Johnny Depp a cancel culture-ről: „Senki sincs biztonságban”

A kegyvesztett színész már biztonságban érzi magát, de figyelmeztetett, hogy elég egyetlen szó és bárkit megsemmisíthetnek.

Az igencsak megtépázott hírnevű Johnny Depp gyakorlatilag feketelistára került, miután a The Sun című brit bulvárlap feleségverőnek nevezte, és a rágalmazási pert elvesztvén billogként viseli e szégyenteljes címet. Hogy jogosan-e, vagy sem, talán soha nem tudjuk meg, hiszen lassan már alig követhető a Depp és volt felesége, Amber Heard közötti háború. Ami bizonyosnak tűnik: egyik fél sem ártatlan.

Depp azóta a saját bőrén tapasztalja a tomboló cancel culture következményeit: eltávolították a Legendás állatok és A Karib-tenger kalózai franchise-ból, a 2018-ban készített Minamata című filmjét  (amelyben Depp egy olyan amerikai fotóriportert alakít, aki a '70-es években segített felgöngyölíteni egy eltussolt ipari higanymérgezési ügy szálait) máig sem mutatták be (csak a Karlovy Vary Filmfesztiválon) és felháborodás övezte, hogy két nemzetközi filmfesztiválon, Karlovy Vary-ban és San Sebastianban is életműdíjat adtak neki. Utóbbin a spanyol sajtónak így beszélt hollywoodi bukásáról: "Ez egy bonyolult helyzet, mert a cancel culture-t tekinthetjük úgy, mint egy olyan történelmi eseményt, ami bármeddig tarthat, vagy az azonnali ítéletalkotást, ami lényegében olyan, mint mikor kifújod a szennyezett levegőt."

Forrás: John Phillips / Getty Images for BFI

 

Hozzátette, hogy ő maga már biztonságban érzi magát, mert szembesült azokkal a zavarba ejtő dolgokkal, amelyek minden oldalról érték. A színész szerint a cancel culture mint jelenség "annyira elszabadult, hogy senki sincs biztonságban. Egyikőtök sem.  (...) Nem csak velem történt ez meg, hanem sokan másokkal is."

Depp azt is elmondta a fesztivál sajtótájékoztatóján, hogy Hollywood túlságosan kommersz lett az ő filmes ízlésének.  Mennyire van szükségünk arra, hogy lenézzék a közönséget, arra, hogy azt mondják: Oké, emberek, most 20 percenként eláruljuk a történet teljes cselekményét? Szerintem Hollywood groteszk módon alábecsülte a közönséget" – érvelt. Azt is elmondta, hogy szerinte sokan azért fordultak a streaming platformok felé, mert már nem engedhetik meg maguknak, hogy este elmenjenek vacsorázni és megnézzenek egy filmet a multiplexben: "Szóval szerintem a hollywoodi filmes gépezetnek van néhány tervezési hibája, amire most jönnek rá. Én személy szerint örülök, hogy láttam ezt jönni."

(Forrás: The Hollywood Reporter)