10+1+1 érdekesség a 85 éves Dustin Hoffmanról

Elképesztő mennyiségű nagy klasszikus fűződik a nevéhez a Diploma előtt-től az Aranyoskámon vagy a Kramer kontra Krameren át az Esőemberig, de azt is tudjuk. hogy nem könnyű ember!

 

1. Dustin Lee Hoffman 1937. augusztus 8-án született Los Angelesben, Harry Hoffman és Lilian Gold második gyermekeként. A  zsidó származású családban ukrán, lengyel és román területekről kivándorolt felmenők is voltak. Ahogy később mesélte, egyetlen olyan emléke sincs, hogy a vallásukat gyakorolták volna, és csak 10 éves korában tudatosult benne származása.  Nevét Dustin Farnum ismert némafilmes után kapta. Apja bútorkereskedő volt, később a Columbia filmgyárban dolgozott a kellékesek munkavezetőjeként, anyja amatőr színész volt, így nem csoda, hogy az ifjú Dustin a színészet és a filmkészítés után kezdett érdeklődni.  

 

Diploma előtt - Forrás: United Artists

 

2. Eltartott egy ideig, mire Dustin Hoffman befutott. Bár elvégezte Lee Strasberg híres színitanodáját, nem jöttek azonnal a komoly szerepek, reklámokban dolgozott, tévésorozatokban szerepelt, miközben színpadon is játszott. Az áttörést egy musical hozta meg, de nem úgy, ahogy gondolnánk. A The Apple Tree című Broadway musicalt rendező Mike Nichols meghallgatta Hoffmant, és bár hamar kiderült, hogy a színész nem tud énekelni, a játéka azonban annyira meggyőző volt, hogy Nichols szerepet ajánlott neki a Diploma előtt (1967) című filmjében - ahol 30 évesen játszotta el a frissdiplomás főhőst, Ezért a szerepért aztán rögtön Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték, a kritikusok pedig ódákat zengtek a színészről.

 

Diploma előtt - Forrás: United Artists

 

3. Az Éjféli cowboy (1969) főszerepéért Hoffman magát hajléktalannak kiadva találkozott az alkotás rendezőjével John Schlesingerrel, akit azonnal meg is győzött. Természetesen nem egy irodába sétált be így, hanem egy forgalmas utcasarokra volt megbeszélve a találkozó, és Schlesinger türelmesen várt az „ismert színészre”, aki közben tőle két lépésre kéregetett a járókelőktől.

 

Éjféli cowboy - Forrás: Örökmozgó

 

4. Dustin Hoffman már nagyon fiatalon bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mivel a Kis nagy ember (1970) című filmben a főszereplőt 10 éves korától egészen 121 éves koráig alakítja, és ezzel a

filmtörténet legnagyobb időívét írja le ugyanabban a szerepben

– természetesen, ha az időutazós filmek nem számítanak. A 121 éves verzió latex maszkját és sminkjét 5 óra volt elkészíteni, de az amúgy zűrös forgatás olyan stresszes volt, hogy a színész, aki 8 hónapja hagyta abba a dohányzást, újra cigizni kezdett.

Kis nagy ember - Forrás: Filmmúzeum

 

5. Dustin Hoffman sosem volt könnyű ember. Ő és a partnere a ma már kultuszfilmnek tekintett Pillangóban (1973), Steve McQueen csak a vásznon voltak a legjobb barátok. Dustin Hoffman eléggé berágott a kollégájára amiatt, hogy bár a nevük ugyanúgy volt kiemelve (top billing) hiába ígértek nekik ugyanakkora gázsit, ő csak 1,25 millió dollárt kapott a filmért, míg McQueen kereken 2 milliót. Amikor a rendező kérte, végig profin eljátszották az országos cimborákat, ám amikor leálltak a kamerák, rögtön megfagyott a levegő a két sztár között, és nem is keresték egymás társaságát a forgatási szünetekben. Igaz, amúgy sem volt könnyű a jamaikai forgatás, ráadásul Hoffman sofőrje elgázolt egy helyi járókelőt, aki súlyosan megsérült, és innentől kezdve jöttek a halálos fenyegetések.

 

Pillangó - Forrás: Duna Televízió

 

6. Az 1979-es Kramer kontra Kramerben Meryl Streep és Dustin Hoffman egy válófélben lévő, valaha boldog párt alakít, ahol az anya önmegvalósítása miatt az apára hárul a gyereknevelés. Meryl Streep egy 2011-es CBS interjúban arról mesélt, hogy Dustin Hoffman

a method acting híveként a valóságban is felpofozta őt,

amikor egy ilyen jelenetet vettek fel, ami a színésznőben fájdalmas emlékként maradt meg még évtizedekkel később is. A film készítői összesen öt Oscart vihettek haza, a rendezőnek és Hoffmannak is jutott egy-egy belőlük, megérdemelten, de Streep díját érdekes módon legjobb női mellékszereplő kategóriában kapta, pedig abszolút főszereplő volt. Feltehetőleg ez is fájt neki.

