10 rendező, aki durván nekiment a Marvelnek

Van, akinek csak nem tetszik a szuperhősös trend, van, aki egyenesen "gyűlöli" is a Marvelt.

Könnyen lehet, hogy a Marvel Moziverzum már túl van a csúcson, de egyelőre még uralja a bevételi toplistákat a világ szinte összes szegletében. És amíg ez így lesz, addig a kritikák kereszttüzében is marad, mert nemcsak a szuperhősöktől megcsömörlő nézők, de a jelenséget rosszalló rendezők is kényszert éreznek arra, hogy felszólaljanak az MCU mindenhatósága ellen. Ők vannak kisebbségben, mert a rendezők (és a színészek) többsége alig várja, hogy a Marvel-fejes Kevin Feige megcsörgesse őket, cserébe viszont elég nagy neveket találhatunk a kritikusok közt. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezek a rendezők általában nem maguktól szólalnak fel a szuperhősfilmek ellen, csak újságírói kérdésre válaszolnak.)

 

Martin Scorsese

Forrás: Port.hu

 

Ahogy arra nyilván mindenki emlékszik, a Marvelnek való beszólás lavináját a legendás Scorsese indította el, ő jelentette ki még 2019-ben, hogy

ezek a filmek olyanok, mint egy vidámparki látványosság, ahol a Marvel-filmek esetében a filmszínházak már átváltoznak vidámparkokká. Ez egy teljesen más élmény. Ez nem mozi, ez már valami más. Nem szabad utat engednünk neki!”

Scorsesét persze nem csak elvi és esztétikai, de gyakorlati okokból is zavarja a jelenség: ha a mozikban minden vetítési időpontot elfoglalnak a szuperhősös produkciók, akkor a szó legszorosabb értelmében nem jut hely a más típusú filmeknek.

A rendező végül annyira beleállt a vitába, hogy még egy véleménycikket is közölt a The New York Timesban.


Francis Ford Coppola

Forrás: Getty Images

 

Egy hónappal azután, hogy Scorsese "vidámparkos" kijelentése címlapokra került, Coppola így kommentálta a vitát egy francia lapban: "Amikor Martin Scorsese azt mondja, hogy a Marvel nem mozi, igaza van, mert a mozitól azt várjuk, hogy tanuljunk valamit, hogy nyerjünk valamit, valami megvilágosodást, valami tudást, valami inspirációt".

Az Apokalipszis most! direktora szerint Scorsese még kedves is volt, hogy nem használt durvább szavakat, ő viszont ki is mondja, hogy

a Marvel nemcsak, hogy nem mozi, de megvetendő is.


Jodie Foster

Forrás: Travis P Ball / Getty Images for SXSW

 

Foster elsősorban színészként ismert, de karrierje során számos filmet és sorozatepizódot is rendezett, így ő is megszólalt, méghozzá már Scorsese előtt két évvel, 2017-ben.

"A moziba járás olyan lett, mint egy vidámpark. Az, hogy a stúdiók rossz tartalmat készítenek a tömegek és a részvényesek megszólítása érdekében, olyan, mint a fracking [hidraulikus törés vízszintes fúrásoknál] - most a legjobb hozamot kapod, de tönkreteszed a földet...

Tönkreteszi az amerikai lakosság, majd végső soron a világ többi részének nézési szokásait".

Ridley Scott

Forrás: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images

 

Az olyan klasszikusokkal, mint az Alien, a Szárnyas fejvadász és a Gladiátor, Scott is hozzájárult ahhoz, hogy az akciófilm legyen az egyik legnépszerűbb műfaj, a szuperhősfilmeket mégsem szereti.

A Deadline-nak adott interjújában azt mondta, hogy "olyan kib*szott unalmasak, mint a sz*r", és kritizálta a műfajt a gyenge történetek miatt, sőt, néhány filmjével szembe is állította őket.


Roland Emmerich

Forrás: Tommaso Boddi/Getty Images

 

Emmerich mint vérbeli blockbuster rendező akár szimpatizálhatna is az MCU-val, ehhez képest az Insidernek elmondta, hogy a Marvel-filmeket a repülőgépeken nézi, hogy segítsenek neki elaludni.

Amikor a Den of Geek arról kérdezte, hogyan változott a katasztrófafilmek műfaja az idők során, Emmerich ismét a Marvelt vette célba, mondván: "Természetesen a Marvel és a DC Comics, valamint a Star Wars eléggé átvette a hatalmat.

