CSI: BKK

Aki nem féktelen csapatással tölti a péntek estét, de aludni se tud a nagy melegtől, az lője be magát a tévé elé és nézze a 2000-es évek legjobb magyar filmjét, amiben Pindroch Csaba lefejel egy tál ketchupos sült krumplit, vagy azt a kosztümös klasszikust, amiben Mozart masszívan bemindenezve hajtja a csajokat vagy Seth Rogent, amint a rákos haverjával dilizik.

Nyár van, a kiülős helyeket jó előre le kell foglalni, a spontán bulik meg nem mindig adják, így a tévé az egyik legstabilabb választás. Hiába a péntek a bulinap, azért akadnak kifogástalan filmek, sőt, magyar filmek, mint Antal Nimród egyik legjobbja, a Kontroll. Kiváló vígjáték, remek thriller és minimális szinten, de azért szerelmes sztori is egyben, már ha medve lány és Búlcsú (Csányi Sándor) nem túl szószátyár flörtölgetését annak tekinthetjük. Mindezt némi sínfutással, bűnüldözéssel, békávés taplóskodással és a magyar Ralph Fiennes, László Zsolt kameózásával nyakon öntve 00:50-től lehet megtekinteni a Film Manián.

Szombaton már csak egy valamiért is érdemes bekapcsolni a tévét, mert este fog menni az Amadeus, minden idők kosztümös filmje, ami nyilván Mozartról szól, de szerencsére nem abban a semmitmondó tónusban, hogy született zseni volt és hasonlók, hanem kábé, mintha a Velvet koponyái pusholták volna a pucérkodó jeleneteket, hogy a c-moll adagio és fúga heroikus dallamait képileg megtörjék. Milos Forman 1984-es remekművéből kiderül, hogy Mozart nem volt más, mint a kor VV Auréliója, és ezt most mindenki megnézheti magának 21:05-től a Duna tévén.

A vasárnap este messze legjobb filmjét nem az RTL klub szállítja a Vizes nyolcassal és nem is a TV2 Az ember gyermekével, hanem a Petőfi TV a Fifti-fiftivel. Elég necces a rákkal viccelődni, de valahol megállja a helyét a film üzenete, hogy a sok negatív, lehangoló, letargikus látásmód után a maga szintjén, na nem fingós viccekkel, de poénra lehet venni a rákot. Sőt! Kell is. Tény, hogy nem egy mezei nátha, amit 3-4 forró teával lábon ki lehet hordani, de ha ez van, akkor ez van. Szerencsére a Jospeh Gordon-Levitt Seth Rogennel az oldalán nem kezd el veszettül kárpediemezni, csak szimplán szembeköpik és röhögik a halálos kórt. Aki ilyen hangulatú vicceskedő drámát akar, az elég jól beletrafál, ha 21:00-tól a Petőfi TV-nél dobja le a horgonyt.

Kontroll, péntek, Film Mánia, 00:50
Amadeus, szombat, Duna TV, 21:05
Vizes nyolcas, vasárnap, RTL Klub, 19:50
Fifti-fifti, vasárnap, m2 / Petőfi TV, 21:00
Az ember gyermeke, vasárnap, TV2, 23:45