 

Kramer kontra Kramer - Forrás: Örökmozgó

 

7. Az Aranyoskám (1982) munkacíme az volt, hogy Would I Lie to You?, azaz Hazudnék én neked?, a végleges címet maga a főszereplő, Dustin Hoffman javasolta – így hívták az anyukája kutyáját. Ezenkívül az összes mód, ahogy az elején kirúgják a küszködő színészt, Michael Dorsey-t a produkciókból, a valóságban is mind megtörtént Hoffmannal. Aki úgy tesztelte le, hogy hiteles-e a megjelenése Dorothy Michaelsként, hogy nőnek öltözve ment el a lánya iskolájába a fogadó órákra, ahol a lány nagynénjeként, Dorothy néniként mutatkozott be. A tanárok közül egy sem jött rá a turpisságra. Hoffman egyszer egy interjúban elárulta, hogy megdöbbentette a tény, hogy hiteles nő lehetett belőle, de szép nő soha. Így döbbent rá, hogy addig mindig csak a szép nőket vette emberszámba, és annyira sokkolta a szembesülés saját szexista hozzáállásával szemben, hogy amikor hazament, állítólag könnyekben tört ki.

 

Aranyoskám - Forrás: InterCom

 

8. Hoffmannak akkor jutott eszébe egy olyan film ötlete, amiben női ruhába bújna, amikor a Kramer kontra Kramert forgatta, abban ugyanis a karakterének egyszerre kellett apaként és anyaként is viselkednie – a színész pedig eljátszott a gondolattal, hogy milyen lehet női és férfi szerepet is játszani egyszerre. Habár a film forgatókönyvével és annak alapötletével kapcsolatban a sok társszerző és ötletgazda miatt sok a vita, abban mindenki egyetért, hogy Michael és Dorothy karakterét legnagyobbrészt Hoffman maga találta ki. Dorothyt a saját édesanyjáról mintázta, aki a forgatás idején már nagyon beteg volt, és nem sokkal később meg is halt.

 

Esőember - Forrás: InterCom

 

9. Dustin Hoffmannak eredetileg Charlie Babbit, az „ép” testvér szerepét ajánlották fel, Esőemberben (1988), de miután a színész látta a Savant-szindrómás Leslie Lemke zenészt, aki vak, értelmi fogyatékos, viszont hallás után játszik végig egész koncerteket, az olyan nagy hatással volt rá, hogy könnyekben tört ki, és onnantól kezdve egyértelmű volt, hogy Raymondot fogja játszani. Akinek szerepét egyébként korábban felajánlották Jack Nicholsonnak, Robert De Nirónak és Mel Gibsonnak is, de visszautasították. Amikor Hoffman lett az Esőember, ő azt akarta, hogy Bill Murray játssza az öccsét, Charlie-t. Milyen más lett volna úgy az egész film, de végül Tom Cruise kapta a szerepet, akivel remek párost alkottak.

 

Esőember - Forrás: InterCom

 

10. Hoffman volt az egyébként, aki ragaszkodott hozzá, hogy a főhős ne "egyszerű" értelmi fogyatékos, hanem autista jegyeket mutató Savant-szindrómás beteg legyen. Ezenkívül azt is ő érte el, hogy Raymond ne barátságos gyengeelméjűként, hanem magába forduló személyiségként jelenjen meg. A színész a forgatás előtt egy teljes évig dolgozott együtt autista spektrumzavarral küzdő betegekkel és családjukkal, hogy megértse azt a komplex kapcsolatot, ami fennáll közöttük. Még munkakereső színész korában egyébként a sztár dolgozott egy pszichiátriai osztályon is – azokból a tapasztalataiból is sokat merített. A jutalma egy Oscar-díj lett.

 

10+1. Állítólag Dustin Hoffman egyáltalán nem jött ki Stephen Frears rendezővel a Mondvacsinált hős (1992) forgatásán, és még az a csúnyaság is megtörtént, hogy egyszer mindenki előtt azt vágta Frearshez, hogy

Azok a rendezők, akik megfogadják a tanácsaimat, Oscart nyernek, akik nem hallgatják meg őket, azok olyan filmeket rendeznek, mint a Havanna (1990).

A sértést Hoffman Sydney Pollacknak szánta, aki az Aranyoskámban (1982) rendezte őt, és akivel szintén nem találták meg a közös hangot. Bármi is történt Frears és Hoffman között, valószínűleg elfelejtették, merthogy pár évvel később újra összeálltak, hogy megcsinálják A program: Egy legenda bukása (2015) című életrajzi drámát Lance Armstrongról.

 

Mondvacsinált hős - Forrás: Film4/Sajtóklub

 

10+1+1.

Elvesztette egy ujjpercét egy véletlen baleset következtében,

ugyanis egy összecsukható szék becsípte és levágta azt az Én, Pán Péter (2004) forgatás során. Az orvos megparancsolta neki, hogy ne lógassa a kezét, így a színész morfiumot szedve játszotta tovább a szerepét, a felvételeken pedig a kezét mindig a dzsekijébe rejtve láthatjuk - lásd a fotó is. Nem ekkor játszotta először a kalózkapitányt - bár a szerep kettős, közben a főhős színházi ügynöke is - , Steven Spielberg mesefilmjében, a Hookban (1991) ő volt a címszereplő, sőt, Gene Hackman, közeli barátja és egykori szobatársa még kezdő színész korukból, a film után ráragasztotta a Hook becenevet, és közeli munkatársai a mai napig így hívják.

 

Én, Pán Péter - Forrás: SPI

 

És a végére egy reklám, amelyben Hoffman Wolkswagen 1500-as Fastback Sedant árul, még 1966-ban, egy évvel azelőtt, hogy befutott volna. A vége vicces!