bolondságokat". Mai filmünk főszereplői is pontosan ilyenek. Fiatalok és tapasztalatlanok. Hogy ebből mi sül ki? :)

Arnaud (Kévin Azais) apja meghalt, bátyjával és édesanyával kell tovább vinniük a családi vállalkozást, egy kis asztalos céget. Ő inkább a barátaival bulizna egész nyáron, de azért tudja mi a dolga, és keményen dolgozik. Egy családi bungaló építésénél összeismerkedik a tulaj lányával, Madeleine-nel, aki vele egykorú, de már határozott elképzelése van a jövőjéről. Arnaud éppen ellenkezőleg, csak sodródik. Lassan összebarátkoznak, megismerik egymást, és hát fiatalok. Madeleine nyár végén kéthetes katonai előkészítőre megy, mert minden vágya, hogy felkészüljön az eljövendő apokalipszis túlélésére. Egész nyáron keményen edz, nem hagyja magár eltántorítani. Egy hirtelen ötlettől vezérelve Arnaud is vele tart. Hát igen, a hormonok. Ám a tábor nem olyan, amilyennek elképzelték. Madeleine céltudatossága önzőséggel párosul, képtelen csapatban dolgozni, míg Arnaud engedelmessége és kitartása és kompromisszumkészsége elnyeri jutalmát, előléptetik. Egy terepgyakorlaton aztán előkerülnek a felgyülemlett sérelmek, Arnaud pedig egyszerűen hagyja a fenébe az egészet és lelép. Madeleine pedig követi. Együtt barangolva, eltévedve, de túlélve végre mindketten rájönnek, hogy nagyon kedvelik a másikat. Ám Madeleine rosszul lesz az erdőben, és nincs aki segítsen.

Igazán érdekes és kedves film a fiatalkori elszántságról, vonzalomról, és felfedezésről. A cím találó, mert ők ketten sok mindennel meg kell, hogy küzdjenek. Az új helyzetek, a maguk vagy mások által támasztott elvárások, és legfőképpen a saját eddigi értékrendjük. A világ nem olyan, amilyennek képzelik, változniuk kell, ha el akarnak érni bármit is. Ehhez fel kell adniuk eddigi elképzeléseiket, ami soha sem egyszerű. Persze ne számítsunk mélylélektani drámára, a film igen élvezetesen, és néhol kifejezetten viccesen mutatja be ezt az élethelyzetet. A történet logikája néhol kissé zavaróan megbicsaklik, de a színészek megoldják a rájuk bízott feladatot. Tehetségük kárpótol a kisebb hibákért. Madeleine határozottsága és különcsége brilliánsan egészíti ki Arnaud egyszerű pragmatikusságát. A sztori három fő része is jól felépített, mindegyikben másfajta kihívásoknak kell megfelelniük, és ha el is buknak, abból is csak tanulnak. Ha tanulnak. :)

Kellemes film, hol komoly, hol vicces, de mindig tudja, merre tovább. Randifilmnek ideális, de azért nem csak pároknak ajánlom. Külön öröm, hogy eredeti nyelven, felirattal kerül a mozikba.

Az imdb-n kerek 7 ponton áll, de kevés szavazat alapján. Az RT még nem értékelte.

Szerintem 70%.