2017 legnagyobb felfedezettjei

Ők voltak azok, akikre felkaptuk a fejünket, akiket megjegyeztünk, és akikről még sokat fogunk hallani. Vagy tévedtünk egy nagyot, és egyfilmes csodák maradnak, de erre kicsi az esély.

Ansel Elgort

Nem kezdő, de csak most figyeltünk fel rá, és nem is felejtjük el egyhamar. Olyanok mellett kellett helytállnia, ráadásul javarészt szöveg nélkül, mint az akkor még színészfejedelemnek számító Kevin Spacey, a kőkemény Jon Bernthal, a kemény állú Jon Hamm és az eszelős Jamie Foxx, de sikerült neki. Ő lett a Nyomd, bébi, nyomd hallgatag, babaképű, de biztos kezű sofőrje, aki nem vágyik sokra, de azt meg is kapja. Ami persze Edgar Wright rendező érdeme is, aki kiválasztotta a feladatra, és eszmétlenül coolra szabta az első ránézésre tök átlagos, jólfésült kissrácot. Jó eséllyel készül a folytatás is.

 

Borbély Alexandra

Legfeljebb a lelkes színházba járók ismerték a felvidéki születésű színésznő nevét addig, amíg meg nem kapta a Testről és Lélekről női főszerepét, amit nem éppen rá írtak. Talán a rendező Enyedi Ildikónak is megvoltak a kételyei az érzelmi analfabéta vágóhídi állatorvosnő karaktere és a szupernőies Alexandra kompatibilitásával kapcsolatban, de végül mellette döntött, és milyen jól tette. A film, amely egyébként hazánk Oscar-nevezése, nem csak Berlinből hozta el az Arany Medve és a Fipresci-díjat, de Borbély Alexandra nyerte el a legjobb színésznőnek járó Európa-filmdíjat.

Barry Keoghan

Ez a szomorú képű ír srác éve volt, hiszen nem csak a pár hete bemutatott Egy szent szarvas meggyilkolása főszereplője volt – Colin Farrell és Nicole Kidman teljesen egyenrangú partnereként -, ahol elképesztő alakítást nyújtott, de ő volt Christopher Nolan látványos háborús eposza, a Dunkirk egyik főhőse is. Koránál fogva nem katonát játszott itt, hanem az egyik civil segítőt, de így is emlékezetes volt, és amikor lecsekkoltuk eddigi szerepeit, láttuk, hogy 25 éves létére – aminél sokkal, de sokkal fiatalabbnak tűnik, tulajdonképpen veteránnak számít, csak eddig viszonylag kevés filmje jutott el hozzánk.

Anya Taylor-Joy

Anya a tipikus ezredforduló utáni lány, aki ugyan nem szép, de csinos, nem izgalmas, de érdekes, így egyformán kapkodnak utána a filmesek és a divatcégek. Mi M. Night Shyamalan visszatérésfilmjében, a Széttörvében láthattuk James McAvoy kétségbeesett foglyaként, aki csak azért élhette túl a megpróbáltatásokat, mert MÁS, mint a többiek. Szintén más lesz a jövőre érkező X-Men: Új Mutánsokban és szociopata tiniként a Thoroughbredsben, ahol mostohaapjával akar végezni. Ha éppen nem játszik,  akkor a Guccinak és másoknak modellkedik, bár állítólag nehezen mond igent a hasonló felkérésekre. Amit mi nem hiszünk el.

Kumail Nanjiani

Talán ő a legidősebb a mezőnyben, és stand up komikusként már rég veteránnak számít a pakisztáni születésű komikus, sőt, rengeteg mellékszerepet is magáénak tudhatott már. De valljuk be, aligha tudtuk megkülönböztetni a másik vagy féltucatnyi, hozzá a megszólalásig hasonlító színésztől, még akkor is, ha emlékezetes szereplő volt a Szilícium-völgyben. Csakhogy Kumail, akit tavaly a Menyasszony apró szépséghibával című idétlen vígjátékban is láthattunk, nem csak színész, de forgatókönyvíró is, és neki köszönhetjük a Rögtönzött szerelem című csodás, felemelő, szívmelengető, ugyanakkor eszes, kortárs és vagány romantikus vígjátékot, amit a saját karakterére épített fel. Ez volt az év egyik legkellemesebb filmes meglepetése!

