Több sebből vérzik! – Free Fire előzetes

Fantasztikusan néz ki, fantasztikusan hangzik és fantasztikusan gonosz humora van Ben Wheatley új filmje előzetesének, ahol tényleg mindenki mindenki ellen harcol.

„Három láda félautomata lőfegyver, 2 zsák pénz és egy golyó a szabadsághoz” – ezzel a felkiáltással hirdetik a brit csodarendező, Ben Wheatley új munkáját, a Free Fire-t, amiben ugyan lehet némi pontatlanság, de mit számít ez ahhoz képest, amit a film a héten megjelent, korhatáros előzetese mutat. Wheatley (Halállista, Vérturisták, Valahol Angliában) csak nemrég mutatta be új filmjét, a kritikusok által körülrajongott High-Rise-t, és máris új munkával jelentkezett, amivel rendesen meg is lepett mindenkit. A Free Fire nem csupán ezért meghökkentő, mert a rendező rekordidő alatt készítette el, hanem azért is, mert a sötét humoráról ismert, de alapvetően művészfilmes Wheatley egy igazi felszabadult lövöldözős gengszterfilmet csinált, aminek – meglepetés! - Martin Scorsese az executive producere.

Az 1978-ban járó Bostonban játszódik a film, ahol két IRA tag szerezne be fegyvereket a mozgalom számára, és egy közvetítő segítségével össze is jönne az akció egy lepusztult raktárépületben, de kiderül, hogy a fegyverkereskedő át akarja verni őket – és a háttérben még valaki más is mesterkedhet. A lényeg pusztán annyi: egy idő után mindenki mindenkire lő, vagy ha éppen nincs lőfegyvere, feszítővassal vagy akár foggal ront a másikra. Ez rendszerint a véresebb fajta akciófilmek lezárása szokott lenni, itt azonban a majdnem teljes játékidőt ez az összecsapás teszi ki. A filmet most vetítették a Torontói Filmfesztiválon, és a közönség teljesen oda és vissza volt tőle, a kritikusok az egekig dicsérték, volt, aki „valós idejű pisztolyoperának” nevezte, mások egyszerűen „őrületként” aposztrofálták.

A felállás egyébként leginkább a Kutyaszorítóbant idézi, ott is egy rakás bűnöző fordult egymás ellen egy elhagyott raktárban, de Tarantino maga is „idézett”, hiszen a hongkongi akciófilmek kedvenc kliséjét kölcsönözte ki. Lehet, hogy a felállás hasonló, a hangvétel azért más. Itt mindenki több golyót kap be gyors egymásutánban, majd a földön csúszva mászva folytatja a harcot, újabb és újabb sérüléseiket szarkasztikus megjegyzésekkel nyugtázzák, és tényleg lehetetlen megmondani, ki kivel van. És nem akárkik voltak hajlandók szitává lövetni magukat: az egyik IRA-tagot Cillian Murphy, a simlis fegyverkereskedőt Sharlto Copley, a jobbkezét Armie Hammer, a közvetítőt Brie Larson alakítja, de feltűnik még Sam Riley, Noah Taylor és Jack Reynor is. A filmet csak jövőre mutatják be.