Meghalt Pelé, a futball-legenda

A háromszoros vb-győztes focista 82 éves volt.

Nem is olyan rég még arról számoltunk be, hogy Edson Arantes do Nascimento (ismertebb nevén Pelé) a kórházban tölti a karácsonyt a családja körében, mivel súlyosbodott az állapota. Pelé több mint egy éve küzdött rákkal, ami előrehaladott állapotban volt. Decemberben súlyosbodó COVID-tünetekkel szállították kórházba, és úgy tűnt, jól reagál a kezelésre, ám sajnos romlani kezdett az állapota. A futball-legenda a hónap elején még bizakodó volt, a közösségi médiában is üzent: “Barátaim, szeretnék mindenkit megnyugtatni.

Erős vagyok, tele reménnyel, és követem a kezelésben előírtakat. 

Szeretnék köszönetet mondani az orvosoknak és az ápolóknak az ellátásért. Nagyon bízom Istenben, és minden üzenet, amit tőletek kapok a világ minden tájáról, energiával tölt fel”.

Pelé 1940. október 23-án született a brazíliai Minas Gerais állambeli Três Coraçõesben. 15 évesen lépett pályára, és egy évvel később már a brazil válogatottban játszott. Neve összeforrt a 10-es számmal: játékos évei alatt ezt a mezt viselte. Aktív évei alatt számtalan elismerésben részesült: Nemzetközi Olimpiai Bizottság az évszázad sportolója címmel tüntette ki, a FIFÁ-tól az Évszázad labdarúgója díjat vehette át és szerepel a Time magazin listáján, amely a 20. század 100 legfontosabb emberét vonultatja fel. 1363 meccsen szerzett 1279 góljával a Guinness-rekordot megdöntötte.

1977-ben vonult vissza, de továbbra sem szakad el a futballtól: a sportág nagykövetként tevékenykedett. Reklámokban és filmekben is szerepelt, utóbbiból a legismertebb az 1981-ben bemutatott Menekülés a győzelembe, melyben olyan sztárokkal szerepel együtt, mint Sylvester Stallone és Michael Caine. Pelé egy trinidadi hadifoglyot alakít, aki társaival együtt a nácik ellen áll ki egy futballmeccsen. A nagy összecsapást végül Pelé lassított ollózásával megnyerik.

A focista nem csak színészként vett részt a forgatáson: ő maga koreografálta a mérkőzést.

A filmet ráadásul Magyarországon forgatták: a párizsi Colombes stadiont a Hungária körúti MTK-pálya “alakította”. Filmográfiájából érdemes még kiemelni az 1983-as A Minor Miracle-t, amiben egy csapat árváknak segít, hogy megmentsék az árvaházukat, természetesen focizással. Illetve az 1987-es Nagyágyút, amiben egy egy fiatal, ambiciózus amerikai focistát avat be a játék rejtelmeibe. Tavaly a Pelé című életrajzi filmben láthattuk a Netflixen.

Pelé színészként is alázatos volt, nem akart lenni a sztár, viszont a szerepeit mindig komolyan vette.

(via Variety)