Ez egy kicsit tönkreteszi az iparágunkat, mert már senki sem csinál semmi eredetit".

Terry Gilliam

Forrás: Port.hu

 

Terry Gilliam a filmművészet egyik legkülönlegesebb és legeklektikusabb alkotója, és mivel szereti ő is zárójelbe tenni a valóságot, akár a szuperhősműfaj rajongója is lehetne, de nem az.

A RogerEbert.com-nak adott interjújában így nyilatkozott: "A valóság és a fantázia közötti feszültség az érdekes, és ezért nem szeretem az összes nagy Marvel-filmet. Túl sok van belőlük, uralják az iparágat, és mindenki csak a következőt akarja látni. Ez is borzalmas, de ami még inkább az, hogy

nincs igazi fizikai valóság ezekben a filmekben."


Alan Taylor

Forrás: Getty Images

 

A Thor: A sötét világ rendezőjeként Alan Taylor talán a legilletékesebb az MCU-vitában. Miután a Trónok harca és a Maffiózók című sorozatokkal letette a névjegyét, befutott az a bizonyos hívás Kevin Feige-től. A Thor-film elkészítésének élményét mégis megkeserítette számára, hogy az utómunka során az általa elképzelt film teljesen átalakult.

A Uproxx-nak nyilatkozva Taylor elmondta: "Megtanultam, hogy nem lehet úgy elkészíteni egy 170 millió dolláros filmet valaki más pénzéből, hogy ne kelljen sokat együttműködni. A Marvel-tapasztalat különösen megrázó volt, mert a forgatás alatt abszolút szabadságot kaptam, aztán az utómunkálatok során egy másik film lett belőle. Szóval, ez olyasmi, amit remélem, soha nem fogok megismételni, és nem is kívánok senki másnak."

Ken Loach

Forrás: Getty Images

 

Az olyan társadalmi témákra, mint a szegénység, a hajléktalanság és az elnyomás nagy hangsúlyt fektető angol Ken Loach évtizedek óta a filmipar egyik legfontosabb alkotója, és egyike annak a kilenc rendezőnek, aki kétszer nyerte el a cannes-i filmfesztivál Arany Pálmáját.

A Sky Newsnak adott interjújában Loach is nekiment az MCU filmjeinek, mondván:

árucikknek készülnek, mint a hamburgerek, és nem a kommunikációról szólnak, és nem arról, hogy kiterjesszük a képzeletünket.

Hanem arról, hogy olyan árucikket készítsenek, amely profitot termel egy nagyvállalatnak - ezek cinikus módszerek, piaci gyakorlatok, és semmi közük a filmművészethez."


Jane Campion

Forrás: Pascal Le Segretain / Getty Images

 

Jane Campion új-zélandi rendezőt A kutya hatalma című Oscar-díjas filmjének tesztvetítésén arról kérdezték, mit gondol a szuperhősfilmekről. "Utálom őket" - jelentette ki, aztán meg is erősítette, hogy "tényleg gyűlölöm őket".

A Variety kérdésére, hogy valaha is fontolóra venné-e egy szuperhősfilm rendezését, a következőket válaszolta: "Nyugodtan kijelenthetjük, hogy soha nem fogok ilyet csinálni... Annyira zajosak és nevetségesek. Néha jól el lehet nevetgélni rajtuk,

de nem is értem a köpenyeket, vagy hogy felnőtt emberek miért vannak harisnyában. Ez biztos a pantomimból jön."

Denis Villeneuve

Forrás: Stephane Cardinale / Corbis via Getty Images

 

Denis Villeneuve-től nem idegenek a méregdrága speciális effektusokkal operáló látványfilmek és a blockbusterek, a Dűne rendezője ráadásul dicshimnuszokat zengett blockbuster-rendezőtársairól, Christopher Nolanról és Alfonso Cuaronról, de az MCU-t mégse zárta a szívébe.

Az Elmundo című spanyol újságnak adott interjújában Villeneuve a Marvel-filmeket "kivágott és beillesztett" filmeknek nevezte (utalva a számítógépek ctrl c + ctrl v funkciójára), mondván, ezek a másoláson kívül mást tényleg nem csinálnak. A konklúziója pedig, hogy

Talán az ilyen típusú filmek egy kicsit zombivá változtattak minket."

via: Collider