Ezt a 10 filmet nézd meg, ha szereted a bort

Felkerült az HBO GO-ra a Kerülőutak, minden idők egyik legjobb és leghangulatosabb „borfilmje”. Ennek örömére összeszedtünk még 9 témába vágó alkotást. Van köztük romkom, dráma, doksi és kalandfilm is.

Kerülőutak (2004)

A modern borfilmek alfája és omegája, amely nemcsak bemutatta a borturizmust, de óriási lökést is adott neki. A sztori szerint a B-kategóriás színész, Jack (Thomas Haden Church) az esküvője előtt egy héttel bortúrára indul legjobb barátjával, Milesszal (Paul Giamatti) abban a reményben, hogy szabadsága utolsó hetében elcsábíthat még néhány nőt. Megismerkednek Stephanie-vel (Sandra Oh) és Mayával (Virginia Madsen), de mindkét kapcsolat többnek ígérkezik futó kalandnál.

Alexander Payne road movie-ja attól (is) különleges, hogy a bor és a bor iránti, már-már egészségtelen mértékű rajongás nemcsak a háttér, hanem a cselekmény központi eleme. A kétórás játékidő végére a

nézőnek akkor is kedve támad kibontani egy jóféle pinot noirt, ha amúgy nem is kedveli a borokat.

A Kerülőutakból egyébként színpadi verzió is készült az eredeti regény szerzőjének adaptációjában, és úton van egy musical is. (Elérhető: HBO GO)

Bor, mámor, Provence (2006)

Forrás: Intercom

 

Ridley Scott filmjében Russell Crowe hajtja végre minden borfanatikus álmát: az általa alakított bankár Provence-ba költözik, hogy átvegye a nagybácsijától örökölt kastélyt és szőlőbirtokot. Eleinte maga sem tudja, mihez kezdjen, vigye tovább a gazdaságot, vagy értékesítse az örökséget, de természetesen a borba és a közeli étterem elbűvölő tulajdonosnőjébe (Marion Cotillard) is beleszeret. (Elérhető: HBO GO)

Somm (2013)

A Court of Master Sommeliers nevű szervezetet 1969-ben alapították, ők döntenek arról, ki kaphatja meg a Master Sommelier (MS) titulust. Az elmúlt 50 évben mindössze 274 embernek ítélték oda a címet (tavaly meglett az első magyar mester is), akadt olyan esztendő is, amikor senkit nem tartottak érdemesnek rá. A vizsga tehát iszonyatosan nehéz, éveket kell készülni rá, úgy kell ismernie az összes létező bortermelő vidéket a jelölteknek, mint a saját tenyerüket.

Jason Wise dokumentumfilmje a felkészülési folyamatot és a vizsgát mutatja be négy mesterjelöltet követve. Aki szeretné megérteni, mik a sommelier szakma szépségei és gyötrelmei, annak kihagyhatatlan a Somm. Az már csak bónusz, hogy a vizsga feszültségének átadása mellett helyenként egészen vicces is.

 

Bor, mámor, barbaque (2020)

Prentice Penny filmjének semmi köze a Bor, mámor, Provence-hez, az eredeti címe az, hogy „Uncorked”, de így jobban eladhatónak gondolta a Netflix magyar részlege. A történet Memphisben játszódik, főszereplője Elijah (Mamoudou Athie), akinek a bor a mindene, az álma pedig, hogy Master Sommelier lesz belőle. Apjának azonban más elképzelései vannak, ő azt szeretné, ha a fia venné át a család népszerű barbecue éttermét.

A történet részben annak a Dlynn Proctornak az életén alapul, aki a Somm nevű dokumentumfilmben is szerepel,

mint a Master Sommelier címért küzdő egyik résztvevő. A Bor, mámor, barbaque-t producerként is jegyzi, és egy cameo erejéig fel is tűnik benne.

Borban az igazság (2008)

Randall Miller (majdnem) igaz történet alapján, nagy sztárokkal meséli el, hogy miként vált a kaliforniai régió a borvilág egyik központjává 1976-ban, amikor a „Párizsi ítélet” nevű borversenyen a kaliforniai borok legyőzték a francia borokat egy vak kóstolóteszt során.

A Bill Pullman által alakított Jim Barrett borgazdasága nehéz helyzetben van, súlyos adósság terheli. Pedig Jim egykor azért hagyta ott az ügyvédi pályát, hogy valóra váltsa álmát, és megalkossa a tökéletes Chardonnay-t. Nem elég a hitelezőkkel folytatott csatározás, a fiát, Bót (Chris Pine) sem igazán érdekli a vállalkozás talpra állítása. A környék bortermelői azonban lehetőséget kapnak a franciaországi borversenyen való indulásra, és a kis amerikai borászat mindent megtesz, hogy legyőzze a felmagasztalt francia borokat. Alan Rickman a borversenyt megszervező sommeliert alakítja, de feltűnik még a filmben Eliza Dushku, Dennis Farina és Danny DeVito is.

