Megint kedd!

Koncert, színház, újcirkusz, palacsinta fesztivál, tárlatvezetés, mozi, örömzene - mind belefér egyetlen napba!

Kaláka kicsiknek

Marczibányi Téri Művelődési Központ, április 5., 11:00

A legkisebbeknek szóló Kaláka koncertekre azokat a 1,5-4 éves gyermekeket várják a zenekar tagjai, akiknek a mamájuk és a papájuk egykoron az ő dalainkon nőtt fel. A koncert után kreatív kézműves-foglalkozás várja a kicsiket, ahol szüleikkel együtt alkothatnak.

 

Palacsinta Fesztivál

Corvin Sétány, április 5.-16.

Frissen sütött meleg palacsinták és forró italok. Több mint 50 féle palacsinta, finom édességek, csokoládék és kürtős kalácsok! Tavaszi hangulat, és nagyszerű légkör az egész fesztiválon!

 

Az ember tragédiája

Budapest Bábszínház, április 5., 15:00

Mi lehetne alkalmasabb a "tünékeny álmok" megidézésére, mint a bábszínház? A bábu a földön jár, ügyes kezek levegőben reptetik, ha kell - így nem köti gravitáció, és ha elbukik, itt valóban száz alakban újólag felél. Új és szabad értelmezést kap a bábok által Madách Imre műve. A kis fabábok nem nemzeti tragédiát játszanak, hanem az ember örök esendőségét közvetítik a nézőknek.

 

Madách program | Egy fiatal tiszt karrierje

Magyar Nemzeti Múzeum, április 5., 16:00

A Magyar Nemzeti Múzeum rendhagyó tárlatvezetésének vendége a Madách Színház művésze, Borbély Richárd, aki előtt nagy feladat áll. A színpadon egy olyan fiatalembert kell életre keltenie, akinek nemcsak "családi örökségét", de a magyar szabadságharc súlyát is hordoznia kellett a legnehezebb időkben. Kazinczy Lajost tizenötödikként végezték ki Aradon. Vajon milyen lehetőségek álltak 170 évvel ezelőtt egy fiatal, életerős katonatiszt előtt? Dicső karrier és rajongó hölgyek koszorúja? Jöjjenek, és minderre választ kaphatnak!

 

Likó Marcell - Mai Dal dalszövegíró kurzus

K11 Művészeti és Kulturális Központ, április 5., 18:00

A tavalyi Mai Dal eseményt kísérő dalszövegíró pályázatra több, mint 330 művet küldtetek be, úgyhogy  idén is lesz egy dalszövegíró kurzus.

 

Fonó Session: Vonós örömzene

Fonó Budai Zeneház, április 5., 18:00

A Fonó Session sorozat kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

 

A művészet templomai: A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye

Várkert Bazár, április 5., 18:00

Fennállásának 200. évfordulóján a világ egyik leglátogatottabb múzeuma különleges utazásra hívja a nézőket a jeles intézmény termein keresztül, A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében bemutatva azok történetét és titkait. A szépség és a művészet történetén átívelő felfedezőúton az Oscar-díjas színész, Jeremy Irons kalauzolja végig a nézőket.

 

Fábri Flóra Bach-estje

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye, április 5., 18:00

Fábri Flóra Budapesten Soltész Anikónál, Münchenben Christine Schornsheimnál, Essenben pedig Christian Riegernél tanult csembaló, historikus billentyűs hangszerek és continuó szakokon. Tokióban is eltöltött egy szemesztert a Geidai egyetem vendéghallgatójaként 2010-ben. 2011-ben DAAD tanulmányi ösztöndíjat nyert, továbbá 2008-2014-ig a Friedrich-Ebert-Stiftung ösztöndíjasa volt.

 

A dzsungel könyve

Pesti Színház, április 5., 19:00

Ugyan ki tudná összefoglalni, mi mindenről szól a farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberek ketrecéből szabadult Bagira, a törvényt bölcsen oktató Balu, a titokzatos Ká, a bosszúra és embervérre szomjas Sír Kán története? Szól a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a gyerekkor és a kamaszkor varázslatos időszakáról - vagyis mindarról, ami egy "kölyökkel" megeshet, akár farkasok, akár emberek között nevelkedik.