Daniel Kaluuya

Ha Hollywoodban igazán képzett, tehetséges és formálható színészt keresnek egy minőségi szerepre, akkor rendszerint Európából keresnek valakit, és Jordan Peele rendkívül sikeres fekete humorú horrorja, a sztárja is angol. Be is szólt neki Samuel L. Jackson, hogy „mit tudhat egy brit tesó arról, milyen amerikai tesónak lenni”, de őt természetesen nem az eszéért szeretjük. Kaluuya mindentől függetlenül zseniálisan hozza a szörnyen túlkompenzáló, fehérek között halálra rémült „tesót”. Olyan jól, hogy innentől kezdve hivatalosan is befutottnak számít, érkeznek a jó kis szerepek és felkérések, amik közül a legelső a hamarosan érkező Fekete Párduc, a Marvel első afrikai szuperhősfilmje, aminek persze meglesznek a megfelelő kapcsolódási pontjai a nagy Marvel moziverzummal.

Florence Pugh  

A Lady Macbeth főszerepével szinte minden kezdőknek járó díjat besöpört Angliában, beleértve a legjobb áttörést jelentő alakításért járó BAFTA-díjat is, pedig arrafelé már nem volt ismeretlen. A szülei munkája miatt gyerekkorát szinte teljes egészében Spanyolországban töltő lány már hatéves kora óta játszik mindenben, amiben lehet, első komoly szerepét a 2014-es Eszmélet című pszichodrámában kapta, ami nálunk nem került mozikba. William Oldroyd filmje viszont itt is nagy siker lett, Florence pedig izgalmasan és hitelesen hozta a fiatal nőt, aki elnyomott feleségből lesz igazi zsarnok. Legközelebb Liam Neeson oldalán láthatjuk a The Commuter - Nincs kiszállásban, majd Dwayne Johnsonnal fog dolgozni.

Sophia Lillis

Kétségkívül az Az lett az év horrorfilmje, és nem csak azért, mert Stephen King regényéből készült, hanem mert egy remek rendező dolgozott nagyszerű színészekkel, akik közül a legtöbben még középiskolába járnak. Bár már 7 éves kora óta játszik főleg rövidfilmekben, Sophia csak idén lesz 16 éves, alig 152 centi magas, szerintem úgy 30 kilót nyom, mégis ő volt a film igazi sztárja, és nem a rémisztő bohócot, Pennywise-t alakító, amúgy szintén remek Bill Skarsgård. Mert erre a kislányra képtelenség volt NEM odafigyelni, olyan intenzitással és pontossággal hozta az otthon és az iskolában is iszonyú sorsú Beverly Marsh-ot, a vesztesek klubjának legkeményebb, legelszántabb tagját. Hamarosan egy HBO sorozatban, a Sharp Objectsben láthatjuk viszont jellegzetes vörös fürtjeit és szeplőit.

Ana de Armas

Már a 2015-ös kissé beteg Kopp-kopp című horrorban felfigyeltünk rá, mint Keanu Reeves egyik kínzójára, de 2017-re jött el a gyönyörű kubai színésznő ideje. Először a felejthető autós-üldözős-rablós Kipörgetve című francia produkcióban volt Clint Eastwood fiának csaja, majd jött a Szárnyas fejvadász 2049, amelyben hűséges hologramként várta haza minden egyes nap K ügynököt, vagyis Ryan Goslingot. Ana Celia de Armas Caso 988. április 30-án született Havanna egyik elővárosában. 14 évesen megkezdte tanulmányait a Kubai Nemzeti Színművészeti Iskolában, amit sikerrel el is végzett, és mivel csinos és tehetséges, sorra jöttek is a szerepek először Kubában, majd Spanyolországban. Már készül a Three Roses című börtönthriller, ahol Rosamund Pike, Joel Kinnaman és Clive Owen lesz a partnere.

Szalay Bence

Amikor kiderült, hogy az Amerikából csakis ezen film kedvéért hazatérő Antal Nimród egy tök ismeretlen fiatal színészre bízza a méregdrága produkció főszerepét, sokan hördültek fel. Merthogy mindenkinek megvolt magában egy képe Ambrus Attiláról, az elmúlt évtizedek egyik legismertebb bűnözőjéről, egy igazi macsó karakterről, és a halk szavú, tagadhatatlanul értelmiségi színifőiskolás Szalay Bence nem igazán illett ebbe a képbe. Bevallom, én még akkor sem hittem igazán benne, amikor A Viszkis forgatásán interjúztam vele, de sikerült neki, tudta hozni a figurát, és hibátlanul oldotta meg a feladatot. Fel is kapták gyorsan, de arról még nincs hír, milyen feladatok várják – merthogy kis hazánk azért még nem Hollywood.