Ezért imádjuk a hatvanéves Juliette Binoche-t

Felsoroljuk a 9 legjobb alakítását, és néhány érdekes momentumot a karrierjéről és a magánéletéről.

Március 9-én ünnepli 60. születésnapját a kortárs francia film egyik legikonikusabb színésznője, az Oscar-díjas Juliette Binoche. Emlékezetes alakításait felsorolni is nehéz lenne, de mi azért megpróbáljuk a kedvenceinket összegyűjteni. Előtte viszont következzen néhány érdekes momentum a a karrierjéről és a magánéletéről.

 • Művészcsaládból származik: édesapja szobrász és színházi rendező, lengyel származású édesanyja irodalomtanár és színésznő volt.
 • Tizenhét évesen egy iskolai produkció keretében megrendezte Eugène Ionesco A király halódik című darabját, és a főszerepet is eljátszotta.
 • Miközben színházi órákat vett és a karrierjét próbálta építeni, pénztárosként dolgozott egy nagy párizsi áruházban és festménymodellként keresett némi pluszpénzt.
 • Első, nagy áttörést hozó szerepét 24 évesen, Philip Kaufman filmjében, a Milan Kundera regényéből készült A lét elviselhetetlen könnyűségében kapta.

Forrás: Viasat 3

 

 • 1996-ban az Az angol betegben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték. Mindenki a legendás Lauren Bacallt tartotta a kategória esélyesének a Tükröm, tükröm... (1996) című filmért, de Binoche az Oscar történelmének egyik legnagyobb meglepetésgyőzelmét aratta. Köszönőbeszédében azt mondta: "Nem készültem beszéddel. Azt hittem, hogy Lauren kapja meg".
 • 11 alkalommal jelölték a franciák nemzeti filmdíjára, a César-díjra, de csak egyszer nyerte meg, 1993-ban a Három szín: Kékkel.
 • Ő az első színésznő, aki megnyerte az európai "Hármas Koronát", azaz a velencei, a berlini és a cannes-i filmfesztiválon is a legjobb színésznő lett a Három szín: kék, Az angol beteg és a Hiteles másolat című filmekkel. Ez a bravúr Julianne Moore-nak, illetve a férfiak közül Sean Penn-nek és Jack Lemmonnak sikerült még. Emellett mind a négyen Oscar-díjat is nyertek.
 • A 90-es években és a 2000-es évek elején ő volt a legjobban fizetett francia színésznő, filmenként közel 1 millió dollárt keresett.
 • Megtanult hegedülni az Alice és Martin (1998) című film kedvéért.
 • Ahogy azt a PORT is megírta, legalább háromszor dolgozhatott volna együtt Steven Spielberggel, de végül mindig nemet kellett mondania.
 • Juliette Binoche háromszor is kikosarazta Spielberget

  Pedig szerepelhetett volna az Indiana Jones harmadik részében, a Schindler listájában és a Jurassic Parkban is.

  Így történt

 

 • Az Empire magazin 1995-ben beválasztotta a filmtörténet 100 legszexibb sztárja közé (48. hely), a People magazin pedig a "világ 50 legszebb embere" közé 1997-ben.
 • 2007 novemberében, 43 évesen szerepelt először a Playboy francia kiadásában.
 • 1992 óta a francia Enfants d'Asie kambodzsai jótékonysági szervezet védnöke. Ezen a szervezeten keresztül öt kambodzsai árva gyermek keresztanyja, és finanszírozta egy gyermekotthon építését Battambangban.
 • José Bové-t támogatta a 2007-es francia elnökválasztáson, amelyet Nicolas Sarkozy nyert meg. Többször nyilvánosan kritizálta a Sarkozy-kormányt, mondván, hogy monarchikus köztársaságot hoznak létre.
 • A 2010-es cannes-i filmfesztiválon felszólalt Jafar Panahi iráni rendező fogva tartása ellen, akit vád és ítélet nélkül börtönöztek be Teheránban. Amikor Binoche a fesztiválon átvette a legjobb színésznőnek járó díjat, a beszédét arra használta fel, hogy ismét Panahi helyzetére irányítsa a figyelmet. Panahit később óvadék ellenében szabadon engedték, és ehhez sokak szerint Binoche kiállása is hozzájárult.
 • Lelkes festő. 1994-ben Christian Fenouillat tervezővel közösen készített munkáit ki is állította. Több filmjéhez is tervezett plakátot, többek között A Pont-Neuf szerelmeseihez (1991), Az évszázad gyermekeihez (1999) és Az én hazámban-hoz (2004).

Forrás: UIP-Duna Film

 

 • Egyik legnépszerűbb filmje a Csokoládé (2000), amelyért Oscarra is jelölték. Miután megkapta a szerepet, elutazott Joanne Harris, a Csokoládé című regény szerzőjének yorkshire-i otthonába. Közölte vele, hogy imádta a könyvet, és találkozni akart vele, ezért a hétvégét a házban töltötte, ahol a regényről és a készülő filmről beszélgettek.
 • Binoche a Csokoládéra készülve bejelentkezett egy jó nevű párizsi csokoládémanufaktúrába is, hogy megtanulja a csokoládékészítés fortélyait. Az általa készített csokoládék egy részét fel is használták a filmbeli ünnepség során.
 • Két okból fogadta el a Godzillában (2014) felajánlott szerepet: a fia nagy rajongója volt a franchise-nak, Gareth Edwards rendező pedig egy kedves levelet küldött neki, amelyben azt állította, hogy ő "A színészet királynője".
 • Két gyermeke van: Raphael 1993-ban született Andre Halletól, és Hana, aki 1999-ben született Benoît Magimeltől. 