 

Teremtmények

Kamra, április 5., 19:00

Kutatóhajó vesztegel az Északi-tenger jégtáblái között. Ítéletidő. Üvöltő szél, hóvihar. A jégen egy szán közelít. Van rajta valami. Ember. Él. Megmentik a lázálmok közt vergődő férfit. A hajóra viszik. A férfi felriad. Megszállottan keres valakit. Egy alakot, akit ő teremtett. A gyermekét. Meg akarja ölni…

 

A tizenegyes kórterem

RS9 Színház, április 5., 19:00

Mi volna, ha Márton, az egykori hittérítő alakja megjelenne a mai korban a hitevesztettek közt, a pszichiátria zárt osztályán, ott, ahol olyan betegeket kezelnek, akiknek odakint, a modern társadalom elvárásokkal teli, rohanó világában kicsúszott lábuk alól a talaj.

 

Recirquel: IMA

Müpa - Sátor, április 5., 19:00, 20:30

A társulat legújabb cirque danse produkciója nyújtotta immerzív színházi élmény elrepíti a nézőt a földi lét fizikai valóságából. A világegyetem mélységét idéző installáció belső utazásra invitál: a milliónyi pontból kitörő fény által életre hívott, pulzáló térben a Lélek, maga mögött hagyva az Egót, elindul saját útján. Eltávolodva a jelen zajától, az univerzum magányában, időből és térből kiszakadva meghallja saját létezésének hangját. Mint a társulat korábbi munkái esetében, az Ima ereje is a csoda utáni modern kori vágyódásban gyökerezik.

 

A tizennégy karátos autó

Várkert Bazár, április 5., 19:00

Rejtő Jenő az egyik – ha nem „a” – legismertebb regényíró Magyarországon, A tizennégy karátos autó pedig a legnépszerűbb művei egyike. Mivel a rendkívül népszerű szerző mellé rendkívül népszerű zenekar dukál, így a Budapest bár alkotógárdája, vállalkozott rá, hogy dalokat írjanak különféle nem kevésbé híres helyzetekre, többek között Gorcsev Iván, Vanek úr és Vendier őrmester legendáriumából.

 

Keresztül-kasul

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, április 5., 19:30

A szellemes és romantikus vígjáték egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon.

 

Broadway melodies - Amerika is táncol

Mozsár Műhely, április 5., 19:30

Tánc és zene: első látásra (és hallásra) elválaszthatatlanok egymástól. Mégis, koreográfusok és komponisták viszonya meglehetősen viharosan és hullámzóan alakult az elmúlt évszázadok folyamán. Az első balettek zeneszerzői, például Jean-Baptiste Lully vagy Jean-Philippe Rameau még megbecsült alkotók voltak. Később, a cselekményes balett születésével a zeneszerző fő feladatává az vált, hogy alávesse magát a táncmester igényeinek.

 

Grecsó Zoltán - Kortárs tánc bemutató

A38 Hajó (Koncertterem), április 5., 20:00

Az A38 és a Hajógyár közös eseménysorozata, a Zene x Tánc arra vállalkozik, hogy a kortárs tánc legtehetségesebb és legsikeresebb művészeit egy olyan különleges estén hozza össze, ahol eddig soha nem látott, egyszeri produkciókat hozhatnak létre úgy, hogy eközben progresszív zenei előadókkal kooperálnak.

 

Gyárfás Attila Quartet feat. Magic Malik (HU/CI)

BMC - Opus Jazz Club, április 5., 20:00

A kísérletező kedvű, invenciózus fiatal dobos-zeneszerző, Gyárfás Attila ezúttal egy teljesen új formációval és koncepcióval lép az Opus színpadára. Huszonéves korának egyik zenei példaképét, az elefántcsontparti születésű, Párizsban élő Magic Malik (Malik Mezzadri) fuvolista-énekest, valamint a hazai improvizatív zenei színtér két prominens képviselőjét, Pozsár Máté zongoristát és Hock Ernő bőgős-basszusgitárost hívta meg ebbe a zenei kalandba.

 

Medhane (US), Co Lee, Blaize

Akvárium Klub (VOLT Lokál), április 5., 20:00

A Brooklynban született és nevelkedett Medhane fiatal korától kezdve kitűnt a tömegből, hiszen mind művészi, mint iskolai teljesítményével kiemelkedő volt. Amellett, hogy két évfolyamot is átugrott, járt a NEST+m Akadémiára, valamint rendszeres résztvevője az Ifetayo Kulturális- és Művészeti Akadémiájának, amely afrikai örökségű gyermekekkel foglalkozik.