 
Santa Vittoria titka (1969)

Stanley Kramer háborús drámája Santa Vittoria városkájában játszódik, ahol kihirdetik, hogy Benito Mussolininak, a zsarnoknak vége. Bombolini, a helybéli korcsmáros ennek örömére meghív mindenkit egy pohár borra. A hangulatot azonban beárnyékolja a következő hír, miszerint hamarosan jönnek a németek. Bombolini, akit közben megválasztottak polgármesternek, rendkívüli városgyűlést hív össze, ahol arra a megfejtésre jutnak, hogy a németek valószínűleg Santa Vittoria jó kis vörös, testes boráért jönnek. Az egész közösség összefog, hogy elrejtsék Santa Vittoria titkát a nácik elől.

Folyékony arany (2019)

A Kossuth-díjas Almási Tamás dokumentumfilmje hiánypótló, ez az első film a tokaji borvidékről és a világhírű tokaji aszúról, amelyre a magyarok a mai napig nemzeti szimbólumként tekintenek. A tokaji közel háromszáz évig a világ egyik legdrágább és legkeresettebb bora volt, XIV. Lajos, Viktória királynő, Nagy Péter cár, Goethe és Beethoven is rajongott érte. A két világháború, a gyilkos filoxéra járvány és a kommunista rendszer kollektivizálása hatalmas pusztítást végzett a szőlőültetvényeken, és az aszú íze csak emlék maradt, eltűnt a régi világgal együtt.

Almási filmje arra a kérdésre keresi a választ, hogy a természet szeszélyeivel és a globális piac kihívásaival egyszerre hadakozva sikerülhet-e visszaszerezni a tokaji aszú régi dicsőségét, újjászületik-e a nagy bor, vagy a történelem homályába vész?

Pár lépés a mennyország (1995)

Alfonso Arau filmje, amely az 1942-es Úti kaland című olasz dramedyn alapul, vérbeli romantikus melodráma, főszerepben a 2. világháborúból visszatérő férfivel. A Keanu Reeves által alakított Paul a buszon megismerkedik Victoriával, a gyönyörű mexikói lánnyal, aki meglepő kéréssel fordul hozzá. Nagy szüksége lenne a segítségére, mert terhes, és nem mehet haza férj nélkül a szigorú családjához, a szülei azonnal kitagadnák.

Paul elvállalja, hogy eljátssza a férj szerepét, és elutaznak közösen a családi szőlőgazdaságba, a kaliforniai Napa megyébe, részt vesznek a szüreti munkálatokban, és közben természetesen egymásba szeretnek. Ez még nem lenne baj, ám Paulnak felesége van.

Te legyél a fiam! (2011)

Paul de Marseul (Niels Arestrup), egy tekintélyes Saint Emilioni szőlőbirtok tulajdonosa nem tud megbékélni a gondolattal, hogy a fia egy nap majd a nyomdokaiba lép, se elég tehetségesnek, se elég karizmatikusnak nem tartja Martint (Lorant Deutsch), aki hiába is küzd az apja elismeréséért. Paul egy nap találkozik egy halálán lévő ingatlanmenedzser fiával, Phillipe-pel, aki megtestesít mindent, amit a fiából hiányol. Martin sem hagyja magát, így megkezdődik a két utódjelölt küzdelme.

Az üstökös éve

Nemcsak klasszikus romkomot, de road movie-ba oltott heistfilmet is lehet készíteni a borról. A William Goldman által írt film főhőse Maggie (Penelope Ann Miller), egy gazdag borkereskedő lánya, aki már régóta szeretne feljebb jutni a családi ranglétrán, de apja soha nem bíz rá komoly feladatot. A nő besokall, és úgy dönt, hogy elköltözik otthonról. Hogy a lánya tervét megakadályozza, apja elküldi őt a skót felföldre, hogy felszámoljon egy borospincét. A felszámolás során a lány rátalál a "császárok borára", az 1811-es évjáratú Üstökös évére. Egy dúsgazdag ügyfél hatalmas összeget kínál az értékes borért, és megbízza egyik emberét, hogy szállítsa le neki az árut. A különleges nedűre azonban nem csak egy embernek fáj a foga.

William Goldman imádja a vörös bort, ez volt a fő motivációja a történet megírására, de a tesztvetítéseken a közönség nem szerette a filmet, ami szerinte annak köszönhető, hogy a nézőket nem érdekli a téma. Forgattak egy új nyitójelenetet, amelyben a férfi főszereplő kijelenti, hogy nem szereti a bort, és a borkóstolóra is úgy kell elrángatni. A filmen ez sem segített, a kritikusok a földbe döngölték.