Jane Fonda rákkal küzd

Jane Fonda az Instagramon jelentette be, hogy non-Hodgkin-limfómát diagnosztizáltak nála, és megkezdte a kemoterápiás kezeléseket.

"Ez egy nagyon jól kezelhető rák" - írta az Oscar-díjas színésznő a posztban. "Az emberek 80 százaléka túléli, úgyhogy nagyon szerencsésnek érzem magam. Azért is szerencsés vagyok, mert van egészségbiztosításom és hozzáférésem a legjobb orvosokhoz és kezelésekhez. Rájöttem, és ez fájdalmas felismerés, hogy emiatt kiváltságosnak számítok. Amerikában szinte minden családnak egyszer már meg kellett küzdenie a rákkal, és sokan nem férnek hozzá olyan minőségi egészségügyi ellátáshoz, mint amilyenben én részesülök, és ez nem helyes."

A 84 éves Fonda elmondta, hogy 6 hónapig fog tartani a kemoterápiás kezelése, majd hozzátette: "Egész jól bírom eddig, és higgyék el, nem fogom hagyni, hogy mindez befolyásolja a klímaaktivizmusomat".

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jane Fonda (@janefonda) által megosztott bejegyzés

 

A limfóma a nyirokrendszerben kialakuló, magukból a nyiroksejtekből kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Non-Hodgkin limfómák esetén a nyirokrendszer sejtjei rendellenesen szaporodnak, a rosszindulatú daganatos sejtek pedig más szervekre is átterjedhetnek. A nyirokrendszerben a sejtek szabálytalan és ellenőrizetlen osztódása és növekedése indul meg, amelynek következtében végül szövetszaporulat, vagyis tumor alakul ki. Általában még az agresszív limfómák is jól reagálnak a kezelésre, akiknél pedig nem ez a helyzet, azoknak is segíthet a nagydózisú kemoterápia vagy az őssejt-transzplantáció. Agresszív non-Hodgkin limfómában az esetek 40-75 százalékában érhető el teljes gyógyulás.
A rák egy tanár, és én figyelek arra, hogy milyen tanulságokat tartogat számomra"

- tette hozzá. "Az egyik dolog, amit már most megmutatott nekem, az a közösség fontossága. A közösség növekedésének és elmélyítésének, hogy ne legyünk egyedül. A rák pedig a korommal együtt - majdnem 85 éves vagyok - határozottan megtanít arra, hogy milyen fontos az új realitásokhoz való alkalmazkodás."

 A kétszeres Oscar-díjas színésznő a politikai és klímaváltozással kapcsolatos aktivizmusa mellett látható volt a nemrég befejeződött a Grace és Frankie című Netflix-sorozatban is.

 Fonda posztja zárásában arról ír, hogy közelednek a félidős választások, és számíthatnak a hívei arra, hogy ott lesz velük együtt, hogy közösen növeljék a „klímabajnokok seregét".

 Via: Variety