 

Juliette Binoche legjobb alakításai


9. Rejtély (2005)

Michael Haneke thriller-drámájában Binoche alakítja Georges, a befutott televíziós műsorvezető feleségét. A sikeres házaspár életét egy nap valami megzavarja az ajtajuk előtt egy rejtélyes videokazettát találnak. A felvételeken saját magukat látják, valaki rejtett kamerával lefilmezte őket. A döbbent házaspárnak fogalma sincs arról, hogy ki és milyen szándékkal készíthette a videót.


8. A szenvedély íze (2023)

Anh Hung Tran (A zöld papaya illata, Norvég erdő) romantikus filmje a kiváló szakácsnő, Eugenie és munkaadója, a nagy gourmet hírében álló Dodin Bouffant szerelmét és kapcsolatát mutatja be. Binoche partnere az érzékien fényképezett kosztümös filmben az a Benoît Magimel, akivel 1998-tól 2003-ig egy párt alkottak, és akivel közös gyerekük is van.

 

7. Csokoládé (2000)

A második Oscar-jelölését hozó romkomban a színésznő Vianne Rocher-t alakítja, aki felforgatja egy francia kisváros életét. A lányával céltalanul utazgató asszony csokoládéboltot nyit a faluban, amely édes ínyencségeivel felszabadítja a helybeliek (önmaguk előtt is) rejtett vágyait. Vianne-nak mágikus képessége van arra, hogy minden vásárlója számára kiválassza a személyre szóló finomságot, és egyesek csakhamar teljesen át is adják magukat érzékeik csábításának.


6. Az angol beteg (1996)

A gróf Almásy Lászlóról szóló romantikus filmben Binoche alakítja Hanát, az ápolónőt, aki a súlyosan sebesült férfit gondozza egy toscanai romos kolostorban a második világháború vége felé. A zárkózott Almásyra nagy hatást gyakorol az asszony. Az érzés kölcsönös, s bár mindketten megpróbálnak gátat vetni vonzalmuknak, tehetetlenek a szerelem erejével szemben. Amikor egy váratlan baleset elszakítja kettejüket az expedíció többi tagjától, szenvedélyes viszonyba kezdenek, mely katasztrofális következményekkel jár mind rájuk, mind környezetükre nézve.


5. A lét elviselhetetlen könnyűsége

Philip Kaufman Milan Kundera azonos című regénye alapján készült filmjében Daniel Day Lewis alakítja Tomast, a neves prágai agysebész, aki agglegényként éli mindennapjait, és minden szép nőre rámozdul. Binoche játssza Teresát, akit a férfi hamarosan feleségül is vesz, de továbbra sem mond le szeretőjéről, Sabrináról (Lena Olin).


4. A Pont Neuf szerelmesei (1991)

A film, amely sztárt csinált a fiatal Juliette Binoche-ból. Leos Carax romantikus drámájában ő alakítja a festőnő Michele-t, aki attól fél, hogy mindkét szemére megvakul, és nem tudja gyakorolni a hivatását, ezért menekül el rendezett polgári életéből. Így találkozik Alexszel, a párizsi hajléktalannal. A két fiatal szenvedélyesen egymásba szeret, és extatikus perceket él át a forradalom 200. évfordulóját ünneplő Párizsban. Alex annyira fél, hogy elveszíti a lányt, hogy minden nyomot elpusztít, ami arra utalhat, hogy a szembetegsége gyógyítható.


3. Hiteles másolat (2010)

Az iráni Abbas Kiarostami filmjében egy angol író (William Shimell) toszkán utazása során találkozik a Binoche által alakított galériatulajdonossal. Az író a Hiteles másolat című új könyvét jött népszerűsíteni, melyben eredeti műalkotás és másolat kérdését járja körül, a nő pedig az olasz kisvárosi galériájában eredeti és másolt műveket árul. A két egymással ismerkedő idegenből hirtelen a játék kedvéért egymással civódó házaspár lesz, de vajon tényleg csak játsszák-e, hogy már tizenöt éve házasok? És egyáltalán, mi különbözteti meg az igazit a másolattól a szerelemben?


2. Camille Claudel, 1915

Camille Claudel szobrász a művészettörténet egyik elfelejtett alakja, aki életében nem tudott elismerést szerezni, de halála után felfedezték munkájának eredetiségét. Bruno Dumont drámája részletesen bemutatja életének végét, amikor elhatalmasodtak rajta a mentális problémái. Egykor Auguste Rodin szobrász szeretője volt, aki plágiummal vádolta meg, és később megsemmisítette saját munkásságának nagy részét. Binoche lebilincselően alakítja a lelki gyötrelmekkel terhelt nőt, aki azért küzd, hogy emberszámba vegyék.


1. Három szín: kék

Krzysztof Kieslowski Három szín-trilógiájának első darabjában a Binoche által alakított nő autóbalesetben elveszíti gyermekét és férjét, a híres zeneszerzőt. Elveszít mindent, ami az élethez köti. A mérhetetlen gyásza öngyilkossági kísérlethez vezet, és ahhoz, hogy eltávolodik minden barátjától és szerettétől. A rendező vizuális érzéke mellett Binoche felejthetetlen alakítása teszi igazi klasszikussá a filmet.


Via: Wikipedia / Movieweb / IMDb / The